Bireyin sýnýrlarý

Herkes, hangi yönetim olursa olsun, kendisi için çizilen sýnýrlar içinde yaþar. Doðduðunda bir soydan gelir ve onun saðladýðý imtiyazlardan faydalanýr ama bir takým sýnýrlamalarla ve yüklerle karþýlaþmasý doðaldýr. Bu konuda belli bir kriter yoktur. Mesela ABD’de zenciler beyazlarla ayný yerde oturamazken son zamanda ABD’nin baþkaný oldular ve iki defa üst üste seçildiler.

Ýnsan doðarken çevresi belli bir dine mensuptur ve o da doðarken dinini seçmiþ olur. Aslýnda büyükleri de kendi tercihleri olmayan bir dine mensuptur ve onu savunur. Çünkü din baþlangýçta siyasal bir olaydýr ve yöneticiler tarafýndan seçilir. Kitleler bunu kabul ederler daha sonra bunun savunucusu olurlar ve baþka bir yönetimin geçmiþte kendi yöneticisinin seçtiði din nedeniyle inancý farklý olaný düþman sayarlar.

***

Her þey doðumla belli olmaz, yaþanan ülkenin devletin seçtiði bir ideolojisi olur ve bu ideoloji bulunduðu ülkeyle sýnýrlýdýr. Mesela bizim kuruluþ felsefemiz büyüdükçe yaþamýmýzýn bir parçasý haline gelir. Aslýnda anlatýlanlarýn doðru olduðu belli deðildir ama bu düþünceyi tartýþmak bile ihanet sayýlýr.

Ýdeolojinin bir ülkeyle sýnýrlý olmasý söz konusu deðildir. Mesela sosyalizm dünyanýn her tarafýnda mevcuttur. Herkes bunu bir düþünce olarak kabul etse bile o siyasal bir araçtýr ve öyle kullanýlýr. 20. yüzyýl bu konudaki mücadeleyle doludur ve misyonu bitince dünya üzerindeki rolü azalmýþtýr.

Sosyalizmin dünyaya yön veren en büyük ideolojilerden biri olmasý Soðuk Savaþ dönemindedir. ABD ve Rusya Ýkinci Dünya Savaþý’nda ayný tarafta iken savaþ sonunda anlaþarak Avrupa’yý paylaþtýlar ve bir tarafýn kontrolündeki ülke diðer tarafa geçmesin diye düþman oldular ve sebep ideoloji gibi göründü. Burada bu oyuna baþýndan beri uymadým ve bu iki gücün anlaþtýklarýný söyledim. Þüphesiz ciddiye bile alýnmadým. Üstelik sol ideoloji ayrýþma nedeni olmaktan çýkýnca ayný yakýnlýðýn devam edeceðini ve ABD ile Rusya’nýn, bu defa ideolojik deðil, stratejik nedenlerle yan yana olacaklarýný ama yine iki düþman gibi görüneceklerini söyledim. Maksatlarý yeni büyük güç olacak Çin’i ve Avrupa’yý kontrol altýnda tutmaktý. ABD uyguladýðý ekonomik operasyonla Avrupa’yý zora soktu ayrýca bütünleþmeleri de sorun haline geldi. ABD ve Rusya dünyadaki enerji kaynaklarýna ve yollarýna hakim olarak Avrupa’yý kontrol altýna aldýlar. 

***

Ýnsanlarýn çevrenin belirlediði deðil kendi düþüncesi yönünde bir kiþiliðe sahip olmasýnda en büyük rolü eðitim oynar. Ancak bizdeki eðitim insanlarý düþünmeye deðil öðrenmeye yönlendirir. Bunun en önemli örneði üniversite öðrencilerinin herhangi bir düþünceyi aklýyla kontrol etmeden sokaklarda baðýrmalarýdýr. Ýnsanlar mantýk süzgecinden geçirmedikleri sözleri kullanarak eylem yaparlar. Mesela 1980 öncesinde sokaklarda dövüþenlerin hiç birinin akla uygun gerekçesi yoktu. Çünkü solcu olmayanlar solu, milliyetçi olmayanlar, yani kapitalist düþünceyi benimseyenler karþý tarafa geçtiler, sonuç operasyonu hazýrlayanlarýn istediði gibi oldu ve bir darbe yapýldý. Operasyonun oyununa kanan gençlerin hepsinin ve baþkalarýnýn projesini gerçekleþtirdikleri ortaya çýktý.