Birbirine benzeyen Trump ve Amerika telaşları!

Amerika’da herkese kendini kabul ettirmek derdinde olan Trump’ın, savaşa ihtiyacı olduğu gözükmektedir.

Bir taraftan Suudi Arabistan’a silah satan, diğer taraftan Katar’a uçak satışı yapan Trump, esasında Amerikan silah sanayisi hegemonlarının kalbini de kazanma peşinde. Tam da Trump’ın vazifeden uzaklaştırılma (impeachment) söylemleri devredeyken, Rusya ilişkileri dedikodusu bu kadar yüksek sesle kullanılmışken, her aşamada Trump’ın başının üzerindeki Demokles’in kılıcı gibi her defasında onu tedirgin edeceklerinin işareti mevcut durumda.

Kaddafi yok. Saddam yok. DEAŞ artık büyük düşman içeriğini kaybetti. Dolayısı ile Trump’a ve onu destekleyen güçlere, yeni düşman muhakkak gerekli!

Kuzey Kore’ye yönelik yeni hamlelerin altındaki neden budur. Yeni düşman ihtiyacı!

ABD’deki derin grupların çıkarlarıyla, devletin çıkarları arasındaki uyumla birlikte uyumsuzluğun mevcudiyeti, kimseye sır değildir.

Trump’ı Rusya ile gizli ilişkilerde suçlamak, esasında yeni düşman profilinin pekişmesi için tam uygun ortamı sundu Trump karşıtlarına.

Trump giderek Pentagon’un tüm politikalarına uymaya başladı ve bu daha da ilerleyecektir.

Trump gerçekten bağımsız durmaya, kimsenin desteklemediği kendisinin seçimleri kazandığı görüntüsü, artık işine yaramamaktadır. Çünkü bu özgürlük, Beyaz Saray’ın sınırlarını zorlamayı hedeflemişse, bunun önüne geçme gayreti her zaman baki olacaktır.

Beyaz Saray; Başkanların özgürlüklerini değil, Amerika’daki devletin ve devlete etki teşkil eden merkezlerin hepsi arasında, uyumu oluşturan bir merkezdir. Başkanların arzularından ziyade, bu uyumu oluşturan başkan profili, kalıcı bir profildir.

Trump’ın; bu dengeleri iyi okuyamadığı ve analiz edemediği aşikârdır. Lakin tam da bu uyumsuzluk, Trump’ın devreye girmesini sağlayan güçler için cazibe noktasıdır. Tam da bu uyumsuzluk içerisinden, ülke içindeki merkezlerin aralarındaki örtülü savaş rengi belirlenmektedir.

Şimdi Amerika, yeni dünya düzeninde ciddi açıkları olduğunu görmektedir. Yeni savaş ortamına itme gayreti, bu ortamı yakalama isteğindendir.

Rusya ile çatışmak, Çin’i hedef belirlemek, İran’a kafayı takmak!

Ortadoğu’da haritaları yeniden belirlemek, hepsi topyekûn dünyayı yönetmeye tek talip güçlerin dizaynıdır.

Katar’daki kaya gazının Rusya’nın daha ileride tek gaz ocağı olma ihtimali üzerine, bu feryadı koparmaktadır. Ve elbette bu coğrafyada kontrol edilmeyen yönetimlerin devreye gelmesi telaşı! İşte tam da bu nedenle Müslüman Kardeşler sosyolojisi, bu kadar zalimce hedef haline getirilmektedir.

Karşılarında, elinde sadece silahlı güçlerin olmasını pek bir memnuniyetle karşılayan küresel sistem, siyaseten halkı arkasına alan güçleri sevmedi, sevmeyecektir!

Evet, Amerika küresel sermaye merkezi ve üst aklın sözcüsüdür. Gerçi orada da bayağı ciddi çatışma olduğu aşikârdır. Şimdilik belki sükûnetle götürmeye gayret edilse de, bu eninde sonunda büyük patlamaya neden olacak ortamın yetişmesine hizmet etmektedir.

Trump’ın İsrail destekçisi profili ile onu devreye sokan aklın çıkarları, birbirlerine destek olacak gibi durmaktadır.

Amerika’nın kontrol ettiği finans akışının, Çin’e doğru kayması, Amerika’nın kâbusudur. Onu; mümkünse merkez Asya ve Ortadoğu’da engellemek, büyük bir hedeftir. Afganistan üzerinden uyuşturucu operasyonları trafiğine baktığımızda, “neden Afganistan’a huzur gelmiyor” sorusuna cevap ortaya çıkmaktadır. Rusya’nın burnunun dibine kadar gelmek, Putin’siz Rusya tahayyül etmek, mümkünse zayıflatılmış Rusya ile muhatap olma gayreti de, buna bağlıdır. Terazinin kefelerinden sadece Amerikan çıkarlarının bulunduğu tarafın ağır basmasını arzulaması, şimdilik pek tutacak gibi gözükmüyor. Amerika telaşta! Burada hem Trump’ın, hem de Amerika’nın telaşının nedenlerinin ve gizlediklerinin ortaya çıkması ile analiz etmek giderek kolaylaşmaktadır.