Bir ipte 18 cambaz!

67. Cannes Film Festivali’nde bu kez Altın Palmiye ya da Jüri Büyük Ödülü kazanmış isimler yarışıyor. Peki ama kim bu ustalar?
 
Derler ki bir ipte iki cambaz oynamaz... 14-25 Mayıs günleri arasında gerçekleştirilecek olan 67. Cannes Film Festivali’nin Altın Palmiye adaylarına bakınca bu yıl 18 cambazın birden oynadığını görüyoruz! Jane Campion başkanlığındaki jürinin değerlendireceği yarışmaya bir iki ismin daha eklenmesi bekleniyor. O isimler arasında Terence Malick’ten İsveç’in kült sinemacısı olan Roy Andersson’a, Uzakdoğu’nun ağır topları Takaşi Miike ve Hong Sang Soo’ya kadar birçok usta sayılıyor. Festivalin açılışı filmi, Olivier Dahan imzalı Grace of  Monaco hem sinemasal hem bölgesel önem taşıyor. Hollywood yıldızı iken Monaco Prensi Grimaldi ile evlenip Cannes’a bir buçuk saat mesafedeki Montecarlo’da masal gibi bir hayat süren Grace Kelly hakkındaki bu film, açılışta izdihama yol açarsa şaşırmayacağız.
 
ALTIN PALMİYE ADAYLARI
 
Kış Uykusu - Nuri Bilge Ceylan
 
Cannes’dan hiç eli boş dönmemiştir. Uzak ve Bir Zamanlar Anadolu’da ile Jüri Büyük, İklimler ile FIPRESCI, Üç Maymun ile En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı. Uzak’ın başrol oyuncuları Mehmet Emin Toprak ile Muzaffer Özdemir’e En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandırdı. Bakalım yine İç Anadolu’da geçen, üç saat yirmi dakikalık, bu kez NBC ölçülerinde pek konuşkan olan filmiyle Altın Palmiye’ye uzanmasını umuyoruz. All star kadrosu da göz kamaştırıyor: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ, Serhat Mustafa Kılıç, Ayberk Pekcan, Tamer Levent, Nejat İşler, Nadir Sarıbacak...
 
Mr. Turner - Mike Leigh
 
Sırlar ve Yalanlar ile Altın Palmiye kazanan, Çıplak ile En İyi Yönetmen seçilen Britanyalı üstat, dördüncü kez Cannes’da. 19. yüzyıl İngiliz resim sanatının büyük ustası Turner’ın hayatını anlatan filmde    gözde oyuncusu Timothy Spall’a başrolü verdi. 
 
Maps to the Stars - David Cronenberg
 
Kanadalı usta beşinci kez Cannes’a katıldığı filminde eğlence endüstrisini eleştiriyor. Alacakaranlık’ın vampir yıldızı Robert Pattinson’a ikinci kez başrol veriyor. Crash ile Jüri Özel Ödülü kazanmıştı.
 
The Captive - Atom Egoyan
 
Kanadalı yaratıcı, altıncı kez Altın Palmiye’ye aday gösterildi; bugüne dek sadece Başka Bir Dünya ile Jüri Büyük Ödülü kazandı. Ryan Reynolds, Scott Speedman ve Rosario Dawson’ın başrollerini paylaştığı film kaçırılan bir kız çocuğunu arama çalışmalarını anlatıyor.
 
Goodbye to Language - Jean-Luc Godard
 
Listedeki en yaşlı yönetmen olabilir ama zihni en genç olan da o. Omnibüs film Arya haricinde altıncı kez Cannes’da yarışırken bu üç boyutlu çalışmasıyla yine sinema dilini yeniliyor, yine bize sinema ötesi bir deneyim vaad ediyor.
 
Wild Tales - Damian Szifron
 
Arjantinli yönetmen janr filmleriyle tanınıyordu ülkesinde. Pedro Almodovar yapımcılığını üstlendiyse vardır bir bildiği diyoruz.
 
Timbuktu - Abderrahmane Sissako
 
Malili yönetmen, Afrika sinemasının en önemli temsilcilerinden. Bamako’nun ardından ikinci kez seçildiği Cannes’da Tanrı’nın huzurunda evlenmedikleri için taşlanarak öldürülen bir çiftin trajedisini ele alıyor.
 
Le Meraviglie - Alice Rohrwacher
 
2011’de Corpo Celeste  ile Yönetmenlerin On Beş Günü’nde takdir toplayan İtalyan yönetmen, 14 yaşında bir kız çocuğunun Umbria kırsalındaki hayatından bir kesit anlatıyor.
 
The Homesman - Tommy Lee Jones
 
Ünlü oyuncu iki ödül kazandığı western Üç Defin’e benzer bir filmle yeniden Cannes’da. Etrafına Hıllary Swank, Miranda Otto gibi aktrisleri toplayıp üç akıl hastasının transferini anlatıyor. 
 
The Search - Michel Hazanavicius 
 
The Artist’in yönetmeni Fred Zinnemann’ın 1948 yapımı Oscarlı filminde anlattığı kayıp bir çocuğun annesini arama öyküsünü aynı adla Berlin’den Çeçenistan’a taşıdı. Berenice Bejo ve Annette Benıng oynuyor. 
 
Jimmy’s Hall - Ken Loach
 
Britanya’nın militan ustası 12. kez yarışmada. İrlandalı komünist  lider James Gralton’ın hayatını anlatan bu filmin son kurmaca çalışması olacağını ilan etti. Bakalım 2006’da Özgürlük Rüzgarı ile kazandığı Altın Palmiye’nin yanına bir tane daha koyabilecek mi?
 
Mommy - Xavier Dolan
 
19 yaşında Eleştirmenlerin Haftası, 25 yaşında Altın Palmiye adaylığı. Kanadalı yetenek yine aile ve aşk ilişkilerine odaklanıyor.
 
Still the Water - Naomi Kawase
 
Suzaku ile Altın Kamera, Yas Ormanı ile   Jüri Büyük Ödülü kazanan Japon kadın  yönetmen Cannes’ın gediklilerinden. Bu kez bir Japon adasında gizemli bir ölümü araştıran genç çifte odaklanıyor.
 
Bennett Miller - Foxcatcher 
 
Cannes’da yeni bir isim. Olimpiyat şampiyonu güreşçi cinayetini konu alan filmde Capote FİLMİNDEKİ başarısını tekrarlıyorsa şansı açık.
 
Leviathan - Andrei Zvyagintsev
 
İlk filmi Dönüş ile Venedik’te Altın Aslan kazanan Rus yönetmen, Sürgün’le Cannes’da yarıştı. Belirli Bir Bakış bölümü Jüri Özel Ödülü kazanan Elena’dan sonra bir bilimkurguyla yarışmaya seçildi.
 
Saint Laurent - Bertrand Bonello
 
Yves Saint Laurent biyografisinde Gaspard UllIel, Louis Garrel ve Lea Seydoux oynuyor. Fransız yönetmen üçüncü kez yarışıyor.
 
Two Days, One Night - Jean-Pierre and Luc Dardenne
 
MarIon CotIllard’ın işini kaybetmemek için meslektaşlarını ikramiye almaktan vazgeçirmeye çalıştığı BU film, Belçikalı Biraderler’in Cannes’daki altıncı filmi. Üçüncü Altın Palmiye’yi de kazandırır mı göreceğiz!
 
Clouds of Sils Maria - Olivier Assayas
 
Fransızların gözde yönetmeni, Juliette Binoche ile Kristen Stewart’ı filme adını veren İsviçre kentinde yan yana getirdi! Altın Palmiye’ye dördüncü kez aday.