Kahvaltýdayýz, tam görüþ alanýmdaki masada 30’lu yaþlarda bir genç adam hayli yaþlý anne-babasýna Bitcoin’i anlatýyor.
Merakla bekliyorum tepkilerini. Ben “herhalde sýkýlacaklar konudan” derken sorular gelmeye baþlýyor.
Teyze bir taraftan, amca bir taraftan…
Amca kahvede çokça duymuþ, teyze komþulardan.
Bu kadar hýzlý bir þekilde adapte olmamýþtý dünya hiçbir teknolojiye.
Ha, arkasýndaki blockchain teknolojisine mi bu ilgi, dünyanýn sýnýrlarýný ortadan kaldýrmasýna mý, yoksa tüm sektörlerde oyunun kurallarýný altüst edecek olmasýna mý?
Muhtemelen hiçbirine…
Cevaplar daha çok sosyolojik.
Müthiþ bir zenginleþme biçimi oluþuna…
Kýsa yoldan, kestirmeden köþeyi döndürebilme ihtimaline…
Ýnsanlarýn üç kuruþ için on, on beþ saat çalýþmaktan sýkýlmýþ olmasýna…
Instagram’da zenginlerin hayatlarýný keþfet’mekten kendi hayatlarýmýzýn renksiz gelmesine..
***
Etrafýndaki herkesin küçük ya da büyük paralarýný bu iþe yatýrdýðýný görenler “Eyvah, acaba treni mi kaçýrýyorum? Büyük fýrsatý mý kaçýrýyorum?” kaygýsýyla inamadýðý halde para yatýrýyor.
Bu yeni para birimlerinin mantýk dýþý oranlarda kârlar üretmesi fikrinin bir yerlerde infilak edeceðini düþünenlere de fena halde linç uygulanýyor.
“Aptalsýn, eski kafalýsýn, algýlayamýyorsun, anlayamýyorsun, cahilsin…”
Görüyor musunuz? Herkesin birbirini kandýrmasý, yani sosyolojik kandýrýlýþ iþte böyle baþlýyor.
Dikkat edin, ortada bir dolandýrýcý yok. Neden yok? Çünkü adam gitmiþ Bitcoin diye bir teknoloji geliþtirmiþ. “Bu yeni dünya düzeninin yeni para birimi olacak” diyor.
Silivri’deki arsa satýcýsý gibi “Abi þimdi bunu al, seneye ikiye katlar, ticarette kazanamazsýn bu parayý” demiyor ki?
Kendi kendimize bu teknolojiyi borsalaþtýrýyoruz.
Alým-satýmlarla piyasasýný hareketlendirip, sonra kendi oluþturduðumuz o hareketlenmeden kendimiz heyecanlanýyoruz.
Bitcoin ile ilgili çok soru gelince bu yazýyý yazma gereði hissettim.
Þimdi de madde madde açýklayayým:
- Tahminim þu; bu iþe kestirmeden zengin olmak için girenlerin %99’u parasýný batýracak. Çünkü giriþ niyetleri, bakýþ açýlarý yanlýþ.
- Bitcoin vs. gibi kripto paralara, bankacýlýðýn yeni modeli gözüyle bakarak, bu maksatla yaklaþanlar kazançlý çýkacak.
- “Bu yeni bir teknoloji, bu teknoloji ile neler yapabiliriz, bilgiyi zincir halinde kriptolama tekniðini hangi sektörlerde, hangi alanlarda kullanabiliriz?” diyenler kazanacak, kazançlý çýkacak.
- Reel olarak deðer üretmeyen, üretilmiþ bir deðeri olmayan, saðlam temelleri olmayan ve bir düzenleyicisi, otoritesi, yöneteni olmayan her sistem tehlikelidir. Bu, mevcut bankacýlýk sistemini kutsamak anlamýna gelmesin. Kripto paralar her halükarda artýk eskimiþ olan bankacýlýk sistemini deðiþtirecek, sarsacak. Ama mevcut bankacýlýk sisteminin yerine koymamýz gereken de , tamamiyle baþýboþ, düzenleyicisi olmayan, bir sorunla karþýlaþtýðýnda baþvuracaðýn bir düzenleyicinin olmadýðý bir sistem deðil.
Ha, þu argümana da yüzde yüz katýlýyorum diyemem. “Suçlular kripto parayý kullanýyor o yüzden kripto para suçlar finansörüdür”. Dünyanýn en büyük suçlarýnýn bedelleri, onlarca yýldýr Amerikan Dolarý ile ödeniyor diye dolar kötü diyebilir miyiz?
Kýsacasý blockchain (blok zinciri) müthiþ bir icat. Bitcoin ve alt coinler müthiþ birer baþlangýç, yeni dünyanýn finans altyapýsý için. Ama henüz yeterli deðil, þimdilik tehlikeli ve olaya servet yaratma niyetiyle bakanlarýn sayýsý bu kadar çok oldukça da saadet zinciri özelliði de kripto paralarýn üzerine yapýþmaya mahkum.
Kafayý deðiþtirmemiz lazým, para birimlerinden önce…
En deðerli, en kalýcý servetin yalnýzca emeðimizle, çok deðil akýllý çalýþarak, inovatif ürün ve çözümler geliþtirerek oluþturulabileceðini aklýmýzýn ilk sayfasýna, ilk paragrafýn baþýna yazmadýkça çok teknoloji gelir, gider, olan bizim biriktirdiðimiz birikimlerimize olur...
Bakýn bir Afrika atasözü ne diyor?
“Sular yükseldikçe balýklar karýncalarý yer, sular çekildikçe de karýncalar balýklarý yer. Kimse bugünkü üstünlüðüne gücüne güvenmemeli… Çünkü kimin, kimi yiyeceðine suyun akýþý karar verir.”
Bitcoin düþünce kripto para karþýtlarý konuþuyor, yükselince kripto paraya yatýrým yapanlar.
Kimin haklý çýkacaðýna ise zamanýn akýþý karar verecek...