Bol güneşlen enerjik yaşa

Bugünlerde kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Gayet normal çünkü vücudunuz kış mevsimi boyunca D vitaminine hasret kaldı. Işık geçirmez camlarla çevrili plaza çalışanları, her gün en az 10 dakika güneş ışınlarından faydalanmalı.

Yaz kapıda... Hava sıcaklıkları yükseliyor. Güneş artık daha parlak bir gökyüzüyle bizi karşılıyor, atmosfer her geçen gün sıcaklığını daha fazla hissettiriyor. Kışın donukluğunu yitirse de güneş dünyadan giderek uzaklaşıyor aslında. Evet, yanlış okumadınız! Güneş dünyadan uzaklaşıyor ve alışılanın aksine uzaklaştıkça daha çok ısıtıyor dünyamızı... İşin aslı şu; güneşin geliş açısı değiştikçe daha çok ısınıyor dünya. Konumu uzaklaşsa da ışınlarının daha dik açıyla gelmesi sebebiyle yaz mevsimini yaşayabiliyoruz. O yüzden hem yeri hem de açısı bizim için çok önemli. Işıl ışıl parlayan güneşin altında, berrak bir gökyüzü ve sıcacık bir atmosferle yaz günlerine adım adım yaklaşıyoruz. Yazın habercisi olan ilkbaharın güneşli günleri çoktan başladı bile. Hava ısınıyor artık ve bizim ihtiyaçlarımız da artıyor böyle günlerde...

Kış boyunca tükettiğimiz D   vitamini depolarımızı doldurmamızın tam zamanı artık. Bol bol güneşlenmemiz, özellikle kol ve bacaklar açıkta kalacak şekilde öğle saatlerinde güneşte her gün 10-15 dakika zaman geçirmemiz gerekiyor. Çünkü vücudumuzun ihtiyacı olan en önemli vitaminlerden biri olan D vitamininin tek kaynağı güneş... Kışın üzerimize çöken yorgunluk, halsizlik, güç kaybının sebebi güneşsizlik aslında. Kuzey ülkelerinden daha şanslıyız ve bu sene kış ılık, daha sıcak ve daha güneşli geçmiş olsa da güneşe hasret yaşıyoruz bazılarımız. D vitamini eksikliğini iliklerine kadar hisseden plaza çalışanlarından bahsediyorum... Eğer sürekli yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları çekiyorsanız sebebini çok uzakta aramayın. Farkında değilsiniz ama etrafı ışık geçirmeyen camlarla çevrili plazalar güneşle temasınızı engellendiğinden, vitamin eksikliği vücudunuzu içten içe tüketiyor. Yaz, kış, hatta dört mevsim boyunca sabah 09.00 akşam 18.00 mesaisindeki plaza çalışanları maalesef senede 15 gün izin günleri dışında pek güneş göremiyor. Bu çok ciddi bir problem sağlığımız açısından.

Peki hangi saatlerde güneşe çıkmalı? Mutlaka 11.00-16.00 saatleri arasında, güneş altında fazla da abartmadan vakit geçirmek şart. Keşke şu plazalardan en kısa sürede kurtulsak ya da her plazaya öğle saatlerinde güneş gören bahçe zorunluluğu getirilse ve kimse en azından güneşsiz kalmasa... Keşke... Belki bazılarının bahçeleri vardır fakat genelinin böyle bir şansı yok. O yüzden plaza çalışanlarının durumu vahim. Hal böyle olunca iş gücü kaybı ve verimsizlik de kaçınılmaz.