Kara Gün-Patriots Day, 2013 yýlýnda Boston Maratonu sýrasýnda yaþanan bombalý saldýrýnýn hikayesini anlatýyor. Tabii tam Haçlý zihniyetiyle çekilmiþ bir yapým...
Bazý filmlerin gerçek yüzünü ortaya çýkarmak zor. Çünkü insani duygulardan yola çýkýp kendi politikalarýný ve toplumsal manevralarýný hikayeye o kadar iyi yediriyorlar ki böyle bir yapýmý eleþtirdiðinizde sanki bombacýlarýn yanýnda yer alýyormuþ gibi oluyorsunuz. Günümüzde aklý baþýnda hiç kimse toplumsal bir etkinlik sýrasýnda bomba patlatýp sivil insanlarýn, çoluðun çocuðun öldürülmesini kabul edemez. Arkasýnda ne olursa olsun bu bir katliamdýr ve insanlýk dýþýdýr. Boston’da 2013 yýlýnda yaþanan bombalý saldýrý da ayný þey. Aralarýnda yedi yaþýnda bir çocuðun da bulunduðu üç kiþinin ölümüyle sonuçlanan bir eylem nasýl savunulur ki? Buraya kadar her þey tamam. Ama buradan yola çýkýp Müslümanlýðý top yekün karalamak üstelik kameradaki görüntülerle bunu sinsice yapmak kabul edemediðimiz þey. Örnek verirsek, filmin daha baþlangýcýnda maratona katýlan emniyet görevlisinin hiçbir neden yokken haç çýkarmasýný vermek veya saldýrganlardan birinin eþini sorgularken kullanýlan ve Arapça konuþan görevlinin sorgudan çýktýktan sonra baþörtüsünü yýrtarcasýna baþýndan çýkarmasý bize ne mesaj veriyor sizce? Bir tane bile iyi Müslüman yok mu ABD’de yaþayan? Eðer objektif bakmak istiyorsanýz o insanlara yardým eden bir Müslüman’ý da koyabilirdiniz senaryoya. Böylece derdinizin top yekün Müslümanlarý kötülemek deðil bu filmin amacýnýn olmasý gerektiði gibi teröristleri hedefe almak olduðunu anlardýk. Ama ne yazýk ki böyle bir amaç edinilmemiþ yönetmen tarafýndan. Film bir roman uyarlamasý, kitabý okumadýðým için romanýn bakýþ açýsýný bilemiyorum ama yönetmen Peter Berg’in amacýný ve psikolojik yapýsýný anlýyorum. Peter Berg sadece Müslümanlarýn hepsini hedefe koymuyor. Bütün insani haklarýn da ezilip geçilmesini, adaletin gerektiðinde göz ardý edilebileceðini savunuyor. Bombalý saldýrganýn eþi sorgudayken “Avukat istiyorum” diyor, aldýðý cevapsa “Senin hiçbir hakkýn yok” oluyor. Ne savunma hakkýn, ne yaþama hakkýn, ne de insan haklarý beyannamesinde bütün dünya vatandaþlarýna tanýnan haklar.
Çünkü sen Müslüman’sýn. Daha baþtan suçlusun. Bu filmin daha ilk dakikasýndan itibaren verilen mesaj bu. Bunun yanýnda yönetmenin ve Hollywood’un hakkýný yememek lazým, kötü niyetlerini o saldýrýda parçalanan insanlarýn bedenlerinin altýna saklýyorlar. Ýki tane baldýrýçýplak teröristi yakalama hikayelerini büyük bir kahramanlýk olarak sunuyorlar. Bir tanesi polisle çatýþmada ölüyor, diðeri ise 19 yaþýnda bir genç. Çatýþmadan kurtuluyor ve saklanýyor. Bütün þehir o 19 yaþýndaki çocuk yakalanana kadar olaðanüstü hal durumuna geçiyor. Koskoca Boston’da herkes evine kapanýyor ve camlara çýkmamalarý anons ediliyor. Sonunda saldýrganý bir evin bahçesinde bulup yakalýyorlar. Aman efendim ne büyük baþarý. Bütün millet sokaklara çýkýp polisleri alkýþlýyor, ABD bayraklarýyla sokaklarý turluyor. Bu durumu yönetmen ABD insanýnýn kahramanlýk gösterisi olarak bize yutturmaya çalýþýyor. O ölümlerin, bacaklarý kopan insanlarýn üzüntüsü bizim için gerçek. Ne bu dramý yaþayanlarý küçümsüyoruz ne de o bombayý atanlarýn insanlýk dýþý bir eylemin içinde olduklarýný ama günümüzde Haçlý Seferi mantýðýnýn izlerini de görmezlikten gelemeyiz. Filmin baþrolünde Mark Wahlberg oynuyor, bunun dýþýnda da bir çok ünlü isim rol alýyor. Yönetmen Peter Berg ile Mark Wahlberg bir ekip birçok filmde beraberler. Yönetmen ayný zamanda oyunculuk da yapýyor. Bence bu bakýþ açýsýyla daha önce oynadýðý Battleship, Hanckock gibi filmlerde devam etsin. Yönetmenlik ona bir gömlek üstün geliyor. Filmin öyküsünü kýsaca toplarsak, terör eyleminden hemen sonra komiser Tommy, hayatta kalanlar ile birlikte bir sonraki olasý patlamayý önlemek için zamanla yarýþa girer. Özel Ajan Richard, Emniyet Müdürü Ed, Çavuþ Jeffrey ve hemþire Carol ile birlikte Tommy, emniyet teþkilatýnýn tarihindeki gördüðü en karmaþýk insan avý için kararlý bir operasyon baþlatýr.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Patriots Day
Yönetmen:
Peter Berg
Senarist: Peter Berg
Oynayanlar:Mark Wahlberg, John Goodman, Kevin Bacon, J. K. Simmons
Yapým: 2016, ABD, Hon Kong, 133 Dk.
VÝZYONDAKÝLER
93 Yazý
1993 yazýnda Ýspanya… Annesi ve babasýný kaybeden altý yaþýndaki Frida’yý dayýsý yanýna alýr. Anne hasretini içinden atamayan küçük kýz, hem duygularýyla baþ etmeye, hem de yeni ailesine uyum saðlamaya çalýþýr. Zor da olsa 93 yýlý yazýnýn bu kavurucu sýcaðýnda Frida, iç dünyasýyla barýþmaya çalýþýrken, yeni ailesi de onu kendi kýzlarý gibi sevmeyi öðrenecek midir?
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Estiu 93 Yönetmen: Carla Simon
Senarist: Carla Simon Oynayanlar:Laia Artigas, Paula Blanco,
Etna Campillo, Bruna Cusi Yapým: 2017, Ýspanya, 97 Dk.
Daðlarýn Ardýnda
Rabih, Lübnan’nýn küçük bir köyünde yaþayan genç bir müzisyendir. Müzik grubuyla beraber Avrupa turnesine çýkmak için pasaport baþvurusu yapan Rabih, kimliðinin sahte olduðunu öðrenmesiyle yýkýlýr. 24 yaþýndaki genç adam, hayatýný sorgulamaya baþlar. Gerçeðin peþine düþünce de; annesi, kimliði, ailesi ve hatta ülkesi ile ilgili bildiði her þeyin yalan olduðunu öðrenir.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Tramontane Yönetmen: Vatche Boulghourjian
Senarist: Vatche Boulghourjian Oynayanlar: Michel Adabachi, Sajed Amer, Abido Bacha, Toufic Barakat
Yapým: 2016, Lübnan, Fransa, 105 Dk.
Büyü 2
Üniversitede psikoloji okuyan bir grup gencin, hocalarý tarafýndan doða üstü varlýklarýn etkisi altýndaki köy halkýný ziyarete gitmeleriyle baþlayan korku ve macera dolu bir hikâye.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Adnan Güler Senarist: Servet Aksoy, Þafak Güçlü
Oynayanlar: Gizem Salkým, Özgül Kavruk, Can Arpacý,
Melih Deðirmenci Yapým: 2017, Türkiye.
Berlin Sendromu
Avustralyalý bir fotoðrafçý olan Clare, Almanya’daki Sovyet mimarisini fotoðraflayýp bir kitap yayýnlamak için Berlin’e gelir. Ýngilizce öðretmeni olan Andi ile tanýþýr. Aralarýndaki çekim onlarý hýzlýca tutku dolu bir geceye ve Clare için endiþe dolu bir güne götürür. Andi, Clare’i daha önceki kurbanlarýný da götürdüðü eve hapseder ve onu, iki sevgili gibi yaþamaya zorlar. Sýkýþýp tutsak kaldýðý evdeki Clare’in tek umudu, dýþarýdan gelecek bir yardýmdýr.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Berlin Syndrome Yönetmen: Cate Shortland
Senarist: Shaun Grant Oynayanlar:Teresa Palmer, Max Riemelt, Lucie Aron, Cem Tuncay Yapým: 2017, Avusturalya, 116 Dk.
Transformers 5: Son Þövalye
Son Þövalye, Transformers bu sefer serinin özündeki efsaneleri paramparça etme hedefini taþýyor. Ýnsanlar ve Transformerlar savaþta, Optimus Prime ise gitmiþ. Geleceði kurtarmanýn yegane çýkar yolu geçmiþin sýrlarýnda ve Transformerlarýn dünyadaki gizli geçmiþinde yatýyor. Dünyayý kurtarma görevi Cade Yeager Bumblebee; bir Ýngiliz lordu ve bir Oxford profesöründen oluþan sýradýþý bir birliðe kalýyor.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Transformers: The Last Knight
Yönetmen: Michael Bay Senarist: Art Marcum
Oynayanlar: Laura Haddock, Mark Wahlberg, Gemma Chan, Anthony Hopkins Yapým: 2017, ABD, 149 Dk.