ABD Baþkaný Donald Trump, Kudüs’ün Ýsrail’in baþkenti olarak tanýmlayýp, ülkesinin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliðinin Kudüs’e taþýnmasý talimatýný verdiðini açýklayarak, bombanýn pimini çekti.
Ve o günden bu yana yaþanan geliþmeleri hep birlikte izliyoruz.
Arap ve Müslüman ülkeleriyle birlikte Batý baþkentlerinde de protesto gösterileriyle hareketlenen sokaklarýn fonunda, önemli bir diplomatik çaba da gözleniyor.
Türkiye’nin 57 üyeli Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý Zirve dönem baþkaný olarak zirveyi “Kudüs” gündemiyle olaðanüstü toplantýya çaðýrmasý, sürecin kýrýlma noktasý oldu. En azýndan “karþý cephe”de belirli toplantýlarýn ertelendiðine, daha bir çekidüzen verilerek adým atýldýðýna tanýk olduk.
Türkiye riyasetinde toplanan Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý, Doðu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin baþkenti olarak ilan etti.
“Filistin ve Kudüs ana meselemizdir, derdimizdir” mesajýný verdi.
Ve en önemlisi, Birleþmiþ Milletler’e sorumluluklarýný hatýrlatarak “hodri meydan” dedi.
Son süreçte uluslararasý kuruluþlarýn attýðý adýmlarý inceleyecek olursak, Birleþmiþ Milletler sýnýfta kalýyor.
Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý’nýn “hodri meydan” dediði, Avrupa Birliði’nin bile tek ses çýkarmayý baþarabildiði bir kavþakta, Birleþmiþ Milletler baþlama düðmesine bile basamýyor.
Ya da basmýyor mu?
Avrupa Birliði demiþken, kýsaca bir hafýza tazelemesi yapalým. Ýngiltere’nin birlikten çýkýþ kararý Brexit, aþýrý saðýn yükseliþi ve mülteci krizi nedeniyle varoluþ krizi yaþayan Avrupa Birliði, uzun bir süredir herhangi bir konuda dik bir duruþ gösteremiyordu. Þimdi Kudüs konusunda, Ýsrail Baþbakaný Benjamin Netanyahu’ya “Brüksel’i terk ettirecek” bir tutum sergiliyor AB. Tek tek ülkelere bakýldýðýnda kafa karýþtýrýcý sinyaller gelse de, birlik net bir ses çýkararak, Kudüs’ün Ýsrail’in baþkenti olarak tanýmlanmasýna karþý çýktý.
Doðal olarak gözler BM’ye döndü.
Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan önceki gün Konya'daki Kudüs mitingine videokonferansla baðlandý ve “Amerika'nýn Kudüs'le ilgili kararýnýn iptali için önce Güvenlik Konseyi'nde, orada veto olursa BM Genel Kurulu'nda bu hukuksuz kararýn iptali için çalýþacaðýz" dedi.
Þimdi tam zamaný aslýnda.
Birleþmiþ Milletler, iþlevini yitirdiði, reforme edilmesinin gerektiði yönündeki saptamalara önemli bir çözüm kapýsý gösterebilir.
Tek varlýk sebebinin Ýsrail Devleti’nin kuruluþuna ve varoluþuna ve bekasýna destek olmak olmadýðýna dünyayý ikna edebilir atacaðý adýmlarla.
Bu kavþaðý da geçemezse, onurlu bir sýnav veremezse tek varlýk sebebinin Ýsrail destekçiliði olduðunu dünya aleme göstermiþ olacaktýr.
Hodri meydan!