Hayatýmýzý birbiriyle iliþkili ama üç ayrý boyutta yaþarýz. Her birimizin bir iç dünyasý ve bireysel hayatý var. Ayný zamanda bir ailenin parçasýyýz. Ayrýca bir toplumsal yaþamýmýz var. Bu üç boyut birbirinden ayrý olarak tanýmlanmayý hak edecek kadar farklýlýk içermekle beraber birbirini etkileyecek kadar da iliþkilidir.
Ýnsan teki nihai kertede kendinden sorumlu olduðu için, ölürken mezara tek baþýna gideceði için, hesap gününde herkes kendi hesabýný vereceði için bireyseldir. Kendimize ait düþüncelerimiz, duygularýmýz ve zihinsel iç dünyamýz vardýr.
Eþimiz, çocuklarýmýz, anne babamýz, kardeþlerimiz, yakýn ve uzak akrabalarýmýz canýmýzýn parçasýdýr. Onlar bizden ayrýdýrlar ama bizle birliktedirler. Acýlarýný, neþelerini, baþarý ve baþarýsýzlýklarýný, kaderlerini yakýndan hissederiz. Onlar bize biz onlara baðlýyýzdýr.
Her birimiz ayný zamanda bir topluluðun, toplumun, ülkenin ve insanlýðýn parçasýyýz. Yaþadýðýmýz toplumun ve içinde bulunduðumuz dünya düzeninin halleri bizi etkiler. Saðlýðýmýz, güvenliðimiz, ekonomik ihtiyaçlarýmýz toplumla iliþkilidir.
***
Bireysel, aile ve toplumsal boyutta uyum veya uyumsuzluk: Normalde bu üç boyutun her birinde iç bir dengede ve üç boyutu uyumlu götürmemiz gerekirken; gerçek dünyada bu uyum her zaman mümkün olmaz. Kiþinin iç dünyasýnda, aile iliþkilerinde, toplumsal halinde çatýþmalar olmasý sýktýr.
Ýç bütünlüðünü saðlamýþ, huzuru hisseden, stresi yönetebilen ve hayatýný anlamlandýrmýþ bir halde olmak mümkünken; kendiyle barýþýk olmayan, huzur bulamayan, stres içinde olan, inanç çatýþmalarý içinde sýkýþýp kalan, kendini baþarýsýz ve anlamsýz gören halde olmak da mümkündür.
Aile hayatýnda eþle uyumlu, çocuklarla sevgi içinde, anne baba ile dayanýþma içinde, akrabalarla olumlu etkileþim içinde olmak mümkünken; eþle çatýþmalý, çocuklarla kavgalý, anne babadan uzak ve akrabalarla iliþkisiz olmak da mümkündür.
Yaþadýðýmýz toplum içinde fikir ve yaþam akýþý açýsýndan uyumlu, iþ bölümü ve dayanýþma içinde, sorumluluk sahibi olup katký saðlamak mümkünken; toplumla uyumsuz, çatýþma içinde ve toplumsal sorumluluklardan uzak olmak da mümkündür.
***
Bu yazýnýn nihai amacý bu üç boyut açýsýndan zamanýmýzýn, enerjimizin, ilgimizin, emeðimizin dengeli kullanýlmasýna vurgu yapmaktýr. Her bir boyuttaki iyilik ve yetkinlik diðerine, her bir boyuttaki kötülük ve yetersizlik diðerine yansýr. Bir boyutu ihmal etmeden üç boyuta birden zaman, enerji, ilgi ve emek vermeliyiz.