Bir televizyon vakası olarak ‘Masterchef Murat’

Memlekette reyting yarışı televizyonları olmadık işler yapmaya itiyor. Yayıncılığın temel amacı elbette ulaşabildiği kadar izleyiciye ulaşmak buna bir itirazım yok ama gelinen nokta gerçekten endişe verici.

Sabah kuşağında yayınlanan programlar akıl karı değil. Neresinden tutsanız dökülüyor. Toplumun tüm değerleri hiçe sayılıyor.

“Masterchef Murat” tiplemesi televizyonculuğumuzun geldiği noktayı göstermesi açısından tam ibretlik.

Asıl adı Murat Özdemir, 45 yaşında, Bolulu ve bir aşçı ailesinden geliyor. TV8’de yayınlanan yemek programı Masterchef’de yarışmacıymış. Agresif davranışları nedeni ile programdan elenmiş.

Sonrasında gözaltına alınması ile bir kez daha gündeme geldi ismi. Adam gözaltına alındığı anları ve sonrasını sosyal medya hesabından dakika dakika paylaştı. Neden gözaltına alındığını öğrenemedim ama ifadesi alınıp serbest bırakılmış.

O sosyal medya hesabından o adam bugün (dün) bir görüntü daha paylaştı. Görüntüde beslediği papağana işkence ederken görülüyor. Savunmasız bir hayvana neden işkence ettiğini bilmiyorum. Bilmek ve anlamak da istemiyorum. Ama bence ruhu hasta bu adamın. Hem de çok hasta.

Bu satırların yazıldığı saatlerde papağana eziyet eden bu psikopat polis tarafından evinde gözaltına alındı. Tarım bakanlığı da sürece müdahil oldu. Zavallı papağan da can güvenliğinin olduğu bir yere alındı.

Maalesef hepimizi kızdıran, üzen, sinirlendiren bu işkencenin karşılığı hukuken çok bir şeye tekabül etmiyor. Bu zavallı hayvana yapılan kanunen kabahat sayılıyor ve en çok 5 bin lira civarında bir para cezası verilebiliyor.

Belki bu tip suçlar hayvan hakları ile ilgili yasal düzenlemenin sürecini de hızlandırabilir. Ki umarım yeni yasa daha caydırıcı cezalar getirir böyle caniliklere.
 
Ama televizyon dünyası olarak asıl sorgulamamız gereken şu: Reyting için böyle karakterler üretmeye mecbur muyuz?