Birkaç çýlgýn alim

DÜNYANIN döndüðünü kim buldu? Ýlk uçaðý kim yaptý? Mikrobun varlýðýndan bahseden ilk bilim adamý kimdir?  Saati hangi kültür bulmuþ olabilir,  ya da atom bombasýný?

Matematiðin temelleri nerde atýlmýþtýr?

Ýlk kanser ameliyatý nerede yapýldý diye düþünürsek aklýmýza neden Amerikan filmleri gelir? Dünyada satýþ yapmadýðý ülke kalmayan çok bilindik þirketlerden birinin CEO’su der ki, “On lira kazanýyorsan, dokuz lirasýný reklama yatýracaksýn”. Reklam sektörü öyle bir þeydir ki, ihtiyaç yanýnda sizlere kültürde satarlar.

Yukarýda ki sorularýn az çok hepimiz cevabýný biliyoruz. Kulaktan dolgunluðumuz az çok okumuþluðumuz var.  Louis Pasteur’u bilmeyenimiz yoktur. Bulduðu aþý sayesinde bir çocuðun hayatýný kurtardýðýný filmlerden öðrenmiþizdir.

Peki ya; ilk ecza kitabýný yazan alim Ýbni Baytar, Mikrobu ilk tanýmlayan âlim;  Akþemseddin, cüzzamý bulan alim; Ýbni Cessar.  Vebanýn bulaþýcý olduðunu bulan alim Ýbni Hatip , verem mikrobunu bulan Kambur Vesîm?..

Ýlk Uçaðý Amerikalýlar yaptý deðil mi?

Kaç tane film çekildi, nasýl yaptýklarýyla alakalý? Asla pes etmiyorlar o uçaðý yapýncaya kadar ellerinde ki tüm imkânlarý kullanýyorlardý Wright Kardeþler. Hatta filmin çoðu sahnesi siyah beyaz çekilmiþti ki, eski tarihlerde olduðu anlaþýlsýn diye.

Efsane olup tarihe geçtiler “WRÝGHT BROTHERS”!..

Oysa Firnas adýnda  bir Ýslam alimi vardý. Kimsenin bilmediði birkaç sarý tarih kitabý arasýna sýkýþýp kalmýþ. Tarihî kaynaklar Endülüslü Firnas’ýn uzun çalýþmalar sonunda yeni bir keþifte bulunup bir cihaz yaptýðýný, üzerine kumaþ geçirip kanat yerine büyük kuþ kanatlarý taktýðýný ve bu âleti çalýþtýrarak havalanýp uçtuðunu kaydeder. Üstelik havada uzun süre kuþlar gibi süzüldüðünü, daha sonra da yavaþça yere indiðini söyler. Ýbn-i Firnas’ýn bu baþarýsý Batý’da uçak yapýp uçmayý baþaran Wright Kardeþler’den 1023 yýl öncesine rastlamaktadýr...

Peki ya Hazerfen Ahmet Çelebi?

Yer  çekimini kafasýna elma düþen Newton bulmuþtu deðil mi?  Kýzamýk ve çiçek hastalýðýný keþfeden Ýslam âlimi Razi’nin  yer çekimini ilk bulan âlim olarak da tarih sayfalarýnda yer aldýðýný biliyor muyduk?  Üstelik Razi’nin kafasýna elma falan da düþmemiþti. Razi isimli bu çýlgýn âlimimiz saf alkolü elde etmiþ bununla da yetinmemiþ ilk göz ameliyatýný yapmýþ bir de yaptýðý ameliyatlarda hayvan baðýrsaðýný dikiþ ipi olarak kullanýp týp tarihine falan da geçmiþ. Harezmi sýfýrý bulmasaydý en çok öðrenciler sevinirdi. Öðrenciler sevinirdi ama matematik bilimi eksik kalýrdý. Trigonometriyi ilk bulan; Battani, ilk cetveli geliþtiren Ýslam alimi Cabir Bin Eflah, Tanjant, kotanjant ve kosekantý ilk kullanan alim ise  Ebul Vefa...

Ýslam tarihi bugünkü medeniyetin temellerini atan birçok bilim adamýndan oluþuyor. Bu isimleri bilmiyor, öðrenmiyor, duyurmuyoruz.

Bizim yapmamýz gereken bilimsel çalýþmalarý batý kültürü yaparak yapýlan çalýþmalarýn üzerine basamak ekleyip kendi bilimsel çalýþmalarýymýþ gibi bize sunuyorlar.  

Tarih tekerrürden ibaret deðildir, tarih tarihe yön verenlerden ibarettir.  Tarihe yön veren âlimlerimizin izinden gitmek ve onlarý daha bilinir hale getirmek umuduyla...

Kýsa bir not; 12. Yüzyýl’da yaþayan Cezeri ilk sistem mühendisi ve bilgisayarýn babasý olduðunu biliyor muydunuz? 800 yýl kadar önce ilk robotu yapmýþtýr. Ayýptýr söylemesi Leonardo Da Vinci ye ilham kaynaðý olduðu bile söylenir.