Uzun zamandýr Türkiye’nin medeniyet coðrafyasý olarak tanýmladýðýmýz büyük bir coðrafyanýn, son zamanlarda Türkiye’deki son olaylara, özellikle Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’a yönelik itibarsýzlaþtýrma operaysonuna bakýþ açýsýný gözlemliyorum. Ýþin ilginç tarafý, buralarda da týpký Türkiye’de olduðu gibi, milli iradeyi esas alanlarla siyasi menfaatlerini esas alanlarýn temsil ettiði iki yaklaþým görülüyor.
Baþbakan Erdoðan hiç kuþkusuz olaðanüstü bir lider. Son yýllarda dünyada geliþen olaylar karþýsýnda diðer liderlerle Erdoðan’ýn duruþunu kýyaslandýðýnda çok ciddi farklar ortaya çýkýyor.
Öncelikle þunu söylemeliyim ki; Kafkasya, Rusya, Balkanlar ve Orta Doðu gibi medeniyet coðrafyasý içerisinde bulunan geniþ bir alanda, Erdoðan’a gösterilen sevgi seli ile yine Erdoðan’ý hedef alan eleþtiriler rekabet ediyor.
Bu coðrafyadaki bazý çevrelerde de, maalesef Türkiye’deki bazý medya organlarýnýn da tesiriyle (mesela Hürriyet, Halk Tv, Ulusal Tv, S Haber, Sözcü) Erdoðan’a hakarete varan tavýrlar sergileyen bir siyasi bakýþ açýsý oluþtuðu görülüyor. Bunun esas nedeni, bu zeminde Erdoðan’ýn ahlâki ve felsefi anlayýþýna taban tabana zýt bir zihniyetin bulunuyor almasýdýr. Türkiye’de belli kesimlerin hükümete karþý kullandýðý Atatürkçülük söylemi, Erdoðan iktidarýyla birlikte bu medeniyet coðrafyasýnda da zirve yaptý. Öteden beri Ýslama karþý mesafeli duruþ sergileyenler ise düne kadar milli duygunun ne olduðundan habersizken þimdi Türklük ve milleyetçilik propagandalarý yapmaya baþladý. Görünen o ki, Erdoðan ve onunla birlikte varlýðýný hissettirmeye baþlayan Osmanlý mirasýna karþý duruþ sergilemek hevesi ortaya çýktý. Ayný çevrelerin, bu coðrafyadaki yerli isimleri ve güçleri kullanarak Osmanlý mirasýný temsil eden Yeni Türkiye profilinin önünü kesme çabasý içinde olduðunu görmekteyiz. Bunun en önemli nedeni, tüm bölgede Erdoðan’ýn sevgi ile kabul bulmasýdýr. Bölgenin bir çok ülkesinde halk kendi siyasetçilerinden daha çok Erdoðan’ý seviyor, bu nedenle Erdoðan, geniþ coðrafyadaki siyasal zeminde bir rakip olarak algýlanýyor.
Baþbakan Erdoðan’la birlikte kendine güvenini kazanan bölge insaný, kendi yöneticilerine karþý duruþ sergilerken de Erdoðan’ý örnek almaya baþladý.
Coðafya insaný hiç görmedið bir lider profilini gördükçe hem tuhafýna gitti hem hoþuna. Siyasilerin kendisini kaala almayan tavýrlarýna alýþkýn olan özellikle Kafkasya ve Orta Asya halklarý, attýðý her adýmýn hesabýný veren, bizzat kendisi kapý kapý dolaþarak insanlara oyunun ne kadar önemli oldugunu anlatan bir Baþbakan’ý tanýmaya ve anlamaya baþladý. Batýnýn milyarlarca liralýk fonlarlarla yapamadaðýný, Erdoðan’ýn, halkýna olan sevgisi kendiliðinden yapmaktadýr. Ýnsanlar artýk Erdoðan gibi halkýný bu denli seven, samimi ve mert bir lider profili istemektedir.
Bu durum bölge ülkelerindeki yöneticileri içten içe rahatsýz etmeye baþladý. Diðer taraftan bu coðrafyayý dýþarýdan dizayn etmek isteyenler de hep olmuþtur. ABD, Rusya, AB, Ýran gibi ülkelerin kendi hinterlandý gibi görmek istediði Avrasya’da insanlarýn beynini yýkama þabalarý ve bu çabalarýnda bazý STK’larýn, medya kuruluþlarýnýn ve mühalif siyaset alanlarýnýn nasýl kullanýldýðý herkesin malumu. Yahudi lobbisinin, Soros baðlantýlý yapýlarýn, Fredi Nauman vakfý gibi gelecek dizaynýnda strateji geliþtiren gruplarýn bu durumda harekete geçtiðini de gözlemekteyim. Mesela son dönemde Azerbaycan, Rusya, Ermenistan ve Ýran basýnýnda anti Erdoðan yazýlarý ve verilen demeçler dikatleri çekecek ölçüde arttý.
Son yolsuzluk iddialarý ile Erdoðan’ý hedef alan giriþimler ise baþlý baþýna analize tabi tutulmalýdýr.
Öncelikle bir hususu belirtmeliyim ki; Baþbakan Erdoðan 10 senedir iktidar olmasýna raðmen hala muhalif bir lider gibidir. Mazlumun yanýnda yer alan, güçlüye karþý sert çýkabilen, güçsüze omuz veren mert bir liderdir. “Millet ne isterse o olacak” diyerek, mühelif bir lider gibi halkýn oyunu, mesajýný benimsemektedir. Uzun zamandýr iktidar olmasý ve iktidarý süresince oylarýný artýrmasýnýn nedenlerinden biri de zaten budur. Hakimiyetin verdiði rahatlýðýn deðil, halktan aldýðý mesuliyetin peþinden giderek hep yükseldi. Erdoðan profili, iktidar olma algýsýný da degiþtirdi. Mühalif söylemlerini iktidara baþarýyla taþýyabilen tek lider Erdoðan’dýr.
Ben medeniyet coðrafyasýnýn bir mensubu olarak, hiç bu kadar kendine güven hissi yaþamamýþtým.
Bundan büyük milliyetçilik vatanseverlik devletçilik olur mu?
Türkiye, bölge ülkelerinin mutlaka ABD, AB ve Rusya gibi küresel gülçlerin kontrolünde olacaðý yönündeki eski ezberleri de Erdoðan iktidarýyla birlikte bozmuþtur. Bu nedenle, son dönemde hedef olan sadece Erdoðan veya O’nun yönetimindeki Türkiye deðil, bölgemizin tamamýdýr. Baþbakan Erdoðan’ýn ve onun taþýdýðý mefkurenin devamý sadece Türkiye’nin deðil tüm coðrafyanýn kaderini etkileyecektir. Son dönemde Avrasya coðrafyasýnda menfaat peþinde olanlarýn, yerel aktörleri ve medyayý kullanarak Erdoðan karþýtlýðýný körüklemesi de boþuna deðildir.
Ancak, bütün bu çabalar, Erdoðan’a duyulan sevgiyi ve ilgiyi azaltmaya yetmiyor. Ýnsanlar her konuþmasýný dinleme ihtiyacý hissediyorsa; bölgenin herhangi bir ülkesinde bindiðiniz taksinin sürücüsü, “bu adam ne mükemmel adam” diyorsa; Azerbaycan’da, Gürcistan’da, Kazakistan’da, Tataristan’da, Çeçenistan’da insanlar kendi yöneticilerinin tavrýna bakmaksýzýn Erdoðan için dua ediyorsa bu üzerinde düþünülmesi gereken bir tablodur. Bu coðrafyada insanlarýn kendisini Erdoðan’ýn tavýrlarý ile ifade etmesi anlamlýdýr. Türkiye ister Mart seçimlerinde ister cumhurbaþkaný seçimlerinde kendine yeni hükumet ve ya cumhurbaþkaný seçmeyecektir. Osmanlý’nýn hinterlandý olan geniþ bir coðrafya insanýnýn kaderini belirleyecektir. Bu olay bu kadar önemlidir. O nedenledir ki, “UZUN ADAM”ý biz de çok sevdik. O hikayesini bitirmeden O’ndan vazgeçen hayelinden vazgeþmiþ olacaktýr. Bu “UZUN ADAM”ý seven Türk Ýslam Coðrafyasýnýn hayellerini kendininki ile birlikte göklere kaldýrma misyonu ise sendedir Aziz Türkiye’m.