Biri ‘Kültür ve sanat başkenti Bakırköy’ mü dedi?

Ala yı vala ile açıldı; Kurdele kesimini Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yaptı.

‘Modern mimarisiyle dışarıdan bakıldığında bile etkileyici… Salonu ve sahnesi gerçektençarpıcı… Bırakın İstanbul’u, Türkiye’de bile örneğiolmayan eşsiz bir sanat mabedi’ sözleriyle tanıtımı yapıldı. Yapılmıştı…

Bakırköy’deki Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’ndenbahsediyorum. 2014 yılında açılan merkez, 1054 kişilik salonu, 400 metrekarelik döner sahnesi, orkestra çukuru ve kendi havalandırma sistemine sahip koltuklarıyla sahne sanatlarının her türlü teknik ve akustik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edilen (Gelin görün ki sanatçı soyunma odaları unutulan) bir merkezdi. ‘Merkezdi’diyorum zira aradan geçen dört yıla rağmen bir türlü ‘merkez’ olamadı Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi.

Oysa, ‘İstanbul’a yakışır bir opera binası yok’feryatlarının arşa yükseldiği bir zaman dilimindegeniş kanatlı kapılarını sanat dünyamıza açıvermişti Leyla Gencer… Hasretle kucaklaşmak, buram buram opera koklamak vardı bundan böyle. Az sayıdaki ‘yüksek sanat’ severiçin bayram demekti bu

Gel gör ki kazın ayağı öyle miydi?

İstanbul’un bu en yeni, en‘muhteşem sanat mabedinde’yok yoktu, fakat, (sanatçı soyunma odalarının unutulmuşluğunu görmezden gelsek bile) opera binasında 2014 yılından beri olmayan mühim bir şey daha vardı. O nedir diye soracak olursanız; el cevap: Opera… Evet, Leyla Gencer Opera Merkezi, operasız kalan ‘muhteşem bir sanat mabedi’ oldu!

‘Yüzyılın Divası’ Leyla Gencer ismine yazık!

Peki ne oldu da olamadı?.. ‘Çağdaş’ Bakırköylüler mi yoksa CHP’li Bakırköy Belediyesi mi opera sevmiyor anlamış değilim! Un var, şeker, yağ var, lakin helva yok! O zaman sormak hakkımız; madem opera yapmayacaksınız, Leyla Gencer gibi dünya çapında bir Türk sopranosunun adını neden kullandınız?

Nereden çıktı bu sorular diye soracak olursanız anlatayım: Sanatsever bir dostumuzun mesajıyla başladı her şey; Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin internet sitesine girmiş, yeni sezon programına bakmak için. Fakat o da ne internet sitesinin yerinde yeller estiği gibi üstüne üstlük ‘satılık domain’ yazıyormuş... Bu şu demek, ‘muhteşem sanat merkezinin’ kurumsal bir internet sitesi bile yok. ‘Yeni sanat sezonu programı ile ilgili bilginiz var mı’ diye soruyor sanatsever dostumuz. ‘Leyla Gencer’de ne zaman sanat sezonu oldu ki’ diye cevap verdikten sonra geriye doğru hafızamı yokladım.

Açıldığı 2014’ten bu yana iyi bir çıkış yakalayabilmiş değil Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi. Konser programları, çocuk gösterileri vs. hatırlıyorum. Yanılmıyorsam Leyla Gencer’in seslendirdiği eserlerden oluşan bir programla açılmıştı merkez. O da Devlet Opera ve Balesi’nin işiydi. Bakırköy olarak, hala, dört başı mamur bir opera olayına imza atılmış değil. Geçen yıl Arda Aydoğan’ı merkezin başına getirdiler ancak Arda Bey ertesinde kalp krizi geçirip rahmetli olunca, o macera da bitti. Özetle, açıldığıgünden berikurumsal yapıdan ve repertuardan mahrum bir Leyla Gencer söz konusu. Demek ki bina açmakla, ‘kültürün ve sanatın başkenti’ reklamı yapmakla olmuyor bu işler.

Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda da durum karışık. Onlarcasözleşmeli oyuncu 2015haziranında, hukuki gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarılmıştı. Tiyatro, geçen sezon yeni oyunlar ortaya koyamamış ve bir önceki yılın (2015) oyunlarıyla idare etmişti. Bu sezon yeni birkaç oyun hazırlığındalar bildiğim kadarıyla. Bir de Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin de tiyatroya devredilmesi söz konusu.

‘Belediyeden satılık’ tabelasıyla karşılaşmak istemiyorsak…

Görünen o ki Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde bu sene de operanın ‘o’sundan eser yok. Buradan Bakırköylü sanatseverleri hem tiyatrolarına hem de Leyla Gencer’e sahip çıkmaya davet ediyorum. Tencere tavayla yürümüyor bu işler.

Yoksa, vasiyeti üzerine, cesedi yakıldıktan sonra külleri Boğazın serin sularına serpiştirilen, batılıların ‘yüzyılın divası La Diva Turca’diye seslendikleri Leyla Gencer’in külleri huzur bulmayacak.

İnşallah bir günAKM’nin yerine gerçekten muhteşem bir opera binası yapıldıktan sonra, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin kapısında ‘Bakırköy Belediyesi’nden satılık’tabelasıyla karşılaşmayız!