Bir neslin imtihaný

LGBTÝ’nin onurlu yürüyüþüne sahip çýkanlarýn gönderileri ile baþladýk aslýnda bu haftaya. Böyle bir yürüyüþ düzenlenebilir, böyle bir adýn atýlabilir. Gösteri yapma hakkýndan dolayý saygý duymayý istemediðin bir anlayýþa karþý bile sessiz kalýnabilir. Her ne kadar inancý Ýslam olan bir birey olarak bu yürüyüþü normal karþýlamam ama o yürüyüþü de engelleyici veya kötüleyici cümleler kurmaktan kaçýnýrým düþüncesi bende hâsýldý. Ta ki   ‘Þaban’la Recep’in aþkýna, Ramazan engel olamaz!’ pankartýný görene kadar. Müslüman olmanýn gereði her birey deðerlidir her bireyin düþünceleri de kýymetlidir felsefesi yasaklanan emirleri savunanlar için geçerli midir? Tartýþýlýr. Bu pankart sonrasý inanan insanlarýn kutsallýklarýna saldýranlarýn kendi sözde deðerlerine insanlardan saygý göstermelerini istemeleri, ortada duran bir samimiyetsizlik hatta seviyesizliðin göstergesi olarak kabul edilebilir. 

Ramazan ayýnda, sokaklarda çýrýlçýplak dolaþarak içinde yaþadýðý toplumun hassasiyetlerine saygý duymayan insanlarýn saygý görmeyi istemeleri ne kadar normal karþýlanabilirse, deðerlerine sahip çýkýp o deðerler doðrultusunda kendi çocuklarýný yetiþtirmek isteyen insanlarýnda çýrýlçýplak sokakta dolaþan insanlara gösterdiði tepki de o kadar normal karþýlanmalýdýr.

‘ON BÝRA YIN MEZUNU’ ve ‘YOKTAN DEÐÝL... VAR EDÝYORUZ! Gibi sadece pankart hazýrlama eðitimi aldýklarýný gösteren bir üniversitenin klasik mezuniyet töreninde kendilerince zekâlarýný göstermeye çalýþanlarýn hazýrladýklarýna baktýðýmýzda, aslýnda Müslümanlara verilen açýk bir mesajýn olduðunu söyleyebiliriz, Bu mesajýn ise; ‘Sizler bize saygý duymak ve bizleri eleþtirmemek zorundasýnýz ama biz özgür ve sözde zeki bireyler olarak sizin deðerlerinize mizah maskesi altýnda her nedameti yapabiliriz’ anlamýnda olduðu gayet açýk.

Ýþin tuhaf tarafý hem ODTÜ’nüm mezuniyet töreninde hem de LGBTÝ’lilerin yürüyüþlerinde deðerlere yapýlan saldýrýlar söz konusu olmasýna raðmen bu gruplarý eleþtirdiðiniz zaman karþýlaþtýðýnýz tepkiler de dikkat çekici. ‘Ýnanç kul ile Allah arasýnda sen ne karýþýyorsun? Ýki ayný cins birbirine âþýk olabilir sana ne? Onlarýn zekâlarý tartýþýlmaz sen neyin peþindesin? Gibi gerçekleri çarpýtmak amacýyla mý yoksa kabahatini hüner sanan çokbilmiþlik edasýyla mý bilinmez, sözde gruplarýn yaptýklarýný yücelten bir topluluk çýkýyor ortaya.  Kâbe resimlerine bile LGBTÝ’lilerin renklerini koymalarýndan tutunda yukarýdaki yazýlan pankartlarý insanlara ‘Bakýn ama bunlar deðerlerimize saldýrýyor’ diye gösterdiðiniz de bile ama ifade özgürlüðü var veya o da onlarýn ayýbý sen onlara cevap verip seviyesine düþme gibi gazel tadýnda gerçeklikten uzak tepkilerle karþýlaþýyorsunuz. Bunlarýn hepsi eðer bilinçli olarak verilen cevaplar deðilse aslýnda medeni görüneyim çabasýnýn verdiði bir yanlýþlýk var ortada. Ne zamandan beri insanýn kendi deðerlerine karþý yapýlan bir saldýrýya cevap vermek hoþgörüsüzlük oldu? Ne zamandan beri geliþmiþliðin veya entelektüelliðin göstergesi Ýslam dinin gerekliliklerine karþý savaþ açmakla eþit mesafeye geldi? Bu sorular karþýsýnda somut anlamda geçerli bir cevap veremeyen bir nesil var karþýmýzda.

Layd Gaga’nýn attýðý tweet’le güç bulanlarýn da kendini zekâ açýsýndan bu ülkenin önde gelen bireylerinden olduðunu düþünenlerin de hesap edemediði veya düþünemediði gerçekleri söyleyebilen insanlarý, medeniyetsizlikle suçlanmalarý kadar medeniyetsizlik örneði yoktur desek yanlýþ olmaz. Zeki olduklarýný veya sözde kendi özgürlüklerini savunan insanlara sorar mýsýnýz ‘Baþkalarýnýn kutsallýklarýna saldýrarak medeni olduðunuzu nasýl iddia edebiliyorsunuz? Ahlaktan ve saygýdan yoksun olarak aldýðýnýz eðitimin sonrasýnda sadece özgür olarak düþüncelerinizi ifade ettiðinizi sanýrken bu milletin deðerlerine yabancýlaþtýðýnýzýn farkýna neden varamýyorsunuz?

Günümüzde gençlerin bile hoþgörü adý altýnda yapýlan yanlýþlarý göremeyip her bireye saygý duymalýyýz tadýnda bazý gerçekleri görmemesi üzüntü ile karþýlanmasý gerekeceðine tam tersi gizli kalan yanlýþlýklarý desteklemeye yönelik teþviklerin ön plana çýkmasý yeni neslin düþünce de veya medeniyet algýsýnda yanlýþ kazanýmlara sahip olduðunu iþaret ediyor. 

Madem her birey deðerlidir, her bireyin inancý kutsaldýr, o zaman bu toplumda her kesimden var olan insanýn deðerlerine saldýrý yapýlýrsa ortak tepkide verilebilmelidir. Ýnanca veya deðerlere yapýlan bir saldýrýyý ifade özgürlüne kavramýna sarýlarak tepki vermemek medeniyetin ve düþüncede geliþmiþliðin göstergesi deðildir. Tam aksine insan sahip olduðu deðerlere yapýlan saldýrýya karþý ayakta durabildiði ve tepki verebildiði kadar kýymetlidir. Bu anlayýþ, günümüz gençliðinin ve yeni yetiþmekte olan nesillerin kazanmasý gereken en büyük imtihanýdýr.