Bir kadının sesinin peşinde

Beş dalda Oscar adayı olan Her, yalnızlaşan erkek ve kadının romantizm arayışına yaratıcı bir bakış atıyor. Scarlett Johansson, başroldeki isimlerden ama filmde sadece sesiyle var. Fakat sesine bile hayran bırakıyor!

Sinemanın büyüsünü mükemmel bir şekilde taşıyor, Her... Benim bir filmden en büyük beklentim, senaryosunun katmanlı olmasıdır çünkü gerçek hayat da katmanlıdır. Gerçek hayatta hiçbir şey tekdüze değil, tam tersine küçük küçük dünyalar taşır farklı olayların içinde. İnsan, sadece bir şeyi ifade etmez; hem iyidir hem kötü... Hem sevecendir hem duyarsız... Hem güvenilirdir hem güvenilmez... Doğası budur. Eğer beyazperdede bir insan hikayesi anlatıyorsanız, senaryonuzun çok katmanlı olması gerekir. Başarının anahtarı budur.

O KADAR YALNIZIM Kİ...

Bir de izleyiciye farklı bakış açıları kazandırması, seyrederken verdiğimiz hükümleri tekrar tekrar yargılama imkanı vermesidir en büyük başarısı... Her filmi zaten beş dalda Oscar adaylığı alarak belirli bir çizginin üzerinde bir yapım olduğunu ortaya koydu. Ama benim bu filme verdiğim değer veya beğenim bu adaylıklardan bağımsız. Filmin kısaca öyküsünü anlatalım. Belirsiz bir gelecekte Theodore başkaları için duygusal ve kişisel mektuplar yazarak hayatını kazanıyor. Büyük bir şirkette ve yüzlerce çalışanla beraber yapıyor bu işi... Biz hemen bu sahneden insanların ne kadar yalnızlaştığını, birbirlerine duygularını belli etmek için bir başkasına para vererek mektup yazdırmaya kadar işin ileri gittiğini görüyoruz. Bu arada duygu dünyasının derinliğiyle yazdığı mektuplar sayesinde işinde çok başarılı olan kahramanımız kendi özel hayatında ise terk edilmiş bir adam! Üstelik ölesiye sevdiği karısı tarafından terk edilmiş. İçi doldurulamayacak bir güvensizlikle yaşıyor Theodore... Bu yalnızlığını, komşusu Amy ve kocasıyla kurduğu arkadaşlıkla doldurmaya çalışıyor. Bir gün internette gezinirken yeni bir yazılımın reklamını görüyor. Sezgisel ve kendi doğruları olan benzersiz bir mevcudiyete söz veren gelişmiş bir işletim sistemi... Kullanmaya başladıktan sonra Samantha adını verdiği kadın sesi onu çok şaşırtıyor. Samantha’nın hayata olan ilgisi, açlığı ve merakı Theodore’un monoton hayatını bozacak, başkalarına yazdığı sevgi sözcüklerinin kendi hayatındaki yansımalarını yaşamaya başlayacaktır.

TÜM FİLMLERİ BAŞYAPIT

Günümüzde gerçekten birey olmanın insanı yalnızlaştırdığı ortada ama unutmamalıyız ki bu bir yolculuk... Biz bu yolculuğun tam olarak neresindeyiz, bilemiyoruz. Şu an yalnızlaşabiliriz çünkü kendimizi tanıyoruz ve insan kendini tanıdıkça -kendi içinde bile- kalabalık olduğunu hissedebilir. Fakat bu tanıma sonucunda gerçekten bir birey olabilirsek, bireylerden toplum, birlik olma yolunda doğru adımlar atmaya başlayacağız. Kendimizi tanıdığımızda karşımızdakini de tanımanın doğru yollarını bulacağız. Filmde de bunu görüyoruz. Yönetmen Spike Jonze çok önemli bir isim. 1991 yılında başladığı kariyerine bir dolu kısa film, TV yapımı ve belgesel sığdırdı. Şimdiye kadar çektiği Her dahil dört uzun metraj filmi var ve hepsi birer başyapıt; John Malkovich Olmak, Adaptation, Where the Wild Things Are ve Her. Dört film çekin ve hepsi başyapıt olsun! İnanılmaz bir başarı. Filmin oyuncu kadrosu da mükemmel. Theodore’yi Joaquin Phoenix canlandırıyor, komşusu Amy’yi ise Amy Adams. Güzelliğiyle de ünlü Scarlett Johansson’un Her’de sadece sesiyle yer alıyor olması şaşırtıcı... Görüyoruz ki     Johansson, sesiyle de kendine hayran bırakıyor!

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: Her

Yönetmen: Spike Jonze

Senarist: Spike Jonze

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Lynn Adrianna, Scarlett Johansson.

Tür: Dram

Yapım: 2013, ABD, 126 dak.