Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Bisikletim uçar gider gönlüm gibi coşar gider!

Geçen hafta oyunlardan bahsetmiştik, bu hafta da öyle devam edelim... Uzmanlar, çocuklara oyuncak alırken aynı zamanda hareket etmelerini sağlayacak bisiklet, kaykay, hulahup gibi oyuncakları gözardı etmememizi istiyor. Hayal gücünü beslerken, beden gücünü de kuvvetlendirmeli değil mi? Bisikletin bunların arasında yeri ayrı, tabii bana göre. Her ne kadar büyük şehirler, bırakın bisiklete binmeyi, yürüyüş yapmayı bile engelleyecek, kendince büyüyen, gelişen tuhaf canavarlara benzese de kıyıda köşede kurtarılmış park alanlarını değerlendirmek mümkün.

Pek çok aile gibi biz de şöyle bir tur atabilmek için bisikletlerimizi önce arabaya yüklüyoruz ne yazık ki. Daha evvel yazmıştım sanırım, ben bisiklete binmeyi 25 yaşında öğrendim. Pek de sevdim. Çocuklar da çok seviyor... Zaten söz konusu bisiklet olunca hangi çocuk sevmez ki! Gelin bu soruyu, ikincisi izlesin. Peki çocuklara bisiklet alırken neye dikkat etmeliyiz, rengine mi, ağırlığına mı, hafifliğine mi? Biz Kerem’e bisiklet alırken ünlü bir markanın, hayli ağır bir bisikletine, dünya kadar para saymak gibi bir hata yapmışız. Bu kez, konunun uzmanlarına danıştım. Çiftehavuzlar’daki Bisiklet Gezgini’nin kurucuları Seçil Öznur Yakan ve Başak Bulut, “Çocuğunuzun bisiklette ilgisini çeken bisikletin rengi ve üzerindeki süslerdir. Anne-baba olarak sizin sorumluluğunuz, çocuğunuzun güven içinde ve rahat kullanacağı bisikleti tercih etmek” diyor. Bisikletin çocuklarda fiziksel becerilerin yanı sıra kendine güven ve motivasyon gibi zihinsel becerileri de geliştirdiğini ifade eden Yakan ve Başak, uygun bisiklet seçimi konusunda ebeveynlere şu önerilerde bulunuyor:

Doğru ölçü: Çocuğunuzun boyu ve bacak uzunluğuna göre, tekerlek çapı belirlenir. 2 yaşındaki çocuklar genellikle 12 jant bisikletle başlar. Çocuklar seleye oturduğunda ve elleri gidondayken, her iki ayağının tabanı yere basmalı. Genellikle aileler çocuklarına daha uzun süre kullansınlar diye daha büyük bisiklet alıyor. Ancak bu şekilde çocuğunuz denge ve kontrol sorunu yaşar ve bisiklet üzerindeki becerileri gelişemez.
Güvenlik: Bisikletin fren ayarları, lastik basıncı, vidaların sıkılığı ve yağlanması, tüm parçaların monte edilmesi ve varsa vites ayarları gibi kontrolleri bisikletçi tarafından yapılmalı. Size ise çocuğunuza kask takma alışkanlığını kazandırmak düşüyor.  Elvan da üç tekerlekliden 2+2 tekerlekliye terfi edecek bu yaz. O ne kadar “Ben bunu istiyorum” dese de öneriler kulağımızda. Orta yolu bulacağız bir şekilde... 
NOT: Anneler Gününüz kutlu olsun...