Bir trollenmenin hikayesi

Zaman zaman habercilikte ‘kirli bilgi nehri’nden bahsediyorum bu köþede. Bilgi kaynaklarýmýz çoðaldý, çeþitlendi ancak doðru bilgiye yani gerçeðe ulaþmak zorlaþtý. Geçtiðimiz hafta bu konuya örnek teþkil edecek bir olay yaþandý. 

Size olayýn nasýl yaþandýðýný ve Türkiye’nin gündemine nasýl geldiðini tüm ayrýntýlarýyla aktarayým.

Ordu Ünye’de bir arkadaþ grubu kendi aralarýnda iddiaya giriyor. Ýddia þu: Kurgu yaparak çekecekleri görüntülerin haber bültenlerinde yayýnlanacaðý. Senaryo olarak da bültenlerde çok sýk yer verilen kadýna þiddete karar veriyorlar.

Kurgu görüntü için tenha bir sokak seçiliyor. Mizansen olarak cep telefonu ile çekilen görüntülerde bir kadýn ile bir erkek sokakta tartýþýyor. Fonda görüntüyü çekenlerin sesi duyuluyor: Bu adam bu kadýný kesin öldürür. Görüntünün devamýnda söylenen gerçekleþiyor. Erkek kadýný birkaç kez býçaklýyor. Sonrasýnda ise kaçýp uzaklaþýyor. Görüntüler çekenlerin “ambulans çaðýralým” baðýrýþlarý ile bitiyor.

Biz bu görüntülerden nasýl haberdar oluyoruz?
Show TV ana haberinde yayýnlanýnca.
Show TV bu görüntüleri nasýl elde etmiþ?
Kurduðu ‘whattsap ihbar hattý’ ile. Kurgulanan görüntüler bu ihbar hattýna atýlmýþ.
Ünyeli kafadarlar Show TV’yi trolledi ancak savcýlýðý trolleyemedi. Show TV’de haber yayýnlanýnca savcýlýk harekete geçiyor. Yapýlan soruþturma neticesinde böyle bir adli vakanýn kayýtlarýna rastlanmýyor. Görüntünün kurgu olduðunu tespit ediliyor. Ünye Savcýlýðý görüntüleri kurgulayan ve servis edenler hakkýnda ‘suç uydurma’ eyleminden iþlem yaptý.
Öncelikle bu görüntü hangi haber merkezinin eline geçseydi önüne arkasýna bakmadan muhtemelen haberleþtirecekti. Hem de ayný bakýþ açýsý ile büyük bir olasýlýkla. Burada sadece Show TV’yi eleþtirmek doðru olmaz. Ama bu yaþanan olay bir kez daha bize þunu gösterdi ki gelen her görüntü, ulaþýlan her bilgi teyit edilmeden haberleþtirilmemeli. Yoksa böyle istenmeyen tatsýz durumlar yaþanýyor.