Bir kürdan ile bir köpeði kurtar

Dünyada 800 milyon insan açlýkla savaþýyor ama 6 milyar kiþiyi doyuracak kadar yemek çöpe gidiyor. TBMM ve bazý kuruluþlar harekete geçti ama acaba bizler ne yapýyoruz? Lokantada tabaðýnýza atmayacaðýnýz bir kürdanla bile sokak hayvanýnlarýnýn hayatýný kurtarabileceðinizi biliyor musunuz?

Ramazan ayý, hayatýmýzý devam ettirmemizi saðlayan yemek eylemini frenlemekle, nefisle ilgili. Nefsine hakim olmak Müslümanlýðýn en önemli  kurallarýndan. Komþusu aç iken tok yatan bizden deðildir” sözünü bilmeyen var mý Hz. Muhammed’in.

Ýþim yemek. Belki de en önemli haftalarýn içindeyim mesleðimle ilgili. Öyle ya, her köþede birbiri ile yarýþan iftariyelikler, sahur için tok tutan öneriler ve okuyuculardan da beklentiler varken.

Þahsen merakým iftarda ne yiyelimden çok, tüm sene içinde yediðinizin ne kadarýný baþkalarýyla paylaþtýðýnýzla, ne kadarýný çöpe attýðýnýzla ilgili. Mesela aç kaldýðýnýz saatler size dünyanýn baþka bir köþesindeki açlarý hatýrlatýyor mu?

Daha yakýna gelelim. Hani dün pide yerken, bacaðýnýza sürtünen o minik kedi? Baþýný mý okþadýnýz yoksa itelediniz mi? Ýlkini yaptýysanýz bu yazýyý okuyun. Ýkinciyi yaptýysanýz çok yolunuz var, bu yazý yetmez.Sizi bir lokantada ne keyiflendirir? Ben tabaðýmdan ilk lokmayý alacakken, tam o sýrada gözüme iliþen aç bir köpek veya kediye lokmamý vermekten keyif alýrým. Sonrasýnda huzurla karnýmý doyurmaya baþlar sohbetten bin kat daha fazla zevk alýrým. Eðer masamda “Tabakta kalan yemekleri hayvanlarla paylaþýyoruz” bilgisi varsa zaten o gittiðim lokanta benim için yýldýzlý oluyor. Elbette çöpe atýlan yemeklerin hayvanlarýn sorunlarýný çözebilecekleri doðrudur ama aç insanlar için de baþka ve saðlýklý çözümler gerekiyor.

MECLÝS’TEN MÜTHÝÞ BÝR KARAR

Geçtiðimiz hafta TBMM’den müthiþ örnek bir karar çýktý. Bundan böyle Meclis, kalan yemeklerini çöpe atmayacak, hayvanlarla paylaþacaktý. Meclis’ten beklediðimiz hayvan haklarý yasalarý henüz þahane deðil ama bu davranýþ gerçekten þahane oldu. Ayakta alkýþlýyor, sözü; otelcilik, alýþ veriþ merkezleri, büyük market zincirleri içinde tüm Türkiye’ye örnek olacak markalara býrakýyorum.

Onlar attýklarý yiyeceklerin farkýna varmýþ, bundan rahatsýzlýk duymuþ ve hayvanlarýn karýnlarýný doyurmaya karar vermiþ markalar. Sanýrým bir yýl kadar önceydi. Barýnak gönüllüsü arkadaþlarýmýn feryadýna aracý olmaya çalýþmýþtým. Yaklaþýk bir ay boyunca eksiksiz tüm makarna ve ekmek fabrikalarýný þahsen aramýþtým. Bir tanesi hayvanat bahçesi ile anlaþmalýydý, bir diðeri de atýklarý galeta olarak deðerlendirdiðini söyledi, çoðu bin dereden su getirdi.

Elimde koca bir sýfýr vardý. Yani taþýn altýna elini koymadýklarýnýn canlý þahidi olmuþtum. Bu iþ kolay deðil iyi biliyorum ama sistem kuruldu mu kararýn altýna imza atan rahat uyur.

Develi Restaurant’a teþekkür etmeliyiz. 2012 senesinde kar kýþ kýyamette 5 günde tam 1 ton yiyecek toplayarak bu iþe öncülük etti. Yardýmlarý kesintisiz hala devam ediyor. Dileðim hiç bir yemeðin çöp olmamasý, tüm markalarýn da bu iþletmelerden feyz almasý.

BARINAK GÖNÜLLÜSÜ FERHAT DOÐAN’DAN ÖNEMLÝ BÝR RÝCA!

Ormanlýk alanda yaþayan köpek gruplarýnýn bazý hayvanseverler tarafýndan büyük ebatlý kemikler ile beslenmeye çalýþýlmasýndan þikayetçi. Hayvanlar büyük kemikleri hýzlý yiyemediði için aralarýnda kavga çýktýðýný, bu sebepten çok fazla köpeðin öldüðüne þahit olduðunu söylüyor “Lütfen bu tip alanlarda hayvanlara büyük ve kalýn kemik vermeyiniz” diyor.

MÝNÝ HAYVANAT BAHÇESÝ ÝLE EKMEÐÝN ÇÖP OLMASINA SON!

Ramazan Bingöl Et lokantasý ise ilginç bir yöntem geliþtirmiþ. Tabakta etlerin neredeyse hiç kalmadýðýný en çok ekmek ve yeþilliðin çöp olduðunu belirtiyorlar. Üç þubelerinde; tavþan, keçi gibi hayvanlarla keyifli küçük birer çiftlik yaparak hem bu malzemeleri çöpe atmaktan kurtardýklarýný hem de çocuklara hayvan sevgisini aþýlamaya çalýþtýklarýný belirtiyorlar.

LÜKS MEKANLARDAN SOKAÐA SERVÝS

FSG (Four Seasons Gönüllüleri), 40 kiþilik ekibinin 10 kiþisiyle hayvanlar ile ilgili baþlýk altýndaki organizasyonlar düzenliyor. 11 ayrý organizasyondan 700 kg yemek toplamýþlar.  Projeye katýlan Osmani Restaurant, yenilebilecek gýdalarý tabaklardan ayýrtma bilincinden, barýnak gönüllüleri gelene kadar yemekleri soðuk zincirde tutmayý iki senedir baþarýyor. Müþterilerden en büyük ricalarý tabaklara kürdan, plastik gibi maddeler atmamalarý. HAYTAP’ýn özverili çabasýyla Migros’un iþbirliði çerçevesinde tüm Türkiye genelinde baþlayan bu yardým aðýna her geçen gün yeni bir MÝGROS þubesi ekleniyor. Cevahir AVM, yemek katlarýnda artan yemekleri özel bir ayrýþtýrma iþleminden geçirdikten sonra Þiþli Belediyesi aracýlýðýyla hayvan barýnaklarýna gönderimini saðlýyorlar.