Dan Brown’un filme çekilen üçüncü kitabý ‘Inferno-Cehennem’ yazarýn en zayýf romaný. Buna baðlý olarak filmi de diðer iki maceradan daha zayýf kalmýþ...
Dan Brown’un ilk romaný ‘Da Vinci’nin Þifresi’ bütün dünyada satýþ rekoru kýrdý. Ülkemizde de uzun süre en çok satanlarda liste baþý oldu. Böyle bir maceranýn filme çekilmesi de uzun sürmedi. 2006’da din, fantastik ve aksiyon öðelerini harmanlayan kitabýn filminde simgebilimci Profesör Robert Langdon rolünü ünlü oyuncu Tom Hanks canlandýrdý. Yardýmcý rollerdeyse Audrey Tautou ve Jean Reno yer aldý. Film ayný kitabý gibi büyük iþ yaptý. Benim de þahsen seyretmekten en zevk aldýðým filmler içinde. Da Vinchi’nin Þifresi’nin sýrrý tarihi, sanat ve dini harmanlayarak etkileyici bir gizem yaratmasýnda yatýyor. Hatta film o kadar etkili oldu ki Tom Hanks Vatikan tarafýndan istenmeyen kiþi olarak kabul edildi. Eðer o dönem çýkan haberler doðruysa Hanks’in Vatikan’a giriþi yasaklandý. Sebep filmde Kutsal Kase efsanesi ile Maria Magdelena arasýnda kurulan iliþkiydi.
Büyük bir suç izinde
Filme göre Ýsa’nýn eþi Magdelena tapýnak rahipleri tarafýndan kurtarýlmýþ ve soyu günümüze kadar devam etmiþti. Filmde bu sýrrýn peþine düþen fanatikler ile günümüz kilisesinin arasýndaki mücadele Profesör Langdon’un müdahalesiyle tadýndan yenmez bir maceraya dönüþtü. Filmin yönetmeni Ron Howard da gizemi ve aksiyonu çok dengeli kullandý. Böylece Dan Brown romanlarýnýn sinema versiyonlarý büyük merakla beklenir oldu. 2009 yýlýnda ise ‘Melekler ve Þeytanlar’ vizyona girdi. Ýlk filmin olay örgüsünün çok benzeri bir hikayeydi bu. Papa’nýn þüpheli ölümü sonrasýnda yeni Papa seçimi ve adaylara yapýlan suikastler ‘Melekler Ve Þeytanlar’ýn çarpýcý kýsmýydý. Bu yüzden ‘Melekler ve Þeytanlar’ en azýndan aksiyon anlamýnda ‘Da Vinci’nin Þifresi’nin de ötesindeydi. Yani çok baþarýlý bir devam filmiydi. Baþrolde yine Tom Hanks rol aldý. Bu filmle Hanks’in Vatikan ile arasý düzeldi. Dan Brown da dini çevreler tarafýndan daha kabul edilir bir yazar oldu. Sonra ünlü yazarýn romanlarýný bekler olduk ve ‘Inferno’ satýþa sunuldu. Roman çýkar çýkmaz aldým ve okudum. Ama bu sefer hikaye ilk iki romandaki gibi beni sarýp sarmalamadý. Bu sefer iþin içinde din yoktu. Dante’nin Cehennem tablosundan yola çýkarak insanlýða karþý iþlenecek büyük bir suçun peþinden gidiyordu Profesör Langdon. Dünya nüfusunun katlanarak artmasý ve bu yüzden insanlýðýn sonunun geleceðine inanan bir zengin virüs üretip ilk baþta dünya nüfusunun yarýsýný kýrmayý hedefliyordu. Langdon da bu planý durdurmak için elinden geleni yaptý. Brown’un daha önceki bütün hikayelerinde tarih ve din odaktayken bu filmde çevre endiþeli ama Brown’un tarzýna ihanet etmemek içinde sanat ve tarihi eserlerle bezenmiþ bir hikaye var elimizde.
Kaçýnýlmaz acý son
Durum böyle olunca simgebilim uzmaný Robert Langdon’un da aslýnda çok bir özelliði kalmýyor filmde. Yani romanýn yazarý Dan Brown bence burada bir tükenmiþlik sendromu yaþýyor. Yönetmen Don Howard da bu deðiþime hiç ayak uyduramamýþ. Filmin son 15 dakikasý neredeyse Türk dizileri kývamýnda. Tabii öykünün sonunun Türkiye’de geçiyor olmasý bizim için ayrý bir durum yaratýyor. Langdon rolündeki Tom Hanks’in Ýstanbul’da Ayasofya Camii ve Yerebatan Sarnýcý’ndaki çekimlerini zevkle izledik. Kafamýza takýlan ise Yerebatan Sarnýcý’na saklanmýþ ölümcül virüsü arayan ekip ve Türk polisinin haliydi. Bizimkilerde biyolojik koruma giysileri falan hiç yokken korkusuz Türk polisi düzeni saðlýyordu. Yani virüs dediðin Türk’e ne yapar ki? Kýsacasý ‘Inferno’ en zayýf Dan Brown romaný olurken sinemada da bu sondan kaçamamýþ...
“Tom Hanks’in Ýstanbul’da Ayasofya Camii ve Yerebatan Sarnýcý’ndaki çekimlerini zevkle izledik.”
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Inferno
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: Dan Brown
Oyuncular: Tom Hanks, Felicity
Jones, Ben Foster, Irrfan Khan
Yapým: 2016, ABD,
Türkiye,121 Dk.
VÝZYONDAKÝLER
Oðlan Bizim Kýz Bizim
5 yýllýk sevgilisinden yeni ayrýlan beyaz yakalý Zeynep, radyodan kazandýðý tatile en yakýn kýz arkadaþýyla giderken, aþka hiç inanmayan oto tamircisi Barýþ da bu tatile kankasý Emrah’ý götürür. Bu gençlerin tatilinin çoðu birbirlerine bu tatili zehir etmekle geçer. Barýþ ve Zeynep birbirlerine aþýk olurlar ancak aþklarýný yaþamaya fýrsat kalmadan Zeynep’in eski sevgilisi ansýzýn çýkagelince bütün iþler karýþýr.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Semra Dündar
Senarist: Semra Dündar
Oyuncular: Aras Aydýn, Melis Babadað, Bala Atabek, Emrah Þahan
Yapým: 2016, Türkiye
Demir Yumruk
Film, efsanevi Roberto Durán ve antrenörü Ray Arcel’in, birbirlerinin hayatlarýný nasýl deðiþtirdiklerini konu ediyor. 1964’ten 1983’e kadar boksun altýn çaðýnda geçen film, Durán’in Sugar Ray Leonard’la olan meþhur rekabetinin gerçek hikâyesini anlatýyor. Robert De Niro, Ray Arcel’i; Edgar Ramirez de Durán’i canlandýrýyor. Durán, Kuzey Amerika’nýn en iyi Amerikalý boksörleriyle karþý karþýya geliyor.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Hands of Stone
Yönetmen: Jonathan Jakubowicz
Senarist: Jonathan Jakubowicz
Oyuncular: Robert De Niro, Edgar Ramirez, Usher Raymond, Ruben Blades
Yapým: 2016, ABD, Panama, 111 Dk.
Seni Seven Ölsün
Mezarlýðýnda ölecek adamý gömecek yer kalmayan bir kasaba. Kasabanýn çözüm odaklý Remzi Baþkan’ý. Aþýklarýn vuslata ermeden mutlaka öldüðü bir kadere inanýþ. Tüm bu karmaþa arasýnda elbette yine aþk, yine Karadeniz insanýnýn dünyaya ve kadere meydan okuyan deli cesareti.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Cem Tabak
Senarist: Cem Tabak
Oyuncular: Hüseyin Avni Danyal, Alper Saldýran, Fulya Zenginer, Sait Genay
Yapým: 2016, Türkiye
Yolsuzlar Çetesi
Fiko ve Kamil bankadan ve tefeci Rýfat’tan aldýklarý paralarla bir büfe açarak var olma mücadelesi veren iki kafadardýr. Rýfat hem evleri hem de dükkâný almak için elindeki senedin ödeme tarihini erkene çekince ikili sýkýþýr. Ýþlerini toparlayýp para kazanmak için mahallenin bitirim öðrencisi Cafer ile anlaþýrlar. Fiko ile Kamil, borçlarýný denkleþtirmeye çalýþýrken bir baþka mafya babasý Süleyman ile Rýfat’ýn savaþýnýn tam ortasýna düþerler.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Ali Ayyýldýz
Senarist: Ali Ayyýldýz, Tufan Bora
Oyuncular: Osman Sonant, Beyti
Engin, Kadir Çöpdemir, Pascal Nouma
Yapým: 2016, Türkiye
Berzah: Cin Alemi
Film öyküsünün Ýstanbul, Üsküdar’da metruk bir evde bulunan ses kayýtlarýnýn dinlenip, yerel halkla görüþmeler yapýlarak oluþturulduðu belirtiliyor. Ýntiharlarýn, cinayetlerin ve cinlerin gölgesi altýnda geçen hayatlar... Mete, kendisine musallat olan birtakým varlýklarýn kontrolü altýndadýr. Geçmiþin karanlýðý ve döndürülemez bir lanet bu insanlarý felâkete sürüklemektedir...
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Ahmet Can Kasap
Senarist: Ahmet Can Kasap
Oyuncular: Ufuk Kaplan, Kemal Burak Alper, Nilüfer Aydan, Berna Üçkaleler
Yapým: 2016, Türkiye
Ansýzýn
Film, þiddeti önceden kestirilemeyen bir olayýn insaný kendi zayýflýklarýyla karþý karþýya býrakmasý sonucunda hayatýný sorgulamasýný konu alýyor. Karsten’in dairesindeki parti bittiðinde, Anna dýþýndaki konuklar ayrýlýr. Bu gizemli kadýna hayranlýkla yaklaþan Karsten’ýn hayatý felâkete dönüþecektir. Sakin taþra kasabasýnda hayal kýrýklýðý öfkeyi ateþleyecek ve sonunda kötülük yüzünü gösterecektir.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Auf Einmal
Yönetmen: Aslý Özge
Senarist: Aslý Özge
Oyuncular: Sebastian Hülk, Julia Jentsch, Hans Zischler
Yapým: 2016, Almanya, Hollanda, 112 Dk.