BİR ZAMANLAR TÜRKİYE’DE-6 Turgut Özal’lı yıllar

Türkiye, Kenan Evren'in "Konsey arkadaşlarının" kenara çekilmesiyle birlikte 6 Kasım 1983'te seçimlere gitti. Devlet Başkanı Evren'di hala. Seçimden önce televizyona çıkıp emekli orgeneral Turgut Sunalp'e kurdurduğu Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) için oy istemişti. Ve oy istediği vatandaşları Turgut Özal'ın kurduğu Anavatan Partisi’ne (ANAP) vermişti oyunu. ANAP tek başına iktidar olurken, Necdet Calp'e kurdurulan Halkçı Parti ikinci oluyor, Sunalp'in MDP'siyse ancak üçüncülük kürsüsüne çıkabiliyordu. Evren, Özal'a hükümet kurma yetkisini vermeden önce bir süre oyalandı; belli ki hem yurt içinde hem de yurt dışında birileriyle görüşmüştü. İstediği ve de beklediği desteği alamayınca zorunlu olarak hükümet kurma görevini ANAP Genel Başkanı Turgut Özal'a verdi. Rahmetli Turgut Bey 13 Aralık 1983'te Başbakan oldu ve birinci ANAP Hükümetini kurdu.  

*** 

Özal'ın yaptığı en büyük değişiklik, Türk Parasının Değerini Koruma Yasası'nı 32 Sayılı Kararnameyle iyice esnetmesiydi. Turgut Bey hem liberal ekonomiyi hem de liberal düşünceyi Türkiye'ye getirdi. O döneme kadar ihracat gelirleri petrol ithalat giderlerini bile karşılamayan ülkede ihracat şaha kalktı. 

Geçmiş dönemde siyaset yasağı getirilen Süleyman Demirel, Alpaslan Türkeş, Necmeddin Erbakan, Bülent Ecevit'in yasakları bir referandum sonucunda kalktı. Ecevit CHP'den istifa edip Demokratik Sol Partiyi kurmuştu. Kapatılan CHP'nin yerindeyse Sosyal Demokrat Halkçı Parti SODEP vardı. Genel Başkanıysa İsmet İnönü'nün oğlu Profesör Erdal İnönü'ydü. 

Seçimlerden birinci parti gene ANAP çıktı. Evren'in süresi dolmuştu artık. Özal kararını verdi ve CB olarak Çankaya'ya çıktı... 

Turgut Özal dönemi hep bir gülümsemeyle anılacaktır. Rahmetli CB'nın "şortla" askeri kıtayı denetlemesi, seçilmişin atanmışın patronu olduğunu vurgulamak için yapılmıştı ve millet bunu gönülden alkışladı.. 

Rahmetli Özal çok yorucu bir Orta Asya gezisinden döndükten sonra 17 Nisan 1993'te geçirdiği bir kalp krizi sonucu Çankaya'da vefat etti. Rahmetli Turgut Özal'la birlikte siyasette hoş görü de sona erdi. Vasiyeti, üzerine Özal İstanbul'da toprağa verildi... Türkiye gene siyasi itiş-kakışlar ve gülümseyen yüzler yerine çatık kaşlarla başbaşa kalmıştı... Derken 2002 yılında AK Parti ve Tayyip Erdoğan iktidara geldi. Türkiye'de yepyeni bir dönem başlıyordu...