Arkadaþlar, dostlar, kardeþler, abiler, ablalar...
Devletler topyekün kalkýnma planlarý, bölgesel kalkýnma planlarý, ekonomik kalkýnma planlarý açýklar.
Peki biz kendi yenileniþimizi, bireysel kalkýnma planýmýzý ne zaman baþlatacaðýz?
Hep baþkalarýndan mý bekleyeceðiz, hep devletten mi isteyeceðiz?
“Deðiþim olsun, ama benden baþlamasýn” mý diyeceðiz?
“Deðiþim olsun ama herkes hele bir deðiþsin, sonra ben de deðiþirim”lere mi sýðýnacaðýz?
HAYIR!
Kendisini deðiþtiremeyen insanlar bir ülkeden, bir þehirden ya da koca dünyadan deðiþim bekliyor, farkýnda mýsýnýz?
Bugünden tezi yok BÝREYSEL KALKINMA PLANIMIZI çizmek zorundayýz.
Bizim birey olarak bu dünyada varoluþ sebebimiz nedir? “Neden buradayýz, hangi vazifeyi ifa ediyoruz? Biz olmasak ne eksilir bu þirketten, bu okuldan, ülkeden, bu dünyadan.” bu sorulara cevaplarý bulmak durumundayýz.
Bir manifesto hazýrladým. Deðiþime kendinden baþlamak isteyenler için.
ÝÞTE BÝREYSEL KALKINMA PLANIMIZ
1- Okumayý en kýymetli hobimiz haline getireceðiz, (görev deðil dikkat buyrunuz). Her gün mutlaka en az yarým saat okuyacaðýz. Kendimize özel bir okuma alaný oluþturacaðýz, keyifle, sindire sindire, tadýný ala ala okuyacaðýz.
2- En zýt görüþteki insanlarla iletiþim kuracaðýz. Kendi fikrimizi savunacaðýz elbette ama onlarý þaþýrtacak derecede nazik bir üslupla “Merhaba” diyebileceðiz. Selam vereceðiz, gülümseyeceðiz.
3- Sorumluluk duygumuzu geliþtireceðiz. Çevremizdeki herþeyden, herkesten sorumlu hissedeceðiz. Biri mi düþtü sokakta, bizim amcamýz olacak kütükte öyle yazmasa da.Bir çocuk mu aðlýyor, mendili cebimizde olacak.
4- Dedikodudan, gýybetten, arkadan konuþmadan uzak duracaðýz. Ýki kiþi iken karþýmýzdaki üçüncü bir kiþinin adýný andýðýnda bile “Burada yok, hakkýnda konuþmayalým” diyeceðiz. Kabalalýk gruplarda dedikodu yapýldýðýnda, kalkýp gidebileceðiz, “Müsaadenizle, bu konular beni açmýyor” diyerek.
5- Kiþilerden, olaylardan deðil, fikirlerden, düþüncelerden konuþacaðýz konuþtuðumuzda. “O öyle dedi, bu böyle dedi” deðil, sistem üstü yürüteceðiz fikirlerimizi. Kiþilere baðlý deðil, zamanýn ve mekanýn üstünde düþüneceðiz.
6- Kimseye göbekten baðlý kurgulamayacaðýz hayatýmýzý. Biriyle aramýzý iyi tutmamýz gerekmeyecek hayatýmýzý idame ettirebilmemiz için. Herkesle iyi iletiþim kuracaðýz ama kimseye baðlý, kimseye minnet dolu olmayacaðýz. Özgür doðduk, özgür kalacaðýz.
7-Elbette ülke ve dünya gündeminden haberdar olacaðýz ama bunun da bir tür dedikoduya dönüþtüðü yerlerden uzak duracaðýz. Kötüleyen, iðneleyen, aþaðýlayan bir üslupla deðil, eleþtirirken bile karþýmýzdakine fikir ve deðer katarak geliþtireceðiz diyaloglarý.
8- Yazýp çizeceðiz, öyle sadece lafla sözle olmaz. Twit atarak, paylaþým yaparak da deðil, makaleler yazarak, bir yerlerde kendimize yer edinip fikirlerimizi paylaþacaðýz. Bir kiþi bile okuyorsa, bütün Türkiye okuyormuþ ciddiyetiyle.
Kýsacasý deðer katýp iz býrakacak iþler yapacaðýz.
Türkiye iyiye gidecekse de bizimle, kötüye giderse de bizden. Bizden baþkasý yok iyileþtirecek.
Ama deðiþim bizden baþlayalý, senden ve benden.
Yoksa eleþtirerek, kötüleyerek, kendimize hiç pay biçmeden faturayý hep baþkalarýna keserek ancak olduðumuz yerde sayarýz.
Ve daha kötüsü, gün gelir, olduðumuz yerde saymayý bile baþarý saymaya baþlarýz.
Uyanalým, toparlanýp baþlayalým.
* * *
SENÝN YOLUN ÇIKTI
Yeni (Ve Ýlk) Kitabým SENÝN YOLUN, Nesil Yayýnlarýndan çýktý. Hem kitabevlerinde, hem internet sitelerinde satýþta. 12 ve 19 Kasým günlerinde Tüyap Kitap Fuarý’nda Nesil Yayýnlarý standýnda okuyucuyla buluþacaðým. Sizleri de beklerim.
SENÝN YOLUN, hayatýndan memnun olmayýp yeni bir hayata bir kapý aralamak, hayallerini gerçekleþtirip onlarý hayatý yapmak isteyenler için bir yol arkadaþý niteliðinde. Özellikle öðrenciler, memurlar, beyaz yakalýlar, anne-babalar ve eðitimciler okumalý.
Doðu ve güneydoðudan öðrencilerine SENÝN YOLUN’u okutmak isteyen öðretmenler bana [email protected] dan ulaþýrsa, onlara kitap ulaþtýrmak için þartlarý zorlayacaðým.