Tümgeneral Anders Brannstrom Ýsveç Kara Kuvvetleri’nin baþýndaki komutan. 1957 yýlýnda babasýnýn görevi nedeniyle (din adamý) ABD’nin Michigan eyaletinde doðdu, askeri eðitimini aðýrlýklý olarak Almanya’da aldý, Avrupa’nýn yaþadýðý Bosna-Hersek ve Kosova savaþlarýnda Ýsveç Barýþ Gücü birliklerinin komutanlýðýný yaptý.
Son savaþýný 1814 yýlýnda altýlý bir ittifakýn içinde Napolyon’un Fransýz ordularýna karþý yapmýþ bir silahlý kuvvetlerin baþýna 2014 yýlýnda geçti...
Ýsveç, 200 yýldýr savaþmýyor ama silah sanayi en geliþmiþ ülkelerin baþýnda geliyor.
General Brannstrom’u, birden, Avrupa stratejik sahnesinin ýþýklarý önüne çýkaran geliþme, bugünlerde baþlayan bir askeri tatbikat öncesinde kendi kurmaylarýna yazdýðý bir “iç talimat”tan kaynaklandý.
General’in broþür olarak hazýrladýðý bu iç yazýþmayý, Ýsveç devletinin tüm sivil birimlerine ve ülkenin önde gelen akademisyenleri ile siyasetçilerine ulaþtýrmasý da iþin dikkat çeken yönüydü.
‘Birkaç yýl içinde savaþa hazýr olun!..’
Brannstrom yazýsýnda, Ýsveç’in þu anda yaþamakta olduðu iç geliþmeleri ve genel olarak Avrupa’da týrmanan siyasi/askeri istikrarsýzlýðý deðerlendirdikten sonra þunu söylüyor: Yaþanýlan küresel geliþmeler ve siyasetçilerin almakta olduklarý kararlar, bizim, önümüzdeki birkaç yýl içinde savaþacaðýmýzý göstermektedir.
Bitmedi...
Hükümetin, 2016-2020 yýllarýna dönük savunma bütçesini de deðerlendiren Brannstrom, “Tüm deðerlendirmeler güçlü bir düþmana karþý savaþ kabiliyetimizi en yüksek düzeye çekmemiz gerektiðini iþaret etmektedir. Bu yeni stratejik deðerlendirme çerçevesinde savaþ hatlarýmýzý çizmek ve Ýsveç’i düþmana karþý korumak gerektiði açýktýr” diye devam etti.
3’üncü Dünya Savaþý uyarýsý
General, herkesin eline geçmesini saðladýðý bu broþürle de yetinmedi ve Ýsveç’in en büyük gazetesi Aftonbladet’in de uyarýsýyla ilgili sorularýný yanýtladý. Savaþ uyarýsý ihtiyacýnýn, DAEÞ’in Avrupa’da artan terör eylemleri ve Ukrayna’da yaþanýlan istikrarsýzlýðýn Avrupa’yý “geniþ çaplý ve yýkýcý gücü çok yüksek” bir hesaplaþmaya yol açabileceðine dayandýðýný belirten General, þu sözleriyle dikkat çekti:
“Geliþmeleri, 1930’larýn dünyasýna benzetebilirsiniz. Büyük belirsizlikler ve bunlara baðlý siyasi kararlar, büyük bir savaþý baþlatabilir. 2’nci Dünya Savaþý’na girmemeyi baþardýk ama bu kez yaþanacak savaþa girmeyeceðimizin hiçbir garantisi bulunmuyor.”
Soðukkanlý hazýrlýk gerekiyor...
Ýsveç, Türkiye gibi, 2’nci Dünya Savaþý’nda “baðlantýsýz” kalmayý baþarmýþ ve savaþýn yýkýcý yüzünü yaþamamýþ bir ülke. Bununla birlikte, özellikle Vladimir Putin’in 2008’deki Gürcistan Savaþý sonrasý NATO ile iliþkilerini güçlendiren rota izliyor.
Çünkü komþusu Finlandiya ile birlikte “Rus tehdidini” yaþýyor!..
Rusya, Kuzey Kutbu bölgesindeki zengin doðalgaz ve petrol yataklarýna tek taraflý kararlar ile el koyma harekatlarýna baþladýðý an itibariyle, NATO, Finlandiya ve Ýsveç ile “Barýþ için Kuzey Ýþbirliði”ni oluþturdu.
Þimdi sýký durun: Rusya, NATO’nun geleneksel baðlantýsýz politikalara sahip Ýsveç ve Finlandiya ile geliþtirdiði savunma iþbirliðini “ulusal güvenlik tehdidi” olarak gördüðünü açýkladý.
Bu, Moskova’nýn Türk hava sahasýna dönük ihlallerine, neden NATO’nun müdahil olduðunu sorgulamasýnýn arkasýnda yatan saldýrgan stratejik tutumu göstermesi bakýmýndan önemli.
Genel savaþ nereden çýkar...
Rusya’nýn saldýrganlýðýnýn artmasý, buna karþýlýk ABD’deki Barack Obama yönetiminin Adolf Hitler karþýsýndaki Ýngiliz Baþbakan Neville Chamberlain gibi “saldýrganla uzlaþma arama” sevdasýna düþmesi sözü edilen “genel savaþ” riskinin hýzla artmasýna neden oluyor. Chamberlain’in 1938’de Hitler’le imzaladýðý saldýrmazlýk paktý, büyük savaþýn patlak vermesini önlemedi, bugün de Obama’nýn Kýrým-Ukrayna ve Suriye’de izlediði “uzlaþmacý” siyasetin benzer sonuç doðuracaðý görülüyor.
ABD liderliðindeki zayýflýk, Polonya ve Macaristan baþta, Rusya tehdidi altýndaki tüm Doðu Avrupa ülkelerinde “milliyetçi/otoriter” siyasi güçlerin yükselmesine de neden oluyor.
Büyük savaþ, yüksek olasýlýk, Suriye’den deðil, Ukrayna’dan kendini gösterecek. Putin’in güneyimize inerek Rusya’ya ait yeni bir Suriye devleti kurma telaþý ise bu geliþmeyi, bir süre ertelemeyi öngörüyor.
Türkiye’ye bulaþma sevdasý bundan...
Türk Genelkurmayý’nýn ülkemizi Ukrayna-Suriye hattýnda sýkýþtýran ve muhtemel küresel askeri hesaplaþmanýn tam ortasýna oturtan geliþmeyi görmemesi mümkün deðil.
Ýsveç, 200 yýl sonra savaþtan söz ediyorsa...