Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Bitkisel içerikli cinsel uyarıcılara dikkat!

En yüksek satış potansiyeli olan ürünler listesinde zayıflama ilaçları ve cinsel destek ürünleri en üst sıralarda yer alıyor. Daha güvenilir olduğu düşüncesiyle bu tip ürünler arasında bitkisel formüller tercih ediliyor. Ancak bitkisel formüllerin zayıflatıcı ya da cinsel uyarıcı etkisinin kimyasal maddelerle karşılaştırıldığında yeterince hızlı ve güçlü olduğu söylenemez. Bu durumda yeterli piyasa denetimi bulunmaması nedeniyle sıklıkla bitkisel içerikli olarak pazarlanan bu tip ürünlerin içerisine kimyasal maddelerin ilave edildiği görülüyor. İşte bu ürünlere ilave edilen kimyasal maddeler insan sağlığını tehlikeye attığı ve ölüm riski taşıması nedeniyle dünya sağlık kuruluşları tarafından kullanımı yasaklananlar olunca işin rengi değişiyor. Bilhassa kimyasal madde ilave edilen bitkisel zayıflama hapları kullanarak hayatını kaybedenlerle ilgili haberleri gazetelerde okuyoruz.

HİÇBİR BİTKİ ÖZÜTÜ BEYAZ DEĞİLDİR

Geçen yıllarda yaptığımız çalışmalarda kırmızıbiber, Antakya biberi, altın çilek gibi zayıflama ürünlerinde ölüme yol açan sibutramin maddesinin varlığını tespit etmiştik. Bu konuyla ilgili haberleri sanırım hatırlarsınız. Durum hala sürüyor; kısa bir süre önce Uygur bitkisel zayıflama ürünü içinde de yine sibutramin bulunduğunu tespit ettik.

Bu yıl bir öğrencimin bitirme proje konusunu, piyasadan temin edilen bitkisel cinsel uyarıcı formülleri içerisinden cinsel uyarıcı etkiye sahip kimyasal ilaçların varlığını tespit etmek şeklinde belirledik. İnternet ve yukarıda bahsettiğim diğer yerlerden satın aldığımız bitkisel cinsel uyarıcı dört ilacın da üzerinde tamamen bitkisel içerikler yazılıydı. İçerisindeki kapsülleri açtığımızda bir tanesinin tamamen beyaz olduğunu gördük. Yani görüntüsünün bile kimyasal içerikte olduğunu gözlemledik  Hiçbir bitki özütü duru beyaz değildir! Ürünler üzerinde yaptığımız analiz çalışmasında dördünün de içerisinde bitkisel herhangi bir içerik hemen hemen bulunmadığını, kimyasal maddeler olarak ikisinin sildenafil, ikisinin ise tadalafil taşıdığını tespit ettik.

SAHTEKARLIK YAPILMIŞ

Sildenafil de tadalafil de ilaç olarak kullanılan kimyasal maddeler olması nedeniyle bazı okuyucularımızın “Ne zararı var, zaten bu maddeler ilaç olarak da kullanılmıyor mu?” şeklinde düşünmesi normal, şüphesiz. Burada sorun;

1.Ürünün üzerinde herhangi bir şekilde bu maddelerin bulunduğu bildirilmiyor, bu maddeler kaçak olarak konulmuş, yani sahtekarlık.

2.Daha güvenilir olduğu düşüncesi ile bitkisel ürün aldığını zanneden bir kimse kandırılıyor.

3.En önemli sorun ise ölüm riski.

Gerek zayıflama ilacı sibutramin ve gerekse cinsel uyarıcıların (sildenafil, tadalafil vd.) yol açtığı ölümlerin başlıca nedeni kalp krizi. Bu bakımdan teşhisi konulmuş ya da henüz konulmamış kalp-damar hastalarında ölüm riski bulunması nedeniyle hekim kontrolünde kullanılması gerekiyor. Hatta zayıflama ilacı sibutramin taşıyan ilaçların hekim kontrolünde kullanıldığında bile ölüm riskinin engellenememesi nedeniyle 10 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından izinli ilaç olarak kullanılması bile yasaklandı. Cinsel uyarıcıların büyük oranda internet üzerinden ve telefon siparişiyle kapıya kadar getirilmesi nedeniyle cinsel uyarıcılara bağlı ölümlerin istatiksel olarak değerlendirilmesi yapılamıyor. Ama hala tüm dünyada en çok ölümlere yol açan etkenler arasında kalp krizi en önde geliyor!

YAŞAM ÇİZGİSİNİN SINIRLARINDA YAŞAYANLARA ÖNERİLER

BU uyarılara rağmen bazı kişilerin yaşam çizgisinin sınırlarını zorlaması muhtemel. Bu kişileri dikkat etmesi gereken bazı hususlar konusunda uyarmak istiyorum. Aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını hissetmeniz durumunda derhal hastaneye gidin! 

- Göğüs ağrısı veya göğüste ağırlık hissi, kol veya omuzlara doğru yayılan ağrı, mide bulantısı.- Ter basması, genel olarak hasta hissetme durumu. - Düzensiz kalp atışları. - Nefes darlığı.- Ellerde, ayak bileklerinde veya ayaklarda şişlik. - Kulaklarda çınlama veya ani duyma kaybı. - Görme işlevinde değişiklikler veya ani görme kaybı. - Baş dönmesi, bayılma.