Bir yayın, çok yayıncılık dersi...

TANAP projesi güzergahında olan 1400 ağacı taşımak için tam 1 milyon dolar para harcanmış. 
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’u, Kanal D’de, Genç Bakış’ta izlerken öğrendim bunu. 

Sonra güzergah boyunca ilk kez karşılaşılan ve bilim dünyasına teslim edilen bitki türleri. Bunlara dair tek bir haber okudunuz ya da izlediniz mi? Çevre hassasiyetinin siyaset üzerinde etkileri olan bir ülkede mutlak okunur bu haberler.

***

Hadi bunu geçtik... TANAP projesi tam 15 bin kişiye istidam sağlayacak diyor Kenan Yavuz. Daha önemlisi Türkiye’den geçecek 1850 kilometre uzunluğundaki hatta kullanılacak boruların yüzde 80’i yerli üretim olacakmış.

Rakamları alt alta yazınca bırakın gaz akışının hayata geçtiği zamanı, şu an ekonomiye canlılık sağlamaya başladı bile TANAP. İyi haber haber değildir lafı safsatadır ve olmayan iyilerden söz etmeye devam edeyim.

Mesela 40 yıldır ilk kez bir rafineri yapılıyormuş Türkiye’de, Petkim Yarımadası’nda. Yine aynı yerde, Türkiye’nin 3. büyük limanı inşa ediliyormuş ki bu limana dünyanın en büyük konteyner gemileri yanaşacakmış. Bunları da geçelim...

Soma’da sedyeye konulurken çarşaf kirlenmesin diye “Çizmeleri mi çıkarayım mı?” diye soran maden işçisi Murat’ı tüm medya bilir. Aynı Murat şimdi PETKİM’de iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyormuş, ne güzel... Ekonomi kanalları rakamsal verileri paylaşmış olabilirler ama hem Murat hem taşınan ağaçlar hem de ekonomiye sağlanan fayda büyük kanalların haber bültenleri için de biçilmiş kaftanmış.

***

Bizim memlekette adettir, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı gördük mü ya akaryakıt fiyatlarını sorarız ya da doğal gaz fiyatlarını. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Avrupa’da konutlarda en ucuz doğal gaz kullanan ülkelerden biri olduğumuzu söyledi. Sahi benzin fiyatlarında yabancı ülkelerdeki litre fiyatı veriliyor da neden doğal gaz için aynı şey geçerli değil? Lafı uzatmak mümkün elbette ama ana fikri anlatmak için bu kadarı yeter de artar bile.

Dev bir projenin içinden çevre haberi de çıkarmak mümkün, ekonomi haberi de ve işin içine girince insan haberi de... Uydu kanallardan birinde rastlamıştım, TANAP’ın temel atma töreni öncesinde Kars’ta Azerbaycan’dan gelen sanatçılar ve Kıraç dev birlikte konser vermişler. Demek ki projelerden sosyal hayata dair de haberler çıkabilir. Bu tür haberler, gergin ve kötü haberlerden oluşan bültenleri daha izlenilir hale getirebilir.

Sonuçta insan dediğimiz her zaman umuda ve geleceğe dair iyi şeyler duymaya ihtiyaç duyar. Bir yayın, çok yayıncılık dersi başlığını da bundan dolayı seçtim...