IBRD'nin (Uluslararasý Yeniden Yapýlanma ve Kalkýnma Bankasý/Dünya Bankasý) 25 Baþkan Yardýmcýsýndan biri olan ve yaklaþýk 30 yýldýr Washington'da çalýþan ve yaþayan TC Uyruklu Kemal Derviþ, Türkiye'ye kurtarýcý olarak getirildi, ekonominin yönetimi kendisine teslim edildi. Medya hemen kollarý sývadý ve Türk kamuoyuna Derviþ'in ne kadar da büyük bir adam olduðunu anlatmaya koyuldu. Derviþ 23 yýl önce de Bülent Ecevit'e yardýma gelmiþti. Ne kadar ilginçtir Derviþ, Türkiye'nin sanayileþme tasarýlarýnýn önünü kesecek bir IBRD tasarýsýný cebinden çýkardýðýnda, büyük þair ve romancý rahmetli Attila Ýlhan'dan baþka "nedir bu saçmalýk?!" diyen bir tek Allah'ýn kulu çýkmadý!!
ABD yönetimi Büyükelçileri aracýlýðýyla, TC Baþbakaný ve Yardýmcýlarýndan Derviþ'i siyasal olarak, sorgusuz sualsiz desteklemelerini istedi. Para piyasasýnda yaþanan bunalým, yavaþ yavaþ siyasal düzen bunalýmý olarak gösterilmeye baþlandý. Türkiye köþeye sýkýþtýrýlmýþtý; tam anlamýyla iyileþmeyecek, makinelere baðlý yaþamýný sürdürecekti. Medya gene devredeydi tabi: Bir gecede Türkiye Cumhuriyeti düzeninin çöküþünü ilan etti, ekonomik bunalýmý siyasal bunalýma dönüþtürdü. Kemal Derviþ ABD'ye gitti ve arkasýndaki Amerikan desteðini gösterdi. Ritz Carlton Oteli'ndeki toplantýya ABD Savunma Bakan Yardýmcýsý Paul D. Wolfowitz de gelmiþti!
Baþkanlarýn güvenlik eski danýþmaný, Endonezya'da yaþanan ve halkýn üzerinden silindirle geçen CIA operasyonlarý sýrasýnda Büyükelçi koltuðunda oturan Wolfowitz, her Amerikalý yöneticinin yaptýðý gibi, Türkleri mutlu etmek için konuþtu. Atatürk'ü övdükten sonra, sözü Kore'de yiðitçe savaþan Türk askerine, oradan Ýncirlik Üssü'nün Irak Devlet Baþkanýný devirme tezgahýndaki büyük katkýsýný anlattý. Kredi için yakýlacak yeþil ýþýðýn varlýðýný böylece gösterdikten sonra, "Kemal Derviþ benim arkadaþýmdýr ve para iþlerini çok iyi bilen çok yetenekli ve becerikli bir memurdur" dedi ve salondaki Türk uyruklulardan büyük alkýþ aldý! Kemal Derviþ'in kimin seçimi olduðu henüz tam anlamýyla anlaþabilmiþ deðil. Onu Bülent Ecevit mi seçmiþti yoksa ABD'mi? (Tim Shorrock"Foreign Policy in Focus Þubat 2001")
Ancak Kemal Derviþ ve ABD desteði piyasanýn umurunda deðildi. Paranýn deðeri düþtükçe düþüyor Türk mallarý kelepirleþiyordu. AB'ye "Ulusal Program" adlý bir tür taahütname de sunuldu hükümetçe. Baþbakan Yardýmcýsý Mesut Yýlmaz hal ve gidiþimizi özetledi:
"Cunhuriyetin lafzýyla ayakta duran nice saltanat, yerle yeksan olacaktýr!" Kimse akýl edip de bu "nice saltanatýn" kimleri, hangi kurum ve kuruluþlarý içerdiðini sormadý...
(Bknz: Sivil Örümceðin Aðýnda. Projest DemocracyMustafa Yýldýrým. UDY Yayýnlarý 31. Basým)
YARIN: Türkiye nasýl kurtulacak?