Türkiye'nin etrafýndaki tehlikeleri görmek ve yazmak zorundayýz. Dünyada halen 26 bölgede çatýþma devam ediyor. Giderek artan silahlanmanýn büyük bir harbe dönüþmesi artýk an meselesi. Ancak eski usul silahlarýn caydýrýcý etkisi giderek azalýyor.
Türkiye, Erdoðan liderliðinde savunma sanayiine daha çok önem verdi. Ýthal ürünler yerine yerli üretim öne çýktý.
Bayraktar ailesi Türk savunma sanayiine yeni bir boyut getirdi. Ailenin hayat felsefesi ve bu topraklara vefa duygusu çok özeldi.
Adana'da TEKNOFEST açýlýþýnda izdihama tanýk olduk. Gençler bu hikâyenin içinde olmak için birbirleriyle yarýþýyorlardý.
Ortaokul öðrencisi bir genç kalabalýðýn arasýndan "Selçuk Abi" diye seslenirken aslýnda ekranlarda gördüðü baþarýlý bir mühendisten daha farklý birine sesleniyordu.
Her meslekte baþarýlý insanlar vardý ancak "Selçuk Abi" bu ülkenin çocuklarý ve gençleri için rol model olmuþtu.
Uzun yýllardýr bu ülkenin gençleri için örnek olabilecek isimlerde uzlaþamazdýk. Oturup bir liste yapacak olsak ne fikir dünyamýzda, ne edebiyat dünyamýzda ne de bilim hayatýmýzda ittifak edeceðimiz insan sayýsý yok denecek kadar azdý.
Çünkü bu ülkede baþarýlý insanlarý paçasýndan tutup aþaðý çeken dýþarýya çalýþan lobiler vardý. Bir de dünya görüþünden dolayý tu kaka edilen insanlarýmýz var elbette. Ýnsanlarý saðcý, solcu, dinci, laik diye yaftalayýp ötekileþtiren, iþinden ziyade hayata bakýþýný öne çýkarýp dýþlayan pesimist bir zümremiz var.
Þimdilerde bir süredir hemen herkesin ittifak ettiði iki insanýn bu topraklara katkýsý çok yüksek. Aziz Sancar ve Selçuk Bayraktar toplumun her kesiminin saygý duyduðu ve çocuklarýnýn örnek aldýðý rol modeller.
TEKNOFEST Adana açýlýþýnda bir mühendisten daha çok sosyal bilimci gibi meselelere bakan ve dünyayý tahlil eden Selçuk Bayraktar'ý dinledik: "Gramsci'nin o meþhur sözü hafýzamdan bir türlü çýkmýyor: 'Eski dünya ölüyor, yenisi doðmakta zorlanýyor, þimdi canavarlarýn zamaný.' Dünya, kurulmaya çalýþýlan yeni bir düzenin sancýlarýný yaþýyor. Ne yazýk ki bu düzen, barýþ, adalet ve merhamet etrafýnda deðil, güç, þiddet ve zulüm temelinde þekilleniyor." dedi.
Bayraktar, Gazze'de yaþananlarla ilgili "Dünya ise bu soykýrýmý sadece ekranlardan izliyor. Huzuru, insicamý, adaleti ve güvenliði saðlayacak tüm kurumlar iflas etmiþ durumda. Barýþý saðlamasý gereken uluslararasý kuruluþlar iþlevsiz halde. Birleþmiþ Milletler adaleti saðlamada yetersiz. Ýnsan Haklarý Beyannamesi ve Cenevre Konvansiyonu gibi insanlýðýn ortak mirasý olan rehber metinler ayaklar altýnda. Dünya, bir tarafta tanrýsý para olan, diðer tarafta ise tanrýsý olmayan iki yol arasýnda seçim yapmaya zorlanmýþ bir halde. Adalet yok, adaletsizlik ise dünyada kol geziyor. Her adaletsizlik yeni adaletsizliklere zemin hazýrlýyor. Ne yöne baksak haksýzlýk, eþitsizlik, hadsizlik görüyoruz. Yeryüzünü aydýnlatabilecek ve hatta iklim deðiþikliðinin önüne geçebilecek kadar büyük bir potansiyele sahip olan nükleer enerji, geçmiþte ilk iþ olarak atom bombalarýyla yüz binlerce insaný bir anda öldürmek için kullanýldý."
Benzer bir sürecin yapay zekada da yaþandýðýna dikkati çeken Bayraktar, "Bu teknoloji insanlýk için muazzam fýrsatlar sunma kabiliyetine sahip. Yapay zekayý, eðitimi tüm insanlýða ulaþtýrabilmek, saðlýkta çok daha fazla insana hizmet sunabilmek için kullanmak da mümkün. Ne yazýk ki bu teknoloji, bugün bir soykýrýmda, en fazla sayýda sivili, en etkin þekilde yok etmek için kullanýlýyor. Yakýn zamanda yaþanan canavarca terör eylemleri gösterdi ki tedarik zincirine yerleþtirilen bombalarla yanýmýzdan ayýrmadýðýmýz telefonlar hatta en güzel melodileri çalmasý gereken kulaklýklar bile insanlarý katletmek için kullanýlabilir." diye konuþtu.
Selçuk Bayraktar konuþmasýnda teknoloji hareketini insanlýk için bir umut hareketi olarak yorumluyor "Biz, TEKNOFEST kuþaðý olarak, teknolojinin canavarca kullanýmýna karþý duracaðýz. Bu karanlýða, bu adaletsizliðe, bu zulme karþý ses çýkarmaktan vazgeçmeyeceðiz. Herkes sussa, biz gençler susmayacaðýz. Teknolojiyi pandemide olduðu gibi, insanlýða nefes olabilmek, refahý eþit daðýtmak ve adil bir gelecek inþa etmek için kullanacaðýz. Teknolojiyi insanlýðýn hizmetine sunmak gibi büyük bir sorumluluðun yükü omuzlarýmýzda" derken bu topraklarýn sesi oldu.
Batý dünyasý geçen asýrda büyük imtihaný kaybetti. Teknolojiyi insanlýðý yok etmek için bir silaha dönüþtürdü. Bizim gençlerin Selçuk Abisi ise insanlýða faydalý olmak için çýktýðý yolda milyonlarca genci peþinden sürüklüyor. Yolu açýk olsun.