Türkiye’de sokaktaki insandan siyasetçiye ve elitlere kadar herkes Obama’yý destekledi. Yani, hepimiz Obamacýydýk. Romney’e ise bizim mahallede hiç raðbet yoktu. Gizli gizli sempati duyanlar var idiyse de, sesleri hiç çýkmadý.
Ayný þekilde, Avrupa’da ve dünyanýn büyük bölümünde Obama’ya benzer bir sempatinin olduðunu biliyoruz. Dünyadaki genel fotoðrafa baktýðýmýzda, Romney’e Ýsrail dýþýnda ciddi bir desteðin olduðunu söylemek mümkün deðil.
Peki, herkes Obama’yý çok mu seviyor?
Elbette böyle deðil. Ama, tek kutuplu dünyada Amerika’da neyin olup bittiði hala hepimizi yakýndan ilgilendiriyor. Dolayýsýyla, gönüllü ya da gönülsüz bir þekilde Amerika’daki baþkanlýk seçiminde taraf olmak durumunda kalýyoruz.
***
Herhalde, bu yerkürede yaþayan insanlar olarak Beyaz Saray’da dünyayý ateþe vermeye meyilli birisinin oturmasý hiçbirimiz istemeyiz.
Çünkü, dünyanýn hafýzasýnda ikinci Bush döneminin çok kötü hatýralarý var. Bu dönemde, Amerika’da yönetimi ele geçiren Neo-conlar, sadece Ýslam coðrafyasýnda büyük katliamlara imza atmakla kalmamýþ, ayný zamanda Avrupa dahil bütün ülkeleri, “Ya bizdensin, ya da düþman” þeklinde kategorize ederek, adeta bir ‘korku imparatorluðu’ oluþturmuþlardý.
Ýþte, dünyayý korkutmaya dayalý Bush yönetimlerinin oluþturduðu Amerikan algýsý yüzünden, gerek müttefik ülkelerde gerekse dünyanýn diðer ülkelerinde Romney’e karþý hep mesafeli bir duruþ oluþtu. Hele, etrafýndaki ekibin eski Neo-conlardan oluþmasý hepten tedirgin ediciydi.
Ancak kabul etmek gerekir ki, baþkaný biz deðil, Amerikan halký seçiyor. Obama’nýn ikinci kez seçilmesi sonucundan baktýðýmýzda, ABD seçmeninin de savunma harcamalarýný arttýracaðýný, yani
savaþ vaadeden
Romney’i onaylamadýðýný görüyoruz. Bu tercih, hepimiz için umut verici bir adým.
Eðer Romney kazansaydý, muhtemelen baþta Ortadoðu olmak üzere dünyanýn deðiþik bölgelerinde daha militarist bir Amerika ile karþý karþýya kalacaktýk ki, bu hepimiz için ölümcül bir dünya demekti.
Elbette, Amerikan halký Obama’yý çok baþarýlý bulduðu için ikinci kez seçmedi. Muhtemelen, Amerikan seçmeni de militarist bir dil kullanan Romney’le ABD’nin baþýna olmadýk belalar gelebileceðine inanmýþ olmalý ki, silahlanma bütçesine fren koyan Obama’yý tercih etti. Çünkü, Romney’i seçmek, kelimenin tam anlamýyla bir ‘Neo-con kumarý’ da olabilirdi.
Kuþkusuz, gerek Amerika içinde gerekse dünyada Obama’ya baðlanan umutlar, birinci dönemde karþýlýðýný yeterince bulmuþ deðil. Ama her þeye raðmen Amerikan seçmeni, ilk 4 yýlda deðiþim adýmlarý atan, saðlýk reformu için kollarý sývayan, zenginlere vergi artýþý planlarý yapan ve daha da önemlisi, ‘militarist’ bir Amerikan algýsýna mesafeli duran Obama’ya bir þans daha tanýdý.
Amerika’daki seçim sonuçlarýný, Obama’ya duyulan güvenden çok, hem Amerikan toplumunun hem de dünyanýn hafýzasýna kazýnan ‘Neo-con korkusu’ndan kaçýþ olarak yorumlamakta yarar var.
Dünyanýn ünlü yazarlarý sizi bekliyor
Yeni Türkiye’nin öncüsü olan STAR gazetesi, kültürel anlamda yeni bir hizmetin altýna daha imza atýyor. Okurlarýmýz, sadece 29 kupona ‘TERCÝHLÝ TÜRK VE DÜNYA KLASÝKLERÝ SETÝ’ne sahip olabilecekler.
Þimdi, Shakespeare, Dostoyevski, Charles Dickens, Tolstoy, Stefan Zweig, Emile Zola, Balzac, Stendhal, Maksim Gorki, Mehmet Akif, Nabizade Nazým, Þemseddin Sami, Namýk Kemal, Ahmet Haþim, Halil Cibran, Yusuf Has Hacb gibi pek çok deðerli yazar sizi bekliyor.