Türkiye’yi yönetmek zor iþ. 80 milyonluk nüfusu olan büyük bir ülkeyiz. Ýnsan gücümüz orta düzey eðitimli. Geliþmekte olan ama belirli bir aralýða sýkýþmýþ bir ekonomimiz var. Dindar, laikçi/ Batýcý, Türk, Kürt ve sol ideoloji kimlik gruplarý arasýnda iktidar mücadelesi sürüyor. 90 yýldýr var olan ve demokratikleþmeye direnen rejimin kurumlarý var. 30 yýldýr devam eden ve 40 bin insanýn ölümüne sebep olan, terörü yöntem olarak kullanan isyan halen devam ediyor. Zor bir coðrafyadayýz. Sýnýrlarýmýzýn çevresi ateþ içinde. Sýnýrlarýmýzdan içeri iki milyon insan içeri girdi. Uluslararasý güçlerin Türkiye’ye yönelik hesaplarý ve müdahaleleri var.
Dindarlarýn bu ülkedeki yeri
Dindar ve muhafazakar kesim bu topraklarýn tarihsel ana damarýný oluþturuyor. Ýnsan gücü olarak en büyük kimlik grubu. Cumhuriyetle beraber bu kesim dýþlandý ve baskýlandý. Bu 90 yýllýk baskýlanma sonunda, laik ve batýcý kesimlere göre; eðitim, ekonomi, yönetim tecrübesi, yabancý dil bilme gibi kriterler açýsýndan halen daha gerideler. Son 10 yýlda, AK Parti iktidarý ile bu parametrelerde ilerleme gösterseler bile, halen geliþimlerinin erken dönemindeler. Muhafazakar kesim, demokrasinin imkanlarý sayesinde iktidar olsa bile, halen paranýn, kurumsal þirketlerin, sanat dünyasýnýn, bilinen üniversitelerin aðýrlýklý kontrolü batýcý ve yaþam biçimi açýsýndan muhafazakarlara karþý kesimlerin kontrolünde.
Ýktidar mücadelesinde ayakta kalmak zor iþ
Muhafazakar kesimin, Türkiye’deki sahici, sert ve varoluþsal iktidar mücadelesini sürdürebilmesi için güçlü liderliðe, nitelikli kadrolara ve siyasal bir felsefeye ihtiyacý var. O zaman þu soru anlamlý: 7 Haziran seçimleri sonrasý Türkiye’nin bu þartlarýnda, kim/ler, nasýl bir liderlik ve kadrolarla, nasýl bir anlayýþla muhafazakar kesimleri bu mücadele içinde iyi temsil edebilir?
Mesele kiþi veya kiþiler deðil. Bizler kiþilerin takipçileri deðiliz. Liderlik mücadelesi verenlere esas sorumuz þu: Kim davayý ve mücadeleyi daha iyi sürdürebilir? Bir adým daha öteye gidip, kim/ler sadece diðer toplumsal kesimlere yönelik demokratik iktidar mücadelesini sürdürmeyi deðil, ayný zamanda diðer toplumsal kesimleri de, içerebildiði kadar içererek, uzlaþtýrabildiði kadar uzlaþtýrarak bu ülkeyi daha iyi bir hale getirebilir?
Lider ve kadrosunu bekleyen siyasal fonksiyonlar
Tüm bu siyasal fonksiyonlarý devam ettirebilecek liderlik için; toplumda sosyolojik karþýlýk olmasý gerekiyor. AK Parti’yi disiplinli bir þekilde bir arada tutabilmek, parti içindeki siyasal aktörleri uyum içinde çalýþtýrabilmek, teþkilatlarda dava þuuru oluþturabilmek, onlarý saha da mücadele edebilecek hale getirebilmek gerekli. Öbür taraftan diðer siyasal aktörlerle mücadeleyi kazanabilecek bir performans göstermek gerekli. Yetmez, devletin 90 yýllýk rejiminin aktörlerini de kontrol etmeniz gerekli. Ayný zamanda ekonomiyi götürürken, dýþ politikada zorlu virajlarý almak gerekli. Tüm bunlarý yaparken de halkla sürekli bir temas içinde olunmalý. Bir sonraki seçimi de kazanmalýsýn ki, tüm bu siyasal fonksiyonlara devam edilebilsin.
Siyasal elit olmak için yürek ve nitelik gerekiyor
Bu kadar siyasal fonksiyonu gerçekleþtirmek için sahici bir þekilde çok iyilerden oluþan ekipler oluþmasý gerekiyor. Ýyi olmayan bir futbol takýmý turnuvadan nasýl eleniyorsa, en iyilerden oluþmamýþ bir siyasal ekip de siyasetin bu sert ve karmaþýk süreçlerini yönetemiyor. Mücadele çetin ve çok denklemli. Çok denklemi ayný anda götürebilecek nitelikte ekipler oluþmadýðýnda, kaybedenler listesine giriliyor. Siyasal aktör olmaya her aday, bu zorluklarýn muhatabý olmuþ oluyor.