Bizimkiler sahura kalkabiliyorlar mı acaba?

İslam dini ile tanışması 648’li yılları bulan bir ülke Tunus. Habib Burgiba, Tunus’un Fransızlar ile mücadelesinde halktan yana tavır almış gibi durup zamanla Fransa’nın Tunus’daki temsilcisi haline gelen ve Mason olan bir isim. Tam 31 yıl boyunca yönettiği ülkesinin ekonomik sıkıntı yaşadığını bahane ederek Ramazan ayında oruç tutmayı, pahalı olduğu için de Hac ziyaretlerini yasaklamış bir lider. Dahası şehit olan Filistinliler için duanın bile bir zamanlar yasak olduğu bir ülkeydi Tunus. Müslümanlar için hayatın şuanda da çok da yaşanılır olduğu söylenemez. 

‘Cehaletin Esirleri’ kısa süre önce vizyona giren ve 22 Uygur Türk’ünün hayatını anlatan belgesel tarzında hazırlanmış bir film. Guantanamo’da Ramazan ayında Uygur Türklerinin uğradığı zulümleri az da olsa gözler önüne sermiş. Sakal bırakmanın yasak olduğu, Ramazan ayında oruç tutup namaz kılmanın terörist olarak algılandığı Çin’deki yapılan zulümler ise hala gizli saklı. Arada sırada dış dünyaya sızan fotoğraflar var işte, o kadar! Ramazan ayı o topraklarda sadece o ayda değil, ilelebet esir edilmiş.

Kuran’ı okutmanında okumanın da cezasının idam olduğu bir yer Myanmar. Din eğitiminin yasak olduğu gibi Müslümanların ancak ilkokula kadar okuyabildiği bir ülke. Namaz cemaatle kılınmaz, ezan yüksek sesle okunmaz. Ramazan ve Kurban bayramında evlerde toplanılmaz. Kapatılan cami asla geri açılamaz. Myanbar’dan kaçabilen Müslümanların sığındığı hemen yanı başında yer alan ve sözde göçmen kamplara bekçilik ettiğini iddia eden bir ülkeTayland.

Arakanlı bir kadın 24 yaşındaki Nur Kaida. Tayland’daki bir kampta bebeğiyle birlikte sekiz gün esir kalmış. ‘Tecavüze uğramamak için her gün Allah’a dua ettim’ diyordu en son bir gazeteciye. Arakan’da gördüğü zulümden kaçmış ama başka bir zulümün pençesine düşmüş.

M2’ye 2617 kişinin düştüğü ve Dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerden biri Gazze. Yaşanan sefaletten ziyade her yıl Ramazan ayında İsrail terör devletinin yeni bombalarının marifetlerini sahur veya iftar saatlerinde denemeye açtığı o topraklar. Bayram öncesi göz yaşı ve kanın karıştığı coğrafya.

Asya’nın Flistin’i olarak geçen yer Patani. Malezya ile Tayland arasında yer alan özerk bir bölge. Beş milyon civarında Müslüman bir nüfus var. Bir zamanlar Sultan Abdülhamid’in atadığı Şeyh Abdul Ahmet tarafından güvenli ve istikrarlı bir şekilde yönetilmiş. Müslüman isimler yasaklanmış, önde gelen düşünürleri öldürülmüş. Dünya’da Ramazan ayının ölüm orucuna dönüştüğü bölgelerden. Namaz kılanların üzerine ateş açılacağının ilan edildiği, her gün Taylandlı askerlerin saldırısına uğradığı küçük bir ülke. Patani Kurtuluş Örgütünün liderlerinden olan Necip Salih, ülkesine saldıran Tayland’ın desteği İsrail ve ABD’den aldığını söylüyor. Kendisi ise şuan Şam’da sürgünde. Tüm Müslümanlar adına Ramazan ayında dram ve acının temsili olan o soruyu sorarken gözyaşlarını tutamıyor; ‘Sahura kalkabiliyorlar mı acaba bizimkiler? İftar yapabiliyorlar mı? Böylece Ramazan ayının Müslümanların yaşadığı birçok bölgede esir olduğu anlaşılıyor. İşte dünyanın bazı bölgelerinde Ramazan ayı böyle yaşanıyor.