Bir parça baðýmsýzlýk ve Mesut Barzani’nin deðiþen ses tonu

Obama’nýn IÞÝD’e karþý eylem planýndan daha fazla ne beklenebilirdi ki?

Kara harekatý, var mý yok mu belli olmayan Irak ordusuyla beraber Kürt peþmergelere ve onlara nazaran Batý’ya daha mesafeli duran PKK’ye havale!.

Eh Kürtler karadan savaþýrken, Amerika havadan IÞÝD’i vuracak, kara savaþýna destek verecek!

Alavare dalavare, Kürt Mehmet nöbete vaziyetinin, dünya versiyonu bu olsa gerek!

***

11 Eylül saldýrýsýnýn 13. yýldönümünde Ortadoðu’da Kürt halký, Amerika’nýn ve Avrupa’nýn korkulu rüyasý haline gelen bir fundemantalist harekete karþý, seküler dünyayý ve kendi ülkelerini kurtarmak için mücadele edecek..

Þu iþe bakýn ki, Kürtler uluslararasý terörizmle mücadelede, NATO üyesi ülkelerden daha aktif bir rol oynayacaklar.

Kürdistan halký, kapýsýnýn önünde bulduðu, geleceðini ve bugününü tehdit eden bir beladan kurtulmak için meþru bir mücadeleye baþlarken, bölge halklarýyla kurduðu dostluklarý koruyabilecek mi ve en önemlisi, Türk-Kürt siyasi iliþkileri, Kürtlere yüklenen bu küresel rolden nasýl etkilenecek?

IÞÝD’i, Ýslamýn Batýyla yeni bir karþýlaþmasý ve mücadelesi  olarak görenlerin, Kürtlere tavsiye etmeye hazýrlandýðý yegane þey, bir zamanlar sosyalizm adýna tavsiye edilene benziyor ve dün olduðu gibi bugün de hiç ahlaki deðil:

Yeni Enternasyonal mücadelenin ya da Batý’ya karþý cihadýn, baþarýya ulaþmasýný bekleyin!

Ýyi de nasýl, Kürdistan’ýn iþgaline razý olarak mý?

Önemli bir sorunumuz daha var:

Onunla yatýp onunla kalktýðýmýz çözüm süreci.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle kurulan ekonomik iliþkiler, Erbil’de faaliyet gösteren yüzlerce Türk firmasýnýn yarattýðý iþ potansiyeli ve en önemlisi ortak bir siyasi irade ve mutabakatla dünya pazarlarýna sevki devam eden petrol satýþý devam edebilecek mi bir bütün olarak bölge ekonomisi, bu süreçten nasýl etkilenecek?

GAP ve Habur’u alýn, bölgede ekonomik sürekliliði mümkün kýlacak kayda deðer bir þey kalmaz.

GAP ve Habur’un karþý karþýya kalacaðý riskleri bertaraf etmek için, bir eylem planý var mý acaba?

***

IÞÝD’le mücadeleyi bu sorular baðlamýnda tartýþmak, Türkiye’nin geleceðini ve  toplumsal barýþýmýzý tartýþmak anlamýna gelir, durum bu kadar nettir yani.

IÞÝD’le mücadelenin uluslararasý çapý ne olursa olsun, bana kalýrsa, bu mücadelenin en çok etkileyeceði alan Türk-Kürt siyasi iliþkileri alanýdýr ve dolayýsýyla çözüm sürecidir.

IÞÝD Ortadoðu’da bir heyulaya dönüþmüþ durumda.

Açýkçasý bu heyula en çok da Kürtler’i korkutuyor.

Düþünebiliyor musunuz, Kürtler fiili devlet olduk diye sevinirlerken bir sabah uyandýlar ve IÞÝD’in Erbil’in kapýsýna dayandýðýný gördüler.

Ýçinden kan revan halinde uyandýðýnýz kabus gibi bir þey bu.

Aslý Aydýntaþbaþ’ýn söyleþisinden anlýyoruz ki, Sabri Özel’in Erbil’deki fabrikasýnda çalýþan 100 Arap iþçi, IÞÝD’in Erbil’in kapýsýna dayandýðýný duyunca, dertleri neydi anlamak kolay deðil, ama þen þakrak oynamaya baþlamýþlar.

Erbil’de Arapça konuþmak, ibadet etmek yasak mý acaba, bir Türk iþ adamýnýn Irak’ýn en güvenli þehrinde açtýðý fabrikada iþ bulmuþ, evine huzur içinde gidip gelen bir Arap iþçi, IÞÝD Erbil’in kapýsýna dayandýðýnda neden göbek atar, IÞÝD’in yöneteceði bir Erbil, acaba bu Arap iþçiyi daha mý mutlu ederdi, IÞÝD’in kanunlarý, yasalarý-varsa eðer- Irak ve Kürdistan anayasasýndan daha mý ilerde, bütün bunlarý anlamaya çalýþmak lazým gerçekten.

Ama bu gerçeði, en çok da IÞÝD’le mücadeleyi baþkalarýnýn omzuna yýkýp, üç yýl tarih veren Obama’nýn ve Batýlýlarýn anlamasý gerekir.

O Arap iþçi, kendi vatanýnda, kendi kardeþine neden düþman haline geldi?

Bu büyük bir trajedi.

***

Bu trajediyi Ortadoðu halklarýna yaþatanlar, þimdi yeni bir trajedinin düðmesine basýyorlar.

Obama’nýn eylem planý, halklara ölümü gösterip, sýtmaya razý etmenin eylem planýdýr.

IÞÝD yüzyýllarýn biriktirdiði bir öfkeyi Batýlýlarýn menfaatine kullanan bir maþa sadece. Oyunu baþýndan beri iyi oynayan bir maþa..

Geçenlerde Mesut Barzani’nin, IÞÝD, Erbil’e epey yaklaþtýðý saatlerde John Biden’ý yardýmcý olmasý amacýyla olsa gerek aradýðý, ama ses tonunun her zamankinden daha farklý olduðu söyleniyordu.

Mesut Barzani’nin o anda neler hissettiðini anlayabilmek için, bir parça baðýmsýzlýk uðruna, yüzyýldýr savaþan bir aileden gelmek gerekiyor þüphesiz.

O bir parça baðýmsýzlýðý yüz yýl sonra elde ettiðinizi düþündüðünüz bir anda, IÞÝD denen bir bela gelip þehrin kapýsýna dayanýyor.

Ses tonunuz deðiþir ve kabus gibi bir rüyadan uyanýr gibi hissedersiniz elbette..

***

IÞÝD bahsinde, efsaneler, rivayetler ve gerçekler çoðu kez birbirine karýþýyor.

Ama askeri gücü, Selefi, düþünüþün köklerine dönüþ ifade eden açýklamalarý, devletleþme arzusu, açýk alanlarda seyreden tanklarý, toplarý, IÞÝD’i oldukça görünür bir düþman haline getiriyor.

Osmanlý Ýmparatorluðu’nun daðýlmasýyla beraber, Ortadoðu’da milliyetçilik eksenli, birçok baðýmsýzlýkçý hareket ortaya çýkmýþtý.

Mýsýr’da Cemal Abdulnasýr’ýn temsil ettiði milliyetçilik ve daha sonra da Miþel Eflak ve Salah Bitar’ýn kurduðu Baasçýlýk ideolojisi, Vahhabi/Selefi akýmýn ve mezhepsel kimliði öne çýkaran birçok düþüncenin uzun yýllar bir sessizliðe gömülmesine yol açmýþtý.

Bu sessizlik Ortadoðu’da sona ermiþ gibi görünüyor.

Sessizliðin bir hayli gürültülü bir biçimde sona ermesinde, Yeni-Oryantalizmin ve Batý’da yükselen bir deðer haline gelen Ýslamofobinin de payý büyüktür.

IÞÝD ve benzeri örgütleri kimin kurduðunu belki yüzyýl sonra bile bilmek mümkün olmayacak, bunun bu saatten sonra bir önemi de yok belki ama Ortadoðu’da emperyalistlere karþý mücadelenin yeni enternasyonal birliklerinin, Vahhabi/Selefi mirasa dayalý olarak oluþmasýna Batý’nýn sunduðu muazzam katkýlar hep hatýrlanacaktýr.