AVM’ler ve marketler mahalle bakkallarýný azaltmýþ olsa da kenar mahallelerde ve köylerde bakkal amcalar komþulara hâlâ hizmet vermeye devam ediyorlar.
Bakkal amca mahallenin yerlisi olduðu için komþularý tanýr bilir ve marketler gibi peþin para ya da banka kartý aramazlar. Fakir komþu bir ekmek alýr, 250gr. peynir alýr deftere yazdýrýr. Bakkal amca hayýr diyemez.
Veresiye fukara için bir çýkýþ yoludur ama bakkal amcalarýn en büyük dertlerinden biri de veresiye defterindekileri tahsil etme zorluðudur. Kötü niyetliler bir tarafa fukara borcunu kapatmakta zorlanýr.
***
TRT 1’de yayýnlanan Payitaht dizisinin Ramazan ayý içindeki bir bölümünde ecdadýn bir geleneðini canlandýrdýlar.
Ýki þehzade tebdili kýyafet ile sokaða çýktýlar ve bir bakkal dükkânýna uðrayýp zimem (veresiye) defterini satýn almak istediler. Bakkal ile aralarýndaki diyalog oldukça düþündürücüydü!
Ecdadýn fukarayý incitmeden yardým etme yollarýndan biridir zimem defteri satýn almak.
Ýmkânsýzlýktan veresiye defterine yazdýran fukaranýn borcu, adýný sanýný bilmedikleri biri tarafýndan böylece ödenirdi.
***
Ýþte bu güzel geleneði günümüzde Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) ihya etmeye baþladý.
Geçen sene de temas etmiþtim bu sene Payitaht dizisinden birkaç gün sonra MÜSÝAD Genel Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Þekerli’nin, Þýrnak'ta bir bakkal dükkanýnýn veresiye defterini 11 bin lira vererek satýn aldýðý haberini okuyunca bu güzel hareketi yazmadan edemedim.
MÜSÝAD baþkaný deðerli kardeþim Abdurrahman Kaan beyi aradým ve bu güzelliðin Þýrnak’la mý sýnýrlý olduðunu sordum.
***
Gönderdiði listeyi görünce duygulandým. MÜSÝAD’ýn bu güzel geleneði yaygýnlaþtýrmak için þubelerini ve üyelerini teþvik ettiðini 2016’da baþlattýklarý bu güzel uygulamayý geleneksel hale getirdiklerini ve sadece ülke içinde deðil gönül coðrafyasýnda da veresiye defteri satýn alarak fukaraya destek olduklarýný gördüm.
Baþkan Abdurrahman kardeþim, “Üyelerimizi þatafatlý iftarlar yerine veresiye defteri almaya teþvik ettik. Elimizde çok sayýda satýn aldýðýmýz defter var ve bu uygulama halen devam ediyor. Bugüne kadar satýn aldýðýmýz defterlerin tutarý 3 bin ila 11 bin lira arasýnda deðiþiyor. Mesela üyelerimiz, Kilis’te 4 ekmek fýrýnýnýn, Bandýrma’da bir bakkalýn, Sakarya’da 4 bakkalýn, veresiye defterini satýn aldýlar.
Yine üyelerimiz Trabzon’da 1, Konya’da 3, Þýrnak’ta 1, Elazýð’da 2, Gaziantep’te 3, Konya’da 16, Sivas’da 1, Tekirdað’da 1 defter satýn aldýlar” dedi.
MÜSÝAD üyelerinin Kudüs’te de veresiye defteri satýn aldýklarýný hatýrlatalým.
Veresiye defteri satýn almak içindeki borçlarý ödemek fukarayý rahatlatmak anlamýna geliyor.
***
MÜSÝAD üyeleri sadece veresiye defteri satýn almýyorlar ayný zamanda ihtiyaç sahiplerine deðiþik yollarla ayni ve nakdi yardým daðýtarak da sosyal dayanýþmanýn en güzel örneklerini veriyorlar.
Baþta baþkan Kaan olmak üzere MÜSÝAD’ýn duyarlý üyelerini bu örnek hareketlerinden dolayý kutluyorum.
Bir tarafta duyarlý iþ adamlarýnýn böylesine göz yaþartýcý hareketleri diðer tarafta da maalesef dünyevileþmenin beraberinde getirdiði çözülme ve vurdumduymazlýk.
Baþkan Erdoðan’ýn Kadir Gecesi yayýnlanan Kuran-ý Kerim’i Güzel Okuma Yarýþmasý finalinde yaptýðý konuþmada temas ettiði gibi bir yanda bu güzellikler yaþanýrken öte yanda teravihlerde bile bir iki safa düþen cemaat, iftar sofralarýndaki israf ve dini konulardaki hassasiyet zaafý da pek hayra alamet deðil.
Mevla seyyiatýmýzý hasenata tebdil edecek iman ve amel nasip etsin!