Bitmeyen bir elveda

Fatih Akýn’ýn son filmi ‘Elveda Berlin’ yönetmenin arada bir nefes aldýðý, naif filmlerden.

Ýki çocuðun yol maceralarýný anlatan filmi gelin birlikte deðerlendirelim.

Fatih Akýn Türk sinemasý için önemli bir yönetmen. 1998 yýlýnda ‘Kýsa Ve Acýsýz’ filmiyle ilk uzun metrajýný çeken Akýn 2002 yýlýnda ‘Duvara Karþý’ ile büyük bir patlama yaptý. Türk izleyicisi de ilk o zaman tanýdý Fatih Akýn’ý. O dönemde Almanya’da yetiþen Türk azýnlýðýn sinemadaki en önemli ismiydi. Birol Ünel, Sibel Kekkilli, Mehmet Kurtuluþ, Ýdil Ünel ve Fatih Akýn çoðunlukla beraber ürettikleri filmlerle hem Alman sinemasýna yeni bir kan verdiler hem de Türk sinemasýný dýþardan etkilediler. Fatih Akýn’ýn filmlerine toptan baktýðýmda 18 yýlda 8 kurgu uzun metraj film çektiðini görüyoruz. Özellikle ‘Duvara Karþý’ ve önceki üç filmi Akýn’ýn sinematografisinin temelini oluþturuyor. Daha sonra ise ‘Yaþamýn Kýyýsýnda’ ile temelinde Türkiye’de geçen filmiyle bir deðiþime uðradý Akýn. Bunu bir arayýþ olarak gördüm. Zaten yine o dönemlerde ‘Ýstanbul Hatirasý’, ‘Köprüyü Geçmek’ belgeseli de bu arayýþýn bir sonucuydu. Fatih Akýn farklý olmak istiyordu ama o kadar saðlam bir baþlangýç yapmýþtý ki sinemaya, bu arayýþlar izleyiciyi çok da tatmin etmedi. ‘Ýstanbul Hatýrasý’ bence bir belgesel olarak Fatih Akýn’ýn en iyi filmlerindendi. Yine de dediðim gibi genel izleyiciyi çok da tatmin eden bir yapým olmadý. Sonra ‘Soul Kitchen’ geldi. Özünde Almanya’ya dönen Akýn ortalamanýn üzerindeki ‘Soul Kitchen’ ile biz izleyenleri memnun etti ama kendisinin çok da memnun olduðunu düþünmüyorum. Dýþarýdan çok da belli olmayan bu týkanma 2014 yýlýnda ‘Kesik’ filmiyle zirve yaptý.

“Filmin iki karakteri de ne yazýk ki Akýn tarafýndan derinliðe ulaþtýrýlamamýþ.”

Ermeni lobisinin desteðini alýp Türkiye’ye sürülmek istenen kara lekenin aleti olmak Fatih Akýn’a hiç yakýþmadý. Filmin mesajý ve politikasýnýn yanlýþlýðý ve haksýzlýðý kadar sinematografisinin zayýflýðý da bizi þaþýrttý. Bu kötü bir filmden öteydi bizim için. Gerçekten sevdiðimiz bir sinemacýnýn bize ihanet ettiðini hissettik. ‘Kesik’ filminin yurt dýþýndaki göreceli baþarýsýnýn da altýnda bence bu filmin çekilmesine sebep olan enerjilerin rolü vardýr. Böyle bir filmi çekerseniz sonraki filminizin ne olacaðý bizim merak konumuz olur. Fatih Akýn bütün bu tartýþmalardan öyle yorulmuþ ki çok naif, romantik biraz da komik ‘Elveda Berlin’i çekmiþ. Aslýnda onun bu tür filmlerini de gördük arada sýrada. ‘Solino’ ve ‘Soul Kitchen’ý bu tür naif filmler kategorisine sokabiliriz. Ne yazýk ki ‘Elveda Berlin’ bu anlamda da Fatih Akýn’ýn zayýf filmlerinden. Bir roman uyarlamasý olan filmin oyuncularý çok genç isimler. 14 yaþýnda Maik zengin bir ailenin çocuðudur. Ama aile ilgisiz ve kendi içinde parçalanmýþtýr. Anne alkolikken baba ise baþka genç bir kýzla yaþamaktadýr. Ergenliðin zirvesinde olan Maik ise okulun güzel kýzý Tatjana’ya platonik bir aþk beslemektedir. Her ergenin korkulu rüyasý fark edilmemek Maik’in en büyük derdidir. Okula yeni katýlan Tschick ise garip hal ve tavýrlarý yüzünden sýnýfýn ikinci kaybedeni olarak yerini alýr. Maik Tatjana’nýn doðum günü partisini bir fýrsat olarak görür. Fakat sýnýftaki herkes çaðýrýlsa da Maik partiye çaðýrýlmaz. Annesinin tedaviye gönderildiði ve babasýnýn metresiyle bunu fýrsat bilip tatile çýktýðý tatil döneminde Maik evde yalnýz baþýna bunalýmýn zirvesine vurur. Tam o sýrada Tschick çalýntý bir arabayla kapýsýnda belirir. Ýki çocuk için müthiþ bir macera baþlar. Filmin iki karakteri de ne yazýk ki Akýn tarafýndan derinliðe ulaþtýrýlamamýþ. Hele aykýrý Tschick karakteri öyküye ortadan dalýyor sonunda ise yok olup gidiyor. Maik dýþýndaki bütün karakterlerde bu var olamama derdini görüyoruz. Akýn’ýn bütün filmlerinde ki gibi dikkat çekici bir soundtrack çalýþmasý var. Richard Clayderman’ýn Ballade pour Adeline parçasý bizim yaþtakiler için iyi bir sürpriz oldu. Fakat ‘Soundtrack’ bile Akýn’ýn önceki filmlerinin gölgesinde kalýyor. Fatih Akýn hem eski Akýn’a veda etmek istiyor hem de yeni Akýn’ý bulamamanýn sancýlarýný yaþýyor. Filmin adý ‘Elveda Berlin’ ama bu elveda hiç bitmiyor.

Vizyondakiler

Tüm Sýrlarýn Sahibi Kýz

Ýnsanlýk özgür iradeyi yok eden ve herkesi insan eti yiyen birer ‘aç’ haline getiren bir çeþit virüs nedeniyle yok olma tedidiyle karþý karþýyadýr. Sadece bir grup çocuk bu korkunç virüse karþý baðýþýklýk göstermektedir. Bu çocuklar duygulara ve düþünme yetisine sahiptir ve umut onlardadýr.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: The Girl With All The Gifts Yönetmen: Colm McCarthy

Senarist: Mike Carey

Oyuncular: Gemma Arterton, Paddy

Considine, Glenn Close, Sennia Nanua

Yapým: 2016, ABD, Ýngiltere,111Dk.

Lanet: Uyanýþ

Zeynel’in Metafizik dersine karþý bakýþ açýsýnýn, diðer öðrencilere nazaran daha ilgilidir. Dokuz arkadaþýn kendi aralarýnda yaptýklarý iddialaþmalar ve gece mezarlýkta baþlayan gösterileri eðlence olmaktan çýkýp, büyük bir kâbusun baþlangýcý olur.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen: Kemal Özdemir

Senarist: Mustafa Çulha

Oyuncular: Ýnanç Akbulut, Tuðba Dikmen, Mervan Tuzcuoðlu, Nurseda Ünalacak

Yapým: 2016, Türkiye

Pele: Bir Efsanenin Doðuþu

1958 yýlýnda henüz 17 yaþýnda olan genç Pêle, adýný futbol tarihine altýn harflerle yazdýracaktýr. Zira o yýl Brezilya’ya ilk Dünya Kupasýný kazandýran gol onun ayaðýndan çýkmýþtýr. Brezilya’nýn fakir mahallelerinden birinde büyüyen ama sýra dýþý oyun tarzý ile sýyrýlan Pele, hýrslý ve boyun eðmeyen bir karaktere de sahipti.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý:

Pelé - The Birth of a Legend

Yönetmen: Michael

Zimbalist, Jeff Zimbalist

Senarist: Michael

Zimbalist, Jeff Zimbalist

Oyuncular: Kevin de Paula,

Vincent D’Onofrio, Seu Jorge

Yapým: 2016, ABD, 107 Dk.

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocuklarý

Çok sevdiði büyükbabasý, Jake’i terk ettiðinde onu baþka zaman ve dünyalara götürecek bir ipucu býrakýyor. Bu ipucu onu sihirli bir yer olan Bayan Peregrine’nin evi olarak da bilinen tuhaf yere yönlendiriyor. 

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Yönetmen: Tim Burton

Senarist: Ransom Riggs

Oyuncular: Eva Green, Asa Butterfield, Ella Purnell, Allison Janney

Yapým: 2016, ABD, Ýngiltere, 127 Dk.

Deepwater Horizon: Büyük Felaket

Lousiana sahilinin açýklarýndaki sondaj kulesi Deepwater Horizon, bugüne kadar dünyaya en pahalýya patlayan yangýn ve petrol sýzýntýsýna sebep olan petrol sondajýdýr. Film, 11 iþçinin hayatýný kaybettiði bu küresel felaketin görünmeyen taraflarýný beyazperdeye getiriyor.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: Deepwater Horizon

Yönetmen: Peter Berg

Oyuncular: Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez

Yapým: 2016, ABD, 107 Dk.

Bir Baba Hindu

Sermiyan Midyat’ýn yönetmenliðini ve senaristliðini üstlendiði Bir Baba Hindu absürd bir hint komedisini beyazperdeye taþýyor.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen: Sermiyan Midyat

Senarist: Sermiyan Midyat

Oyuncular: Sermiyan Midyat, Nicole Faria, Þafak Sezer, Burak Satýbol

Yapým:  2016, Türkiye