Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Bitki çayını doğru seç kurbanda hastalıkları bertaraf et

Dini bayramlarda aşırı miktarda tüketilen farklı besin grupları sağlık sorunlarını da değiştiriyor.    Olası problemlerin çözümü ise doğada. Kurban Bayramı’nda taze etlerin tüketilmesi sonucu oluşması muhtemel sorunlarına çare olacak bitkileri şimdiden hazırlayın.

Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı; iki temel dini bayramımız. Ramazan Bayramı’nın başlıca özelliği tatlı, şekerleme ürünleri gibi karbonhidrat bakımından zengin besinlerin tüketiminin ön planda olması. Kurban Bayramı’nda ise kurban edilen et ürünlerinin fazla miktarda tüketilmesi söz konusu. Kısa süreli de olsa, bu şekilde değişen beslenme alışkanlıklarının, doğal olarak vücutta bazı olumsuz etkilere, özellikle de sindirim sorunlarına yol açması kaçınılmaz olabiliyor. Bu dönemlerde akılcı şekilde tasarlanan bitki çayı karışımlarıortaya çıkan şikâyetlerin giderilmesinde etkin çözümler sağlayabiliyor.

Nane, yeşil çay ve mate

Hiç şüphesiz, her iki dönemde ortaya çıkabilecek şikâyetlerin etkenleri farklı olduğundan yararlı olabilecek bitki çayı bileşenleri de farklılık gösterecektir. Ramazan Bayramı’nda fazla karbonhidrat tüketimine bağlı olarak kan şekerinde ani yükselmelerin önüne geçebilecek ve buna bağlı vücutta ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerden korunmak için hazırlanacak bitki çayı formülüne tarçın kabuğu, zeytin yaprağı, dut yaprağı gibi şeker metabolizmasında rol oynadığı bilinen bitkisel ürünlerin ilave edilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kurban Bayramı’nda sindirimi daha güç olan ‘taze kesilmiş’ et ürünlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkabilecek şikâyetlerin giderilmesinde yararlı olabilecek bitki çayı karışımlarında yer alacak bitkiler ise daha farklıdır. Bu amaçla öncelikle tüketilen et proteinlerinin sindirimini sağlayan enzimin çalışması için uygun ortamı sağlayacakmide asidinin artırılması gerekir, tabii ülser ya da reflü sorununuz yoksa. Bu bakımdan yeşil çay, mate çayı ya da tıbbi nane çayı en uygun tercihler olarak bilinmektedir. Tıbbi nane ve yeşil çay yağların sindirimi için gerekli safranın salgılanmasını sağlaması bakımından da önemli. Safra artışını sağlayabilecek seçenekler arasında biberiye yaprağı ve zencefil kökü de yer alıyor. Çay karışımı içerisine zencefil ve biberiye ilave edilmesi, sağlayacağı ilave biyolojik etkinin yanı sıra aromasını da destekleyecektir. Bu gibi çay bileşenlerine papatya çiçeği, rezene ve anason meyveleri gibi bitkisel ürünlerin ilave edilmesi sindirimin kolaylaştırılması bakımından yararlı olacaktır.

Tabii her zaman dikkatinizi çekmeye çalıştığım önemli nokta, kullanılacak bitkisel ürünlerin güvenilirlikleri; yani doğru bitkiler olup olmadığı; yeterli etkili bileşen oranına sahip olup olmadıkları; kimyasal atık, çevresel toksinler ve tarım ilaçları ya da sağlığa zararlı mikroplar taşıyıp taşımadıkları. Bu bakımdan mutlaka güvenilir marka ambalajlı ürünlerin kullanılmasına dikkat edilmeli.    

Bitkisel çay karışımına biberiye yaprağı ve zencefil kökü ekleyerek safra sorunlarına karşı önleminizi alabilirsiniz.