Birleþmenin anahtar kelimeleri ‘rencide etmemek’ ve ‘abartmamak’

Has Parti Genel Baþkaný Numan Kurtulmuþ’un AK Parti Genel Merkezi’nde Baþbakan Erdoðan ile görüþmesi ‘katýlým’ haberlerini yeni bir aþamaya taþýdý. Bu aþamada ‘kesin’ olan tek þey þu: Baþbakan Erdoðan, Numan Kurtulmuþ’u AK Parti’de görmek istiyor. Kurtulmuþ da AK Parti’de olmak istiyor.

Bu niyetin AK Parti MYK’sýnda konuþulmasýndan sonra Kurtulmuþ’u rencide edecek yorumlar yapýlmýþtý. Erdoðan, dün Kurtulmuþ’la görüþerek bu yorumlarý boþa çýkardý. Çünkü bizatihi dünkü görüþme ‘partiye davet’ anlamý taþýyor. Erdoðan, Has Parti ve Genel Baþkaný’nýn konumunu gözeterek tutumunu ortaya koydu. AK Parti kaynaklarýna göre görüþme ‘çok olumlu’ geçti.

Kurtulmuþ ‘o kararý’ verdi

Esasen Numan Kurtulmuþ, RP içinden çýkan ve AK Parti’yi oluþturan ‘yenilikçi’ kanada yakýn bir isim olarak biliniyor. Bugüne kadar Erdoðan’dan teklifler aldýðý da sýr deðil. Bu yüzden hep ‘karar verememekle’ suçlandý, AK Parti’de yer almamasý ‘Erbakan faktörü’ne baðlandý. Ancak hep ‘yenilikçi’ çizgiye yakýn kaldý. Bu tutumu, geç de olsa ‘Erbakancý’ çizgiyi sürdüren Saadet Partisi’nden kopmasýna ve bugün AK Parti’yle bütünleþmesine giden yolu açtý.

Kurtulmuþ’la son zamanlarda birkaç kez bir araya gelme fýrsatý buldum. Yeni anayasa, vesayet rejiminin sona erdirilmesi, yargý, ordu, dýþ politika, kalkýnma ve reformlar konusunda AK Parti’yle ayný hedefleri paylaþýyordu. Yapýlanlarýn yöntemi ve yapýlamayanlar hakkýndaki eleþtirileri de daha çok ‘parti içi eleþtiri’ niteliðindeydi. Temel vurgusu, “Yeni Türkiye’nin inþasý için güçlü ve istikrarlý bir hükümetin sürdürülmesi” yönündeydi. Bu duruþu, Kurtulmuþ’u partisinin de önünde tuttu hep.

Katýlým kongreden önce olabilir

Bugün bu inþaya katýlma süreci baþladý.

Þimdi þu sorularýn cevabý aranýyor: Kurtulmuþ tek baþýna mý AK Parti’ye katýlacak, ekibiyle mi; yoksa iki parti birleþmesi þeklinde mi olacak?

Aslýnda cevaplar iki partinin karar vericileri tarafýndan da verilmiþ durumda. Süreç, bu cevaplarýn prosedüre uyularak, kýrmadan, dökmeden takvimlendirilecek.

‘AK Parti-HAS Parti bütünleþmesi’, bir ANAP-DYP bütünleþmesi gibi olmayacak. Bu öncelikle iki partinin konumu gereði anlamlý deðil. Kurtulmuþ’un, -her ne kadar partisinin önünde bir siyasi kiþiliði varsa da- tek baþýna katýlýmý izah edilemez. Bu nedenle Has Parti’nin kendini feshetmesi ve Kurtulmuþ’un, kendisi gibi kabul görecek isimlerle AK Parti’ye katýlmasý güçlü olasýlýk. Bu isimlerden biri, görüþmeye katýlan Teoman Rýza Güneri. Ancak katýlýmda tepe isimlerin sayýsý AK Parti bünyesinin kabul edebileceði sýnýrý aþmayacak. Has Parti teþkilatlarýnda da, özellikle taþrada “aslýnda AK Parti’de olmalýydý” denilen isimler az deðil. Buralarda katýlýmýn zor olmayacaðý deðerlendiriliyor.

Katýlýma karþý çýkan Has Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Mehmet Bekaroðlu ve ekibinin de, partinin mali durumunu dikkate alarak yeni bir siyasi oluþuma gitmeyi tercih edeceði belirtiliyor.

Baþbakan Erdoðan, konuyu son MYK’da gündeme getirmiþti. Son karar bu ay içinde MKYK’da verilebilir. Takvimi, Has Parti’nin alacaðý kararlar belirleyecek. Katýlým için akla 30 Eylül’de yapýlacak AK Parti Kongresi geliyor. Ancak sürecin tartýþmalardan zarar görmemesi için daha önce bir program planlanmasý ve bu vesileyle katýlým töreni yapýlmasý da mümkün.

Geri dönüþü olmayan bir süreç baþladý. Bundan sonraki aþamada ‘usul’ daha fazla önemli olacak. Sürecin anahtar kelimeleri ‘rencide etmemek’ ve ‘abartmamak’...