Bir nehir gördüm çaðlýyordu: Mehmet Güney

Mehmet Güney...Bahariye'deki Ýnsan ve Medeniyet Hareketi mekanýnda kendisini dinlerken, sanki bir nehrin kýyýsýndaydým. Dýþarýdan bakýldýðýnda uzun boyu, kararlý ve insanýn içine iþleyen bakýþlarý, saðlam hýzlý adýmlarýyla, sert bir lider... Ama dinlemeye baþladýðýnýzda bir gülün kadife yapraklarý dökülüyor hemen her jestinde. Pýrýltýlý þehitlerle dolu bir gökyüzü taþýyor Mehmet Güney sadrýnda. Göðsündeki Ýslami hareket ve cihada dair hafýza; sema gibi, þiir gibi. Orada, bir cuma çýkýþý Fatih'te kanamýþ Metin Yüksel'lerin, býçak yaralarý sýzlayan Erdoðan Tuna'larýn, Hindukuþ daðlarýnda, Tora Bora'larda yatan, fedasýndan razý gelmiþ mütebessim yoldaþlarýnýn, Keþmir'den, Kudüs'ten, Pakistan'dan bir türlü gelmeyen haberlerin, mektubu yazýlmamýþ, kimselere anlatýlmamýþ, kaydý düþülmemiþ, ancak ruhta taþýnacak kadar hafif zarif ve ancak meleklerin kaldýrabileceði kadar aðýr yol arkadaþlarýmýzýn izini sürebilirsiniz... Orasý Mehmet Güney'in þehitler bahçesine dönüþmüþ kalbi.

Mehmet Güney'in hayatý, Türkiye'deki mütedeyyin kesimin Cumhuriyet döneminde yaþadýðý maceranýn sýkýþtýrýlmýþ klasörü gibi adeta. 1952'de Fatsa'da dünyaya gelmiþ. Orta öðretimini aðabeyinin yanýnda Denizli'de geçirdikten sonra üniversite için Ýstanbul'da. Yýldýz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi çevresinde baþlattýklarý hareketliliði, sosyolojik anlamda çok önemsiyorum. Bunun bir benzeri Filistin'de de var. Yetmiþlere kadar, Ýslami kesim, aksiyondan azade geleneksel ve suskun bir kitle zannedilirken, Mehmet Güney ve üniversiteli arkadaþlarý aracýlýðýyla hareket olduklarýný ispatlayan bir görünürlük kazanýyorlar.

Ýslamcý Hareketi ve Ýslami kesim gençliðini tarihi seyri içinde anlayabilmek için Akýncýlar Hareketi kadar, Milli Türk Talebe Birliði'ne de bakmak gerekiyor.1916 yýlýnda kurulmuþ bu gençlik teþkilatý Saðdan Sola, Ülkücülükten Akýncýlýða Türkiye siyasi yelpazesini kuran gençlik dinamizmi anlamýndadýr. Cumhuriyetin kuruluþundan Demokrat Partili günlere kadar geçen süreçte, maküs talihimizin neredeyse tek müsebbibi olarak ilan edilen dini inanç dünyamýz, tatbik edilen sert uluslaþtýrma ve modernizm projeleriyle adeta hýnçlý bir reddi mirasý yaþamýþtýr. Ýstiklal Mahkemeleri gibi gezici idam sehpalarýyla Anadolu'yu cezalandýrarak yola getireceðini düþünen devrimcil anlayýþ, milletin yerli ve dini deðerleriyle hem yabancýlaþmýþ hem de ne yazýk ki düþmanlaþmýþtýr. CHP üst çatýsýnda kývama getirilen bu baskýcý zihniyet, devlet/millet baðlamýný infilak ettirmiþ, Demokrat Parti'nin idamlarla birlikte feci þekilde kapatýlýþý, Milli iradeyi, siyasal kimliði tahkim etme azmine yönlendirmiþtir... (Milli Görüþ bu kývamda ortaya çýkmýþtýr.)

Bastýrýlmýþ, atýllaþtýrýlmýþ, çeperlerle, bukaðýlarla kuþatýlmýþ mütedeyyin kesimin, kinetik enerjisini kuracak kiþiler, Mehmet Güney ve 78 kuþaðýndaki genç arkadaþlarýydý.

***

''Milli Mücadele Hareketi''nin 1971'de MTTB'den ayrýlmasýyla o güne kadar ''milliyetçi mukaddesatçý'' þeklinde genel bir üst çerçevede bitiþtirilen mütedeyyin gençlikte ilk ayrýþmalar baþlar. 1979'da Metin Yükselin þehadetiyle Ülkücü Hareket'le ayrýlýr yolu Akýncý Gençliðin... Öðrencilerle yetinilmeyeceðini gören hareket liderleri, Akýncý Ýþçiler, Akýncý Memurlar, Akýncý Sporcular gibi toplum kýlcallarýna yayýlan sivil çatýlarý hýzla kurarlar. "Tevhid, Ümmet, Hicret, Müslümanlar Birleþin'' gibi kavramlar, Ýslamcý diskurun yýldýz kavramlarýdýr artýk.

Demet Tezcan'la Mehmet Güney'i ziyarete gittiðimizde daha ilk cümlesi þuydu; "Çocuklar... biz ilk günden Ýslamcýydýk..." 1973/74 CHP-MSP koalisyonu Ýmam hatiplere üniversite okuma yolunu açacak kanun tasarýsýný geçirirler Meclisten. Devrin Cumhurbaþkaný Korutürk, veto eder bu kanunu. Bunun üzerine ''Vetoyu Veto'' boykotu düzenler Akýncý gençler. Taksim Kasýmpaþa'dan Caðaloðlu Sultanahmet'e dolan bir kalabalýk. Ve ilk kez bir slogan düþer hurufat alemine; ''Ýslami Hareket Engellenemez''.

1980 darbesiyle hicret sürgün günleri baþlar çok sevdiði annesi Zübeyde Hanýmýn vefatýný mektupla öðrenir. Bunu anlatýrken hepimiz aðladýk. Eþi Meryem Haným kaðýtlardan incecik cennetler kuran kelebek elli bir haným.

Ýslami hareketin tarihi yazýlmadý. Kayýt dýþý sürgünlerle, þehitlerle dolu o tarih. Ve bu adamlar konuþmayý hiç sevmiyorlar, kendilerinden bahsetmeyi de. Bizim neslin bunu anlamasý çok kolay deðil zira biz gösteriler devri jenerasyonuyuz. Türkiye'deki dönüþümü, son yüzyýllýk süreçteki merhaleleri anlayabilmek ve geleceðe dair öngörüyü saðduyu ile kurabilmek için Ýslami Hareketin arþivi dikkatle kurulmalýdýr.