Bir lafın gelişi daha

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç, TUSİAD’ın tertip ettiği toplantıda “İktidarlar insanın yaşam tarzına müdahale etmemelidir’ diye bir cümle sarfetti.

Bana göre bu da lafın gelişi. Hiçbir toplumda, insanlar yaşam biçimlerinde sınırsız hak ve özgürlüğe sahip değildir. Ben çok hızlı araba kullanırım, üçüncü şahıslara zarar vermiyorsa, zararı sadece bana olsa dahi, belirli bir hız limitinden sonra ceza alıyorum. ‘Bu benim yaşam biçimim, iktidar benim yaşamıma müdahale edemez’ diyemem.
Benim ne topluma ne de kendime zarar verme yetkim var. Adam intihar edip canına kıymak istiyor. Başarılı olmaz ise Cumhuriyet Savcısı yakasına yapışıyor.

Sayın Başkan bu konuşmayı herhalde içkinin satışıyla ilgili düzenleme dolayısıyla yaptı. Yeni kabul edilen düzenlemeyle içkinin içilmesi yasağı getirilmiyor. Geçmişte birçok yönetici içkinin içilmesine yasak getirmiş ama başarılı bir uygulama yapılamamış, bir müddet sonra yasak kaldırılmış. Tarihte çağlar boyu fert ve yönetimler arasında ‘içersin-içemezsin’ tartışması yaşanmış, bir çözüme ulaşılamamış.
Çağımızda yasaksız bir toplum özlemi çok yaygınlaştırıldığından yasaklar yerine ‘özendirmeme, vazgeçirme’ çabaları öne çıkmıştır. Bugün bazı batı toplumlarında uyuşturucu bağımlılarına belirli bir dozda uyuşturucu alım müsaadesi var. Bizde yasak ve uyuşturucu kullanımı tespiti halinde cezası var. Biri çıkıp bu benim yaşam biçimim, iktidarın yaşam biçimine müdahale etme hakkı yok diyemez.

On gün önce de Sayın Başbakan ‘Lafın gelişi’ bir benzetmeyle ‘İki serhoşun yaptığı kanun’ ile başlayan cümle sarf etti. O da biliyor ki, bir kanuni düzenleme için birçok milletvekili ve bürokrat çalışıyor. Komisyonlar inceliyor, genel kurul ki en az 183 kişiyle toplanabiliyor. Parmak kaldırıp son kararı veriyor.

Benim inancım gereği cümleciği ise fazladan söylenmiş. 1985 yılında Sovyetler Birliği’nde Gorbaçov içki içme yasağı getirmişti. Teorik olarak kendisi ateisttir.

Bu yasağı inancından değil, Rus neslinin tehlikeye girdiğini görmesinden olmuştur. Rusya’da önce herkes Gorbaçov’a küfür etti, bu yasak dolayısıyle ama sonradan toplum kazandı ve teşekkür etti.

Ülkemizde ‘lafın gelişi’ şeklinde konuşmalar çoğalıyor, buna paralele olarak da alınan insanlar sayısı artıyor