BÝR ZAMANLAR TÜRKÝYE’DE-4 Derken ‘70’ler ve ‘Aþkýmýz bitti mi ne!’

Türkiye atmýþlý yýllarý, sallana yuvarlana, ardýnda býrakarak kör topal geçmiþ gitmiþti. Þimdi sýra '70'li yýllardaydý. Ama daha yetmiþlere adým atamadan, 1969 yýlýnda Deniz Gezmiþ adýnda bir üniversite öðrencisi Türk Halk Kurtuluþ Ordusu (THKO) diye bir örgüt kurdu. Sol yumruklarý havada, "Kahrolsun Amerika" diye baðýrýyordu bu THKO tayfasý. Deniz Gezmiþ Türkiye'de '68 kuþaðýnýn simgesi olmuþtu artýk. Mahir Çayan, Hüseyin Kaypakkaya, Hüseyin Ýnan, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan ve diðerleri "Tam Baðýmsýzlýk" istiyorlardý. Kimdi bizi kýskývrak baðlayan, baðýmsýzlýðýmýza engel olan? Amerika! Her fýrsatta Amerika'nýn emperyalist emellerinden söz ediyorlardý ama diðer emperyalist, Sovyetler Birliði’ne toz kondurmuyorlardý. Bu da tabii neyin de, kimin de ne olduðunu açýkça ortaya koyuyordu. Örneðin NATO'nun karþýtý olan Varþova Paktý'nýn önde gelen üyelerinden Bulgaristan'ýn Ýstanbul konsolosluðunda görevli memurlar, her yerde ve her fýrsatta THKO’yu övüyordu. 

Askeri darbe sadece bizde olacak deðil ya! Yunanistan bize uymaya karar verdi ve 15 Temmuz 1974 tarihinde bir darbe de o yapýverdi. Boyu da aklý da kýsa olan darbeciler, dur durak bilmeksizin, Kýbrýs'ta da Samson adýnda, ne idüðü belirsiz birinin Kýbrýs Cumhurbaþkaný Makarios'u adadan kovmasýný ve bütün Kýbrýs'ý bir Yunan adasý ilan etmesini de tezgahladýlar. 

Türkiye'deyse CHP-MSP koalisyonu iþ baþýndaydý. Rahmetli Bülent Ecevit'le rahmetli Necmettin Erbakan, Türkiye, Ýngiltere ve Yunanistan arasýnda imzalanan ve Kýbrýs'ýn baðýmsýzlýðýný güvenceye alan üçlü antlaþma gereði Londra'yla Ankara'nýn el ele vererek Samson'u adadan defetmesi gerektiðini söylediyse de Londra o saat almaza yattý. Bunun üzerine 20 Temmuz 1974'de TSK adaya çýkarma yaptý ve Kýbrýs ikiye bölündü. Ecevit 20 Temmuz Barýþ Harekatý sonrasýnda hemen erken seçime gitmek için koalisyonu bozduysa da TBMM'de yeterli desteði bulamadý ve Milliyetçi Cephe hükümetleri ta 1977 yýlýna kadar ülkeyi yönetti. Sonra 1977 seçimleri yapýldý ve Türkiye siyaset tarihine "Güneþ Motel Olayý"  adýyla geçen bir katakulli sonucu rahmetli Bülent Ecevit azýnlýk hükümetini kurdu... 

(Yarýn: Milliyetçi cephe ve seksenler)