Biz gazetecilerin kaçırmaması gereken filmler

Sinemalarda oynayan The Post filminden yola çıkarak biz gazetecilerin hikayelerini anlatan filmleri toplayalım dedik. Hem okuyucularımız hem de gazeteci arkadaşlar bu filmleri kaçırmamalı...

23 Ocak’ta Oscar adayı filmler açıklanacak. Büyük bir ihtimalle onlardan biri olacak The Post sinemalarımızda gösteriliyor. Biz gazetecilerin hikayeleri sinema tarafından hep sevilmiş ve beyazperdeye çekilmiştir. Geçen yıl Spotlight Oscar heykelciğine uzandığı için aday olması muhtemel Post’un ödül şansını az bulsam da biz gazetecilerin hikayelerini seyretmenin zevkini sizle paylaşmak istedim. Hem okuyucularımıza hem de meslektaşlarıma bu filmleri kaçırmamalarını öneririm...

 

SPOTLİGHT (2015)

Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Gazetenin yazarlarından oluşan “Spotlight” takımı, Katolik Kilisesi’ndeki taciz iddilarıyla ilgili eski defterleri deşer. Bir senelik araştırmaları sonucunda, Boston’ın üst düzey dini, yasal ve idari birliğine ait on yıllarca gizlenen gerçeklere parmak basılır. 

Yurttaş Kane

CITIZEN KANE (1941)

Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar.

Gizli Dosya

TRUTH (2015) 

Film Amerikan askerlerinin Irak’ta yer alan Abu-Grahbi Cezaevi’nde tutuklulara uyguladıkları işkenceyi 2004 yılında ortaya çıkaran CBS sunucusu Dan Rather ve yapımcısı Mary Mapes’in hikayesine odaklanıyor.

Gece Vurgunu

NIGHTCRAWLER (2014)

Lou Bloom kariyer peşinde, genç ve hırslı bir adamdır. Hayatta ‘Amaca giden her yol mübahtır’ düsturunu benimseyen bu hırslı adam, geceleri şehirde yaşanan suç olaylarını kamerasına kaydetmeye başlar. Bir televizyon kanalına gece muhabiri olarak işe girer. Fakat kariyerinde benimsediği yolun da bir faturası elbet olacaktır...

İyi Geceler, İyi Şanslar

GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK (2005)

Amerika’da televizyon gazeteciliğinin yeni yeni geliştiği 50’li yıllara uzanıyoruz. Ekibi ile birlikte komünistleri avlamak üzere tartışmalı bir politika yürüten Joseph McCarthy, gazetecinin inceleme konusu oluyor ve böylece ünlü McCarthy dönemi sonuna yaklaşıyor...

FROST / NIXON (2008)

Amerikan tarihinin en spekülatif ve tartışılan devlet adamlarından Nixon, iki kez başkan yardımcılığı, iki kez başkanlık vazifelerini yapmış, hırslı bir politikacıdır. Cumhuriyetçi ve tutucu bir siyasetçi olan Richard Nixon, adamlarının rakip parti Demokratları gizlice dinlediği ortaya çıkınca başkanlık görevini tamamlamadan kamuoyunun baskısı sonucunda Beyaz Saray’dan uzaklaşlaşmak zorunda kalacaktır.

Şebeke

NETWORK (1976)

Televizyonun ve getirdiği şöhretin insan hayatı üzerindeki etkilerini peliküle yansıtan film, uzun yıllardır UBS Akşam Haberleri isimli programda haber spikerliği yapan Howard Beale’nin hikayesini konu alır. İki hafta içerisinde işinden kovulacağını öğrenen Beale’in canlı yayında intihar edeceğini anons eder.

THE NEWSROOM (2015) 

Listemizdeki tek dizi ama o kadar başarılı bir yapım ki bu listeye almasak ayıp olurdu. BP’nin petrol sızıntısından, Arap Baharı’na pek çok gerçek olayı konu edinen dizi, izleyiciyi haberciliğin kamera arkasına götürecek. Ana haber sunucusu Will McAvoy, onun yapımcı yönetmeni ve eski sevgilisi MacKenzie MacHale, patronları Charlie ve haber ekibini merkezine oturtan dizi, şirket çıkarlarının ve reklam verenlerin baskısına rağmen ekibin idealistik bir şekilde doğru habercilik yapma misyonunu takip ediyor. 

Haberler

THE BROADCAST NEWS (1987)

Hayatını işe adayan Jane Craig yetenekli ve başarılı bir televizyon programı yapımcısıdır. Tüm zamanını işiyle geçiren Jane’in en yakınındaki kişi, en yakın arkadaşı ve iş arkadaşı olan Aaron Altman’dır. Yetenekli bir yazar ve muhabir olan Aaron gizliden gizliye Jane’e aşıktır...Televizyon haber kanalında çalışan üç farklı karakterin hikayesini ele alan filmin senarist ve yönetmeni James L. Brooks. 

Somali Korsanları

THE PIRATES OF SOMALIA (2017)

Ailesiyle birlikte bodrum katında bir evde yaşayan Jay, gazetecilik yapmaktadır. Kendisini bu alanda ilerletmek için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırdır. Amaçları doğrultusunda ailesini, yaşadığı yeri bırakıp dünyanın en tehlikeli suçlularının arasında gider. Jay, onu bekleyen tehlikelere karşı koyup tüm dünyaya gerçekleri aktarabilecek midir?