Bize virüs işlemez

Dan Brown’un filme çekilen üçüncü kitabı ‘Inferno-Cehennem’ yazarın en zayıf romanı. Buna bağlı olarak filmi de diğer iki maceradan daha zayıf kalmış...

Dan Brown’un ilk romanı ‘Da Vinci’nin Şifresi’ bütün dünyada satış rekoru kırdı. Ülkemizde de uzun süre en çok satanlarda liste başı oldu. Böyle bir maceranın filme çekilmesi de uzun sürmedi. 2006’da din, fantastik ve aksiyon öğelerini harmanlayan kitabın filminde simgebilimci Profesör Robert Langdon rolünü ünlü oyuncu Tom Hanks canlandırdı. Yardımcı rollerdeyse Audrey Tautou ve Jean Reno yer aldı. Film aynı kitabı gibi büyük iş yaptı. Benim de şahsen seyretmekten en zevk aldığım filmler içinde. Da Vinchi’nin Şifresi’nin sırrı tarihi, sanat ve dini harmanlayarak etkileyici bir gizem yaratmasında yatıyor. Hatta film o kadar etkili oldu ki Tom Hanks Vatikan tarafından istenmeyen kişi olarak kabul edildi. Eğer o dönem çıkan haberler doğruysa Hanks’in Vatikan’a girişi yasaklandı. Sebep filmde Kutsal Kase efsanesi ile Maria Magdelena arasında kurulan ilişkiydi.

Büyük bir suç izinde

Filme göre İsa’nın eşi Magdelena tapınak rahipleri tarafından kurtarılmış ve soyu günümüze kadar devam etmişti. Filmde bu sırrın peşine düşen fanatikler ile günümüz kilisesinin arasındaki mücadele Profesör Langdon’un müdahalesiyle tadından yenmez bir maceraya dönüştü. Filmin yönetmeni Ron Howard da gizemi ve aksiyonu çok dengeli kullandı. Böylece Dan Brown romanlarının sinema versiyonları büyük merakla beklenir oldu. 2009 yılında ise ‘Melekler ve Şeytanlar’ vizyona girdi. İlk filmin olay örgüsünün çok benzeri bir hikayeydi bu. Papa’nın şüpheli ölümü sonrasında yeni Papa seçimi ve adaylara yapılan suikastler ‘Melekler Ve Şeytanlar’ın çarpıcı kısmıydı. Bu yüzden ‘Melekler ve Şeytanlar’ en azından aksiyon anlamında ‘Da Vinci’nin Şifresi’nin de ötesindeydi. Yani çok başarılı bir devam filmiydi. Başrolde yine Tom Hanks rol aldı. Bu filmle Hanks’in Vatikan ile arası düzeldi. Dan Brown da dini çevreler tarafından daha kabul edilir bir yazar oldu. Sonra ünlü yazarın romanlarını bekler olduk ve ‘Inferno’ satışa sunuldu. Roman çıkar çıkmaz aldım ve okudum. Ama bu sefer hikaye ilk iki romandaki gibi beni sarıp sarmalamadı. Bu sefer işin içinde din yoktu.  Dante’nin Cehennem tablosundan yola çıkarak insanlığa karşı işlenecek büyük bir suçun peşinden gidiyordu Profesör Langdon. Dünya nüfusunun katlanarak artması ve bu yüzden insanlığın sonunun geleceğine inanan bir zengin virüs üretip ilk başta dünya nüfusunun yarısını kırmayı hedefliyordu. Langdon da bu planı durdurmak için elinden geleni yaptı. Brown’un daha önceki bütün hikayelerinde tarih ve din odaktayken bu filmde çevre endişeli ama Brown’un tarzına ihanet etmemek içinde sanat ve tarihi eserlerle bezenmiş bir hikaye var elimizde.

Kaçınılmaz acı son

Durum böyle olunca simgebilim uzmanı Robert Langdon’un da aslında çok bir özelliği kalmıyor filmde. Yani romanın yazarı Dan Brown bence burada bir tükenmişlik sendromu yaşıyor. Yönetmen Don Howard da bu değişime hiç ayak uyduramamış. Filmin son 15 dakikası neredeyse Türk dizileri kıvamında. Tabii öykünün sonunun Türkiye’de geçiyor olması bizim için ayrı bir durum yaratıyor. Langdon rolündeki Tom Hanks’in İstanbul’da Ayasofya Camii ve Yerebatan Sarnıcı’ndaki çekimlerini zevkle izledik. Kafamıza takılan ise Yerebatan Sarnıcı’na saklanmış ölümcül virüsü arayan ekip ve Türk polisinin haliydi. Bizimkilerde biyolojik koruma giysileri falan hiç yokken korkusuz Türk polisi düzeni sağlıyordu. Yani virüs dediğin Türk’e ne yapar ki? Kısacası ‘Inferno’ en zayıf Dan Brown romanı olurken sinemada da bu sondan kaçamamış...

“Tom Hanks’in İstanbul’da Ayasofya Camii ve Yerebatan Sarnıcı’ndaki çekimlerini zevkle izledik.”

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Inferno

Yönetmen: Ron Howard

Senarist: Dan Brown

Oyuncular: Tom Hanks, Felicity

Jones, Ben Foster, Irrfan Khan

Yapım: 2016, ABD,

Türkiye,121 Dk.

VİZYONDAKİLER

Oğlan Bizim Kız Bizim

5 yıllık sevgilisinden yeni ayrılan beyaz yakalı Zeynep, radyodan kazandığı tatile en yakın kız arkadaşıyla giderken, aşka hiç inanmayan oto tamircisi Barış da bu tatile kankası Emrah’ı götürür. Bu gençlerin tatilinin çoğu birbirlerine bu tatili zehir etmekle geçer. Barış ve Zeynep birbirlerine aşık olurlar ancak aşklarını yaşamaya fırsat kalmadan Zeynep’in eski sevgilisi ansızın çıkagelince bütün işler karışır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Semra Dündar

Senarist: Semra Dündar

Oyuncular: Aras Aydın, Melis Babadağ, Bala Atabek, Emrah Şahan

Yapım: 2016, Türkiye

Demir Yumruk

Film, efsanevi Roberto Durán ve antrenörü Ray Arcel’in, birbirlerinin hayatlarını nasıl değiştirdiklerini konu ediyor. 1964’ten 1983’e kadar boksun altın çağında geçen film, Durán’in Sugar Ray Leonard’la olan meşhur rekabetinin gerçek hikâyesini anlatıyor. Robert De Niro, Ray Arcel’i; Edgar Ramirez de Durán’i canlandırıyor. Durán, Kuzey Amerika’nın en iyi Amerikalı boksörleriyle karşı karşıya geliyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Hands of Stone

Yönetmen: Jonathan Jakubowicz

Senarist: Jonathan Jakubowicz

Oyuncular: Robert De Niro, Edgar Ramirez, Usher Raymond, Ruben Blades

Yapım: 2016, ABD, Panama, 111 Dk.

Seni Seven Ölsün

Mezarlığında ölecek adamı gömecek yer kalmayan bir kasaba. Kasabanın çözüm odaklı Remzi Başkan’ı. Aşıkların vuslata ermeden mutlaka öldüğü bir kadere inanış. Tüm bu karmaşa arasında elbette yine aşk, yine Karadeniz insanının dünyaya ve kadere meydan okuyan deli cesareti.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Cem Tabak

Senarist: Cem Tabak

Oyuncular: Hüseyin Avni Danyal, Alper Saldıran, Fulya Zenginer, Sait Genay

Yapım: 2016, Türkiye

Yolsuzlar Çetesi

Fiko ve Kamil bankadan ve tefeci Rıfat’tan aldıkları paralarla bir büfe açarak var olma mücadelesi veren iki kafadardır. Rıfat hem evleri hem de dükkânı almak için elindeki senedin ödeme tarihini erkene çekince ikili sıkışır. İşlerini toparlayıp para kazanmak için mahallenin bitirim öğrencisi Cafer ile anlaşırlar. Fiko ile Kamil, borçlarını denkleştirmeye çalışırken bir başka mafya babası Süleyman ile Rıfat’ın savaşının tam ortasına düşerler.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ali Ayyıldız

Senarist: Ali Ayyıldız, Tufan Bora

Oyuncular: Osman Sonant, Beyti

Engin, Kadir Çöpdemir, Pascal Nouma

Yapım: 2016, Türkiye

Berzah: Cin Alemi

Film öyküsünün İstanbul, Üsküdar’da metruk bir evde bulunan ses kayıtlarının dinlenip, yerel halkla görüşmeler yapılarak oluşturulduğu belirtiliyor. İntiharların, cinayetlerin ve cinlerin gölgesi altında geçen hayatlar... Mete, kendisine musallat olan birtakım varlıkların kontrolü altındadır. Geçmişin karanlığı ve döndürülemez bir lanet bu insanları felâkete sürüklemektedir...

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ahmet Can Kasap

Senarist: Ahmet Can Kasap

Oyuncular: Ufuk Kaplan, Kemal Burak Alper, Nilüfer Aydan, Berna Üçkaleler

Yapım: 2016, Türkiye

Ansızın

Film, şiddeti önceden kestirilemeyen bir olayın insanı kendi zayıflıklarıyla karşı karşıya bırakması sonucunda hayatını sorgulamasını konu alıyor. Karsten’in dairesindeki parti bittiğinde, Anna dışındaki konuklar ayrılır. Bu gizemli kadına hayranlıkla yaklaşan Karsten’ın hayatı felâkete dönüşecektir. Sakin taşra kasabasında hayal kırıklığı öfkeyi ateşleyecek ve sonunda kötülük yüzünü gösterecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Auf Einmal

Yönetmen: Aslı Özge

Senarist: Aslı Özge

Oyuncular: Sebastian Hülk, Julia Jentsch, Hans Zischler

Yapım: 2016, Almanya, Hollanda, 112 Dk.