Euro krizi nedeniyle Avrupa bankalarý eve dönüyor. Dýþ diyarlardaki þubelerini býrakmak zorunda kalýyorlar. Borç daðlar kadar, o yüzden kemer sýkýlacak, bilanço daralacak... Fransýz BNP Paribas da bir zamanlar büyük umutlarla girdiði Mýsýr’dan çekiliyor. BNP’nin Mýsýr’da 70 þubeli bankasý var. Buna alýcý aranýyor.. Önceki gün ajanslar Katar bankasý QNB’nin önemli alýcý olduðunu bildirdiler. Ancak Mýsýr medyasýnda köþede bir bilgi, ‘bir Türk bankasýnýn da bu banka için görüþmeler yaptýðýný’ bildiriyor. Türk alýcý adayýnýn adý yok. Ancak Katar kadar Türk bankasýyla da ‘ciddi görüþmeler yapýldýðý’ vurgulanmýþ... Kim olduðunu henüz bulamadýk. Ayrýca Yunan Pireus Bank da Mýsýr’dan çýkýyor. Onlara da birkaç alýcý adayý var.
BNP’nin Mýsýr bankasýnýn deðeri 400 milyon euro. Türk bankalarý için bu, kolay bir miktar. Mýsýr pazarý da bugün olmazsa yarýn mutlaka yükselecek, canlanacak bir pazar. Yönetimin çalýp çýrpmayacaðý ya da devlet baþkanýnýn akrabalarý aracýlýðý ile haraç istemeyeceði bir ortamda Mýsýr’da bankacýlýk yapmak, mutlaka getiri saðlayacaktýr. Arap ilkbaharýnda ve her mevsim Mýsýr’da bankaya ihtiyaç olacak. Türk bankasý böylece Mýsýr’a adým atacaksa, iyi bir iþ yapacak demektir. Hem o zaman iþ Mýsýr ile sýnýrlý kalmaz, Mýsýr’da baþarýlý olunca çevreye de yayýlmak mümkün olur. Bankacýlýkta, üzerinde yorgan olukça ve o yorgan izin verdiðince geniþlemek-yayýlmak faydalýdýr.
Bulgar demiryolu satýlýk
Bulgaristan demiryolunun yük - kargo nakliye iþleri yapan kolu özelleþtiriliyor. Teklif verenler arasýnda Ýspanyol ve Ýtalyan þirketler var. Türkiye’den de teklif olduðu bildiriliyor. Türk þirketin adý henüz saklý. Bulgar demiryolu batýk bir operasyon. En az 400 milyon euro zararý var... Alan bu zararý da satýn alacak. Öte yanda Bulgaristan, AB’nin giriþ kapýlarýndan biri. Yunanistan’ýn kaosu gözönüne alýnýrsa, daha güvenli bir kapý. Her durumda Bulgaristan demiryolunun tek baþýna fazla önemi yok. Karadeniz limanýndan ya da Yunanistan limanlarýndan baðlanýrsa, önemi artýyor. Ya da bir komþu ülke ile baðlanýrsa, deðer kazanýyor.
Yunanistan’da santaj seçimleri
Yunanistan’da pazar günü seçim olacak. Ama bu toz duman pazartesi günü zor yatýþýr. Seçimin sonuçlanmasýnýn ardýndan kim kazandý - kim ve nasýl hükümet kurulacak - aþamasýna geçilecek. Herhangi bir parti için tek baþýna iktidar, zor görünüyor. Koalisyon için ise taraflar çok katý. Uzlaþma niyetleri yok. Sol radikal Siriza birinci part olursa, Euro bölgesi ile en seri biçimde çatýþmaya girecek. Saðda Yeni Demokrasi birinci parti olursa, daha sakin bir ortam mümkün. Sirirza ‘Ben iktidar olursam AB-IMF ekonomik planýný rafa kaldýracaðým, planý yeniden müzakere ederim, yeni para alýrým’ diyor ve oy topluyordu. Brüksel önceki gün ‘Kim kazanýrsa kazansýn planýn müzakeresi mümkün deðil’ diye Atina’ya haber yolladý. Aslýnda bu seçime doðrudan müdahale ve ‘planýn müzakeresi yok’ denerek, Siriza’ya inananlarýn aklý çeliniyor. Programýn müzakeresi olmadýðýný Yunanistan dýþýndaki herkes bilyor, ama iþte iç siyaset böyle birþey. Her durumda AB, seçimi kazanana birkaç kozmetik taviz vermeye hazýr, ama bu esas planýn yerini alamaz... Siriza seçimi kazanýrsa, euro bölgesine karþý en büyük silahý: Köprüye çýkmak olacak. Yani ‘Üzerime gelmeyin, kendimi öldürürüm, ilk vadede borcu ödemem sonrasýný siz düþünün’... Bu þantaj yakýn zamanda iþe yaradý. Ancak her seferinde tekrarý, sinir bozabilir. Üstelik ‘Atlarsan atla’ diyecek de çok. twitter.com/selimatalayny