Birleþme

AK Parti’nin HAS Parti ile birleþmesi için Baþbakan’ýn yaptýðý teklif hiç küçümsenmeyecek bir olaydýr. Ama bir takým sorularýn cevaplandýrýlmasý gerekir. Bizde siyasi partiler arasýndaki fark ideolojik kriterlere göre belirlenir. AK Parti, HAS Parti, Saadet Partisi arasýnda önemli bir ideolojik fark yoktur. Her iki tarafta yer alan insanlarýn yaþam biçimleri, yaþama bakýþlarý aynýdýr diyebiliriz. Numan Kurtulmuþ’un neden AK Parti’de yer almadýðý, daha sonra Saadet Partisi’nden ayrýlmasý dünya görüþlerindeki farklýlýkla açýklanamaz. Nitekim son görüþmede bu konunun hiç tartýþýlmadýðýný söyleyebiliriz.

Genelde insanlarýn parti seçiminde ideolojik kriterleri ve inançlarý ön plana çýkardýðý söylense de bunun arka planýnda asýl gerekçe saklýdýr. O da ülkenin Dünya üzerindeki yeri ve izleyeceði dýþ politikadýr. Mesela ülkemizdeki darbelerin hepsinin arka planýnda dünya üzerindeki yerimiz hakkýndaki görüþ ayrýlýðý vardýr. Hepsini saymayalým ama ilk darbe olan 27 Mayýs sonrasý sola açýk bir anayasa yapýldý ve solculuk ABD aleyhtarlýðý olarak belirlendi. Yani ülkenin izlediði Ýngiltere yanlýsý politikanýn deðiþtirilip, ABD yandaþlýðýna geçilmesine izin verilmedi.

***

AK Parti kurulduktan sonra okul kitaplarýnda mevcut bir þiiri okudu diye Erdoðan Meclis dýþýnda býrakýldý. Bu durum CHP’nin o zamanki yönetimi tarafýndan etkisizleþtirildi ve Erdoðan’a baþbakanlýk yolu açýldý. Daha sonra AK Parti’yi kapatmak için açýlan dava Erdoðan’ý tasfiye amacý güdüyordu. Çünkü o birkaç kiþiyle birlikte siyasi yasaklý olacak, parti baþka bir gücün kontrolüne girecekti. Partinin yasaklanmayan ve mecliste çoðunluk oluþturmalarý mümkün olan milletvekilleri AK Parti yerine mesela PAK Parti kuracaktý ama olmadý.

Yani bugün AK Parti ile HAS Parti’nin birleþmesinin istenmesinin nedeni AK Parti’ye oy kazandýrmak deðildir, çünkü onun buna ihtiyacý yoktur ve giderek daha güçlü hale gelmesi muhalefetin etkisiz politikasý nedeniyle beklenir. Bu durumda asýl muhalefet, yani Erdoðan’ýn izlediði politikaya karþý olacak grup AK Parti içinden çýkarýlacaktýr ve bunu gerçekleþtirmek için bazý iç ve dýþ destekli güçlerin çalýþmaya baþladýðý gözlenmektedir.

Buradan çýkarýlacak sonuç önümüzdeki cumhurbaþkanlýðý ve milletvekili seçimlerinde partiler arasýndaki rekabetten daha fazla parti içi çatýþmalar gözleneceðidir. Özellikle cumhurbaþkanlýðý seçimleri önümüzdeki dönemde ülkemiz siyasetinin belirleyicisi olacaktýr. Çünkü üç defa milletvekili seçildiði için Erdoðan cumhurbaþkaný seçilemezse dýþarýda kalacak ve ayrýca yeni bir baþbakan bulunacaktýr.

Bu, ülkemiz siyasetinde ve dünyadaki konumumuzda önemli deðiþikliklere neden olabilir. Bu yarýþta Erdoðan’ý desteklemesi ihtimali yüksek olan Baykal’ýn tasfiyesi ile ilk hamle yapýldý. MHP zaten Erdoðan’ýn karþýsýnda kim olura olsun onu destekleyecektir. Ayný þey BDP için de söylenebilir. Önümüzdeki seçimler ülkemizi yeniden tarif edecektir. Bugün Türkiye genel dengede ABD ve Rusya ile ihtilafa düþmemeye çalýþmaktadýr. Bölgesel politikalar büyük modelin bir parçasý olduðu için bu politikamýzý da tahmin edebiliriz. MHP, AK Parti’yi ABD’nin peþinde gördüðü için bu ülkenin bölgedeki politikalarýný destekleyen AK Parti’yi þiddetle eleþtirmektedir. Önümüzdeki günlerde Baþbakan’ýn Rusya’ya seyahati çok önemlidir ve anlaþmaya varýlmasý ihtimali yüksektir. Önümüzdeki dönemi belirleyecek olan en önemli etken dünya üzerindeki konumumuz olacaktýr.