Biraz abartmıyor muyuz

Bu yıl galiba talihsiz bir yıl.  Malezya da uçak faciası iki yüz kırk kişi kayıp, Güney Kore’de tekne faciasında üç yüz kişi öldü.  Soma kömür madeni faciası 301 kişi şehit.  Bizdeki facianın üstünden 11 gün geçti, hemen hemen bütün TV kanalları Soma faciasına odaklanmış durumda. Bazı görüntüleri belki yüz kere gördük. Önüne mikrofon uzatılanlar bilsin bilmesin konuşuyor. Şu anda facia yargı önünde ama medyanın oluşturduğu bilgi kirliliğinden sıyrılıp doğruları nasıl tespit edeceğiz.

Biz duygusal bir toplumuz. Bazı konuları abarttıkça abartıyoruz. Biz trafikte ortalama olarak her yirmi beş günde bir Soma faciası yaşıyoruz. Geçen yıl dört bin ölü, üç yüz bin kişiye yakın yaralı. Maddi kayıp ise Soma faciasına kıyasla yüz kattan fazla. Trafiği kanıksadık herhalde kazaları bir iki yayınlıyor sonra da unutuyoruz.

Bütün dünyada Madencilik tehlikeli meslek. Bunun için hem ücretler ve de hem sosyal güvenlik şartları diğer mesleklere göre daha elverişli. Sektörde birçok güvenlik düzenlemeleri var. Bizde de öyle. Ama biz toplum olarak “bana bir şey olmaz” ön yargımız bizi tedbirsizliğe yöneltmekte. Bir maden işvereni büyük hesapsız riskler alamaz. Çünkü ölümlü bir kaza sonucunda ödeyeceği tazminatlar onu er veya geç iflasa sürükler. Bizdeki kazaların çoğu ihmalden, kaideleri umursamamaktan. Arabaya bindiğimizde kaçımız hemen kemer bağlıyoruz. Kaide var ama uyan sayısı az.

Madende maske, eldiven ve diğer ilk yardım ekipmanı var ama işçimizde de bana bir şey olmaz düşüncesi var. Kaza olduktan sonra yol gösteren, eksik arayan, hatta durumdan kendisine manevi bir getiri bekleyen insanlar çok olur. Önemli olan bu kazadan ilerisi için olumlu ders çıkarmak

Hükümet soğukkanlı düşünmek durumunda. Taşeron işçiliği kaldıralım diyorlar. Pekiyi bu sistem hangi zaruretten ortaya çıkmıştı? O zaruretler ortadan kalktı mı? Sorularına cevap bulmalıyız.

Denetim mekanizmasını verimli ve müessir çalıştırmak kaza ihtimallerini azaltır. Sıfır ihtimal hiçbir meslekte yok. Toplum olarak yer altı zenginliklerimizi değerlendirmek durumundayız. Soma faciasını günlerce taze tutmak bize fayda getirmez diye düşünüyorum.