Bir şişe mutsuzluk

ALKOL PSİKİYATRİK RAHATSIZLIKLARI TETİKLİYOR

Alkol tüketimi, insan vücudunda hem fiziksel hem de ruhsal hasara neden oluyor. Mutlu olmak, rahatlamak hatta uyumak için alınan alkol, kişiyi sonunda mutsuzluğa götürüyor.

Depresyon alkole bağlı ruhsal sorunların en sık olanıdır. Aşırı alkol tüketen insanlar mutsuz, karamsar, umutsuz, isteksiz olmaya meyilli oluyorlar. Bu alkolün direk etkisinin yanında beyin kimyasını bozması sonrasında oluşmaktadır. Mutlu olmak ve rahatlamak için alınan alkol kişiyi paradoksal bir biçimde mutsuzluğa götürüyor.

Beyin uykuda devre dışı kalıyor

Birçok insan alkolü uyuyabilmek için almakta. Son yıllarda bu tarz kötüye kullanımları çok görüyoruz. Halbuki alkol uyutmaz uyuşturur. İnsan için hayati öneme sahip olan uykuda, beyin çok aktiftir ve yüzde 80 kapasite ile çalışır. Bu çalışma esnasında melatonin gibi önemli hormonları da beynin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanır. Bu hormon mutluluk kimyasallarının üretilmesine katkıda bulunan ve uyumak için gerekli olan rahatlama etkisini sağlayan bir hormondur. Ancak alkol alındığında, hele hele yüksek miktarda alındığında beyin uyuşur ve gece uykudaki görevlerini yerine getiremez. Bir başka ifadeyle alkol beyni devre dışı bırakır ve kişiler ertesi güne hiç uyumamış gibi yorgun kalkarlar. Alkol içenlerde görülen ertesi gün yorgunluğunun sebebi budur. Bu durum uzun süre devam ederse depresyona kadar ilerleyebilir.

Kıskançlık ve paranoya çıkıyor

Eşlerini çok kıskanan, her şeyden şüphelenen alkol müptelalarına sıkça rastlarız. Buna beyin dopamin dengesindeki bozukluk sebep olur. Bu kişiler şiddete meyillidirler. Alkollü oldukları dönemde eşlerine şiddet uygularlar.

Alkol cinsel problemlere de neden oluyor. Aşırı alkol alan bireylerde zamanla testesteron hormonu baskılanıyor ve bu durum da kadın ve erkeğin cinsel hayatına olumsuz olarak yansıyor.

En çok ‘panik bozukluk’ yaşanıyor

Alkole bağlı gelişen sık psikiyatrik bozukluklardan biri de panik bozukluğudur. Bunun sebebi alkolün kaygı eşiğini düşürmesidir. Aşırı alkol alan kişiler alkollüyken nispeten rahattırlar. Ancak bu kişiler uyanıkken ileri derece sıkıntı yaşarlar. Buna ben “rebound anksiyete” diyorum. Yani kaygıyı azaltmak için alınan alkolün bunu daha da şiddetlendirmesidir. Alkol yüzünden korkuları artan, hatta evden dışarıya çıkamayacak hale gelen birçok insan var.