Bizimkiler sahura kalkabiliyorlar mý acaba?

Ýslam dini ile tanýþmasý 648’li yýllarý bulan bir ülke Tunus. Habib Burgiba, Tunus’un Fransýzlar ile mücadelesinde halktan yana tavýr almýþ gibi durup zamanla Fransa’nýn Tunus’daki temsilcisi haline gelen ve Mason olan bir isim. Tam 31 yýl boyunca yönettiði ülkesinin ekonomik sýkýntý yaþadýðýný bahane ederek Ramazan ayýnda oruç tutmayý, pahalý olduðu için de Hac ziyaretlerini yasaklamýþ bir lider. Dahasý þehit olan Filistinliler için duanýn bile bir zamanlar yasak olduðu bir ülkeydi Tunus. Müslümanlar için hayatýn þuanda da çok da yaþanýlýr olduðu söylenemez. 

‘Cehaletin Esirleri’ kýsa süre önce vizyona giren ve 22 Uygur Türk’ünün hayatýný anlatan belgesel tarzýnda hazýrlanmýþ bir film. Guantanamo’da Ramazan ayýnda Uygur Türklerinin uðradýðý zulümleri az da olsa gözler önüne sermiþ. Sakal býrakmanýn yasak olduðu, Ramazan ayýnda oruç tutup namaz kýlmanýn terörist olarak algýlandýðý Çin’deki yapýlan zulümler ise hala gizli saklý. Arada sýrada dýþ dünyaya sýzan fotoðraflar var iþte, o kadar! Ramazan ayý o topraklarda sadece o ayda deðil, ilelebet esir edilmiþ.

Kuran’ý okutmanýnda okumanýn da cezasýnýn idam olduðu bir yer Myanmar. Din eðitiminin yasak olduðu gibi Müslümanlarýn ancak ilkokula kadar okuyabildiði bir ülke. Namaz cemaatle kýlýnmaz, ezan yüksek sesle okunmaz. Ramazan ve Kurban bayramýnda evlerde toplanýlmaz. Kapatýlan cami asla geri açýlamaz. Myanbar’dan kaçabilen Müslümanlarýn sýðýndýðý hemen yaný baþýnda yer alan ve sözde göçmen kamplara bekçilik ettiðini iddia eden bir ülkeTayland.

Arakanlý bir kadýn 24 yaþýndaki Nur Kaida. Tayland’daki bir kampta bebeðiyle birlikte sekiz gün esir kalmýþ. ‘Tecavüze uðramamak için her gün Allah’a dua ettim’ diyordu en son bir gazeteciye. Arakan’da gördüðü zulümden kaçmýþ ama baþka bir zulümün pençesine düþmüþ.

M2’ye 2617 kiþinin düþtüðü ve Dünyada nüfus yoðunluðunun en fazla olduðu bölgelerden biri Gazze. Yaþanan sefaletten ziyade her yýl Ramazan ayýnda Ýsrail terör devletinin yeni bombalarýnýn marifetlerini sahur veya iftar saatlerinde denemeye açtýðý o topraklar. Bayram öncesi göz yaþý ve kanýn karýþtýðý coðrafya.

Asya’nýn Flistin’i olarak geçen yer Patani. Malezya ile Tayland arasýnda yer alan özerk bir bölge. Beþ milyon civarýnda Müslüman bir nüfus var. Bir zamanlar Sultan Abdülhamid’in atadýðý Þeyh Abdul Ahmet tarafýndan güvenli ve istikrarlý bir þekilde yönetilmiþ. Müslüman isimler yasaklanmýþ, önde gelen düþünürleri öldürülmüþ. Dünya’da Ramazan ayýnýn ölüm orucuna dönüþtüðü bölgelerden. Namaz kýlanlarýn üzerine ateþ açýlacaðýnýn ilan edildiði, her gün Taylandlý askerlerin saldýrýsýna uðradýðý küçük bir ülke. Patani Kurtuluþ Örgütünün liderlerinden olan Necip Salih, ülkesine saldýran Tayland’ýn desteði Ýsrail ve ABD’den aldýðýný söylüyor. Kendisi ise þuan Þam’da sürgünde. Tüm Müslümanlar adýna Ramazan ayýnda dram ve acýnýn temsili olan o soruyu sorarken gözyaþlarýný tutamýyor; ‘Sahura kalkabiliyorlar mý acaba bizimkiler? Ýftar yapabiliyorlar mý? Böylece Ramazan ayýnýn Müslümanlarýn yaþadýðý birçok bölgede esir olduðu anlaþýlýyor. Ýþte dünyanýn bazý bölgelerinde Ramazan ayý böyle yaþanýyor.