Bir lafýn geliþi daha
ANAYASA Mahkemesi Baþkaný Sayýn Haþim Kýlýç, TUSÝAD’ýn tertip ettiði toplantýda “Ýktidarlar insanýn yaþam tarzýna müdahale etmemelidir’ diye bir cümle sarfetti.
Bana göre bu da lafýn geliþi. Hiçbir toplumda, insanlar yaþam biçimlerinde sýnýrsýz hak ve özgürlüðe sahip deðildir. Ben çok hýzlý araba kullanýrým, üçüncü þahýslara zarar vermiyorsa, zararý sadece bana olsa dahi, belirli bir hýz limitinden sonra ceza alýyorum. ‘Bu benim yaþam biçimim, iktidar benim yaþamýma müdahale edemez’ diyemem.
Benim ne topluma ne de kendime zarar verme yetkim var. Adam intihar edip canýna kýymak istiyor. Baþarýlý olmaz ise Cumhuriyet Savcýsý yakasýna yapýþýyor.
Sayýn Baþkan bu konuþmayý herhalde içkinin satýþýyla ilgili düzenleme dolayýsýyla yaptý. Yeni kabul edilen düzenlemeyle içkinin içilmesi yasaðý getirilmiyor. Geçmiþte birçok yönetici içkinin içilmesine yasak getirmiþ ama baþarýlý bir uygulama yapýlamamýþ, bir müddet sonra yasak kaldýrýlmýþ. Tarihte çaðlar boyu fert ve yönetimler arasýnda ‘içersin-içemezsin’ tartýþmasý yaþanmýþ, bir çözüme ulaþýlamamýþ.
Çaðýmýzda yasaksýz bir toplum özlemi çok yaygýnlaþtýrýldýðýndan yasaklar yerine ‘özendirmeme, vazgeçirme’ çabalarý öne çýkmýþtýr. Bugün bazý batý toplumlarýnda uyuþturucu baðýmlýlarýna belirli bir dozda uyuþturucu alým müsaadesi var. Bizde yasak ve uyuþturucu kullanýmý tespiti halinde cezasý var. Biri çýkýp bu benim yaþam biçimim, iktidarýn yaþam biçimine müdahale etme hakký yok diyemez.
On gün önce de Sayýn Baþbakan ‘Lafýn geliþi’ bir benzetmeyle ‘Ýki serhoþun yaptýðý kanun’ ile baþlayan cümle sarf etti. O da biliyor ki, bir kanuni düzenleme için birçok milletvekili ve bürokrat çalýþýyor. Komisyonlar inceliyor, genel kurul ki en az 183 kiþiyle toplanabiliyor. Parmak kaldýrýp son kararý veriyor.
Benim inancým gereði cümleciði ise fazladan söylenmiþ. 1985 yýlýnda Sovyetler Birliði’nde Gorbaçov içki içme yasaðý getirmiþti. Teorik olarak kendisi ateisttir.
Bu yasaðý inancýndan deðil, Rus neslinin tehlikeye girdiðini görmesinden olmuþtur. Rusya’da önce herkes Gorbaçov’a küfür etti, bu yasak dolayýsýyle ama sonradan toplum kazandý ve teþekkür etti.
Ülkemizde ‘lafýn geliþi’ þeklinde konuþmalar çoðalýyor, buna paralele olarak da alýnan insanlar sayýsý artýyor