‘Berlin’de Bergama Müzesine muhakkak git’ diyen dostlarýmýn bir bildiði varmýþ.. Tarihimizin nasýl haraç mezat satýldýðýný göstermesi bakýmýndan ibretlik bir tablo..
Sadece Konya'nýn Selçuklu ilçesi Beyhekim Mahallesi'ndeki Beyhekim Camii'nin çini mozaikli mihrabýný ve cami kapýsýný bile gördüðünüzde içiniz gidiyor.. Böyle bir soygun düzeni yok.. Nasýl gelmiþ bu koskoca çinili mihrap (fayans) diye baktým.. Meðer 1907'de Almanya’nýn Konya Konsolosu Loytvedin tarafýndan göstere göstere çýkarýlmýþ dýþarýya.. Onarým bahanesiyle.. Bir daha kendi topraklarýna dönmemiþ.. Kültür Bakaný Numan Kurtulmuþ’a sordum, ‘Resmen istedik, ama vermediler, çalýþmalarýmýz sürüyor’ yanýtýný aldým..
Zeus Sunaðý’ndan Agora Kapýsýna, Uþak halýsýna kadar daha neler neler.. Çalmýþlar resmen.. Fakat altýna yazmýþlar ki; þu padiþah þu kayzere hediye etti falan.. Yani hiç hak iddia etmeyin diyorlar.. Hatta orada turist gezdiren bir Alman rehbere sordum. Dedi ki; Türkiye içindeki topraklarda yapýlan kazýlardan elde edildi bu eserler, doðru. Fakat o kazýlar alýnan izinler ve imzalanan bir sözleþme karþýlýðýnda yapýldý. Yani eserlerin burada olmasý yasal.. 'Peki nerede muhafaza ediliyor o sözleþmeler’ diye sordum.. ‘Bakanlýklar iade yazýþmalarýnda belge olarak sunuyor’ yanýtýný verdi, sessizce uzaklaþtý.. Bize ait olan o eserleri binlerce kilometre uzakta eski bir dostla hasret giderir gibi izledim hüzünle..
Berlin’de Suruçlu Yakup Süryani Kilisesi’ndeyiz.. Kültür ve Turizm Bakaný Numan Kurtulmuþ, cuma namazýndan çýkýp kiliseye geliyor.. Kapýda kendisini karþýlayan bir dost.. Almanya Süryani Metropoliti Julius Dr. Hanna Aydýn.. “..Burasý sizin eviniz” diyor selamlarken Kurtulmuþ’u.. Hayatýnda hiç bu kadar mutlu olmadýðýný anlatýyor.. Ýçindeki bayrak aþkýný anlatýrken o coþtu biz aðladýk.. “Askerliðimi Malkara’da boru þefi olarak yaptým.. 11 ay boyunca, cumartesi ve pazartesi günleri þanlý Türk bayraðýný asýp indirme görevi bana aitti.. O ay yýldýzlý bayraðýn gölgesi üzerime düþtüðünde büyük bir onur yaþýyordum.. Unutulacak bir þey deðildi.. Unutamam.. Kýrk senedir Avrupa’dayým. Dört üniversite bitirdim.. Hâlâ uykularýmdan Türkiye’m, memleketim diye uyanýyorum..” Sadece ülkesi, memleketi de deðil.. Hükümeti de alkýþlýyor Dr. Hanna Aydýn.. “Bugünkü hükümeti çok baþarýlý buluyorum. Siyasi ve ekonomik bakýmdan ülkemi çok ilerilere taþýyorlar.. Size buralarda negatif sorular sorabilirler ama herkes biliyor ki ilerliyoruz. Daha da ilerlemesi için ibadetlerimizle namazýmýzla duamýzla hükümetimizin yanýndayýz…” Deðerli dostlar bu ruhun adý Anadolu Diyasporasýdýr. Bu topraklarýn asli unsurlarý dünyanýn dört bir yanýnda.. Etnik, dini, mezhepsel hiç farketmez.. Bizi bir yapan deðerleri savunan sahiplenen omuz veren insanlar var.. Dr. Hanna Aydýn’ýn gözyaþlarýyla anlattýðý askerlik anýsýný hafife almamak lazým..