Bir avuç topraðýmýzý korumak ne kadar önemliyse en küçük milli bilgiyi korumak da o kadar önemlidir.
Teknolojinin ve dijitalleþmenin zirve yaptýðý günümüzde bilgi, eskisi gibi karton klasörlerde saklanmýyor. Milyonlarca sayfalýk bilgi küçücük bir bellekte korunabiliyor. Koca bir kütüphaneyi cebinizdeki küçük bir flaþ diskte taþýyabiliyorsunuz.
Bununla birlikte kamunun ve büyük firmalarýn bilgileri artýk küçük belleklere sýðamayacak boyuta eriþmiþ ve bu bilgileri dijital ortamda koruyacak veri merkezlerine (data center) ihtiyaç hasýl olmuþtur.
Kurumlarýn binlerce raftaki milyonlarca klasör ve dosyanýn bulunduðu arþivlerini düþünün. Ýþte o arþivler yerini günümüzde data center’lere býrakýyor.
***
Türkiye bu alanda da çaðý yakalamak için çeþitli adýmlar atmýþtýr/atmaktadýr. Baþta TÜBÝTAK olmak üzere üniversitelerimiz ve özel sektörümüz dijitalleþmede yerli ve milli teknolojiler geliþtirmekte ve tabiatýyla data center’ler de oluþturmaktadýrlar.
Ýþte bu alanda dün gazetemizde Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank beyin katýlýmýyla bir veri merkezinin açýlýþýnýn haberi vardý.
Bin kiþiye istihdam saðlayan 5 yýl içinde 2 milyar TL kazanç saðlayan bir tesis. Ama bence istihdam ve kazançtan daha önemlisi yerli ve milli verilerimizin yerli ve milli bir tesiste korunmasý ve baþka ülkelerin tesislerine muhtaç olunmamasýdýr.
Yani tam baðýmsýzlýðýn bir baþka boyutudur.
***
Ülkemiz siyaseten baðýmsýzdýr, ancak, bilgi, ekonomi, sanayi, teknoloji ve benzeri alanda yurt dýþýna baðýmlýlýðý da bilinen bir gerçektir.
17 yýldýr bu ülkeyi idare eden irade bu baðýmsýzlýk mücadelesinde önemli msafeler kat ederek daha da güçlenmiþ ve güçlenmektedir. Sadece savunma sanayinde yüzde 30’lardaki yerliliðin yüzde 80’lere dayanmasý bile Türkiye’yi dünyaya meydan okuyacak güce kavuþturmuþtur. Batýda Yunan’a, güneyde terör örgütleri ve arkasýndaki uluslararasý güçlere, Doðu Akdeniz’de dünyanýn süper güçlerine karþý direnebiliyorsa bundaki en büyük pay savuma sanayindeki dýþa baðýmlýlýðýn azalmasýdýr.
Ayný ilerlemenin diðer alanlarda da tahakkuk ettiðini dost düþman herkes görüyor ve biliyor.
***
Bütün bu geliþmelerin yaný sýra dijitalleþme çaðýnda bilgiye ve bilgi merkezine duyulan ihtiyaç en az savunma sanayiine duyulan ihtiyaç kadar önemlidir.
Ýþte dün gazetemizde haberi yayýnlanan Star of Bosphorus adlý veri merkezinin açýlýþý ülkemizin bu alanda da çaðý yakalama gayreti içinde olduðunu göstermektedir.
Kimi yatýrýmlar vardýr ki baraj gibi yol gibi halkýn gözüne görünmezler ama faydalarý görünenlerden az deðildir. Alt yapý hizmetleri böyledir. Mesela belediyelerin yer altýna yerleþtirdiði doðalgaz, su, kanalizasyon tesisleri gözle görünmez ama sunduklarý hizmet en az metro kadar yollar ve kavþakla kadar önemlidir.
Ýþte veri merkezleri de öyledir. Vatandaþ belki gözleriyle göremez ama ülkeye sunduðu hizmet en az diðerleri kadar faydalýdýr, hayatidir ve önemlidir.
Baþta söylediðim gibi en önemli tarafý da baðýmsýzlýðýmýza kattýðý deðerdir.
***
NGN þirketinin veri merkezi projesine hükümet, gereken desteði vererek bu alandaki boþluðu doldurma baðlamýnda üzerine düþeni yapmýþtýr. NGN Yönetim Kurul baþkaný(CEO) Ýnanç Erol bey açýlýþ konuþmasýnda iki kesime destekleri için teþekkür etmiþtir birincisi ortaklarý ikincisi ise Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi’dir.
Hükümetin genel politikasýný izah baðlamýnda da bakan Varank’ýn, dijitalleþmeye ve dijitalleþmenin ekonomi, sanayi, teknoloji gibi hayatýn tüm alanlarýna etkilerine deðinerek, insanlýðýn artýk veriyi iþleyerek, yepyeni bir üretim ve kalkýnma sürecine girdiðini aktardýktan sonra, “Elbette, bizler bu sürecin gerisinde kalamayýz. Bu süreci tüm koþullarýyla birlikte kavramak, en önemlisi de oyun kurucu olmak zorundayýz. Bu yüzden Milli Teknoloji Hamlesi gibi bir vizyonla yola koyulduk. Her konuþmamýzda dijital dönüþüm diyoruz, dijital kalkýnma ve ekonomiden bahsediyoruz” sözleri önemlidir.
***
Ýnanç Erol beyin, Türkiye’nin geleceðine yatýrým yaptýklarýný belirterek, “Yerli içerik, yerli yazýlým, yerli bulut ülkemizin ekonomik olarak geliþimine, ihracatýna ve uluslararasý rekabete muhakkak çok ciddi fayda saðlayacaktýr. Bu verilerin kesintisiz, güçlü altyapýlara ihtiyacý bulunmaktadýr. Bizim, Türkiye’de üretilen Milli Veriyi ülke dýþýna göndermeye ihtiyacýmýz yoktur, olmamalýdýr. Dijital çaðý yakalayan, ‘kendi verisinin sahibi ve koruyucusu’ bir Türkiye olmak için ‘milli veriyi’ ülkemizde tutmak amacýyla harekete geçtik” ifadesi de Boðazýn Yýldýzý’nýn ehemmiyetini gayet net bir þekilde izah ediyor.
Siyasi baðýmsýzlýk yetmiyor, askeri, iktisadi, sýnai ve diðer bütün alanlarda baðýmlýlýðý en aza indirmek baðýmsýzlýk mücadelesinin en hayati ilkesidir.
Boðazýn Yýldýzý (Star of Bosphorus) bu baðýmsýzlýk mücadelesinin farklý boyutlarýndan biridir. Ýnanç Erol’a ve ona destek veren tüm þahýs ve kurumlara teþekkürler.