Geçmiþte Türk Hava Yollarý’na binmenin deðil binmemenin yollarýný arardýk. THY’nin adý Türk Hata Yollarýydý. Uçaklarý eskimiþ, kabin personeli vurdum duymaz, pilotlarý ikinci emekliliðini beklemekte. Yolcusu sür-git dua eden, indiðinde topraðý öpen bir hava yoluydu. Türkiye içinde üç beþ ilin dýþýnda hiç bir yere uçmazdý; uçtuðu illere de insanlar ototbüsle gitmeyi yeðlerdi çünkü hem çok pahalýydý hem de güven vermiyordu. Yurt dýþýna uçanlarsa yabancý hava yollarýný tercih ederlerdi, sadece yurt dýþýndaki iþçilerimiz indirimli biletlerden yararlanmak adýna THY’yi seçerlerdi.
Bu günlerde THY’nin bir reklamý yayýnlanýyor televizyonlarda. Sizi bilmem ama benim gözlerim doluyor. “Dünyanýn her köþesine uçsak da ulaþamadýðýmýz bir vatan köþesi varsa görevimizi yapmamýþýz” gibisinden bir laf düþüyor kulaðýma ve uçak bekleyen çocuklarýn gözlerindeki mutluluðu görüyorum çelik kanatlý kuþ, bu çocuklarýn yaþadýklarý unutulmuþ vatan köþesine indiðinde. Türk Hava Yollarý, Avrupa’da oturduðu son sýradan birinci sýraya týrmandý ve üç yýldýr Avrupa’nýn en iyi hava yolu seçiliyor. Ne kadar zamanda gerçekleþti bu? Son on yýlda. THY bir adamýn dünyaya ve ülkesine bakýþýný yakaladý ve Hamdi Topçu’yla Temel Kotil’in olaðanüstü çabasýyla adam sendecilikten, vurdum duymazlýktan kurtuldu; Avrupa’nýn doruðunda, beþ kýtaya uçuyor, yüzlerce milletten milyonlarca insan taþýyor. Yeni Türkiye’nin yenilenmiþ hava yollarý, vizyonu alýn teriyle yoðurunca nelere ulaþýlabileceðinin somut bir kanýtý...
Leon Armanlý, Ermeni asýllý bir Türkiye vatandaþý. Baþbakan Tayyip Erdoðan’ýn Ermeniler için yayýmladýðý taziye mesajýný okuduktan sonra bir gazeteye ilan verdi. Armanlý siyasetten hiç anlamadýðýný, 1915 olaylarýný sadece duyduðunu söyledi daha sonra. Televizyona çýkardýlar Armanlý’yý, akýllarýnca dalga geçmeye çalýþan üçüncü sýnýf muhabir bozuntularý, Armanlý’ya devletle iþi olup olmadýðýný, ihale kovalayýp kovalamadýðýný bile sordular býyýk altýn dan piþmiþ kelle gibi sýrýtarak. Armanlý’nýn devletle, ihaleyle iþi miþi yoktu. “Bu ülkede askerlik yaptým, çocuklarým Türk okullarýnda eðitimini sürdürüyor. Dedem Leon Agopyan, Atatürk’ün diþ doktoruydu. Asýlsýz iddialarla huzurumuzu bozmasýnlar...” demekle yetindi. Ezber bozan bir adam bir taziye mesajý yayýmlýyor. Bir baþka adamsa bir ilan veriyor ve Baþbakan için “siz adam gibi adamsýnýz ve delikanlýsýnýz...” diyor, devlet adamlýðýný övüyor. Ve bu ilan birilerini rahatsýz ediyor, Türkiye’de iç huzur ve barýþý bozmak isteyenler çýldýrýyor. Yeni Türkiye böyle bir ülke iþte! Baþbakaný çýkýp yüz yýlýn ezberlerini bozabiliyor. Dr. Halil Berktay gibi Türkiye’nin 1915 olaylarýyla ilgili tutumunu eleþtiren biri, baþbakanýn taziye mesajýný okuduðunda göz yaþlarýný tutamadýðýný söylüyor, “þapkam uçtu!” diyor. Ve birileri dövünüyor, niye eski Türkiye’de yaþamýyoruz diye!
Daha otuz yýl önce baþbakan yardýmcýsý, OECD kredisi almak için Lüksemburg maliye bakanýnýn kapýsýnda dört saat bekleyen bir ülkeydik. Þunun þurasýnda 12 yýl önce iflas etmiþ, 28 Þubat sürecine destek verenlere peþkeþ çekilen bankalar kapýlarýný kapatmýþ, IMF’den para dileniyorduk. Bu gün Uluslararasý Karþýlaþtýrma Programý ICP’nin son raporuna göre Türkiye dünyadaki bütün ülkeler arasýnda kiþi baþýna düþen GSYH oranýnda 13. sýrada. Gayri Safi Yurtiçi Hasýlasýndan elde ettiði 1.5’lik payla Ýran, Avustralya, Tayvan gibi ülkeleri sollamýþ, Suudi Arabistan’la eþit paya sahip olmuþ. Hemen önünde 1.6’lýk paya sahip Kanada’yla Güney Kore var. Nereden nereye!
Ýþte bir reklam, bir ilan ve bir Adam gerçeði!