Bölgesel ve Uluslararası Kongre

AK Parti kongresini izlemek üzere geldiğimiz salonda bu defa çok farklı bir hava var. Alışageldiğimiz kongrelerin aksine özellikle İslam dünyasından çok sayıda üst düzeyde konuk var. Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi, Tunus En Nahda hareketi lideri Raşit El Ganuşi, Hamas lideri Halit El Meşal ve daha pek çok devlet adamı kongreyi takip etmek üzere salondaki yerlerini almıştı.

AK Parti kongresinde bir genel başkanlık yarışı ve liste kavgası olmadığı için bütün gözler Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yapacağı konuşma üzerinde toplanmıştı. Başbakan iki saati aşan konuşmasında çok farklı konularda önemli mesajlar verdi. AK Parti iktidarının 10 yıllık icraatlarını rakamlarla ayrıntılı olarak anlattı.

Ancak benim bu kongreden aktaracaklarım iç politikayla ve güncel tartışmalarla ilgili değil. Zaten Başbakan’ın konuşmasında da 2023 vizyonu ve Türkiye’nin bir bölge gücü olarak taşıdığı önem, geniş bir yer buldu.

Mısır Devlet Başkanı Mursi, AK Parti kongresinde bir saati aşan bir konuşma yaptı. Salonda sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında Mursi, Türkiye’nin ve AK Parti modelinin Mısır’da ne kadar yakından takip edildiğini ifade etti. Adeta kendi partisinin kongresinde konuşma yaparcasına rahat ve coşkuluydu.

Hamas adına kongreye katılan Halit Meşal de Başbakan’a Filistin halkı adına teşekkür ederek başladığı konuşmasında Türkiye’nin Gazze’ye ve orada yaşanan insani drama gösterdiği ilgiyi hatırlattı. Meşal, Mavi Marmara şehitlerini de hatırlatarak Başbakan’ın Davos’ta İsrail’e gösterdiği tepkinin asla unutulmayacağını söyledi.

Tunus En Nahda hareketi lideri Raşit Ganuşi, konuşmasında Türkiye’nin ve Erdoğan’ın Arap Baharı’na gösterdiği samimi ilgiyi överek, Tunus’taki okullarda Türkçe’nin seçmeli ders olarak okutulacağını ilan etti.

***

Arap ve İslam dünyasından gelen katılımcıların konuşmalarının ortak noktası Arap Baharı, bu sürece Türkiye’nin verdiği destek ve İsrail’e gösterilen tepki oldu. Başbakan Erdoğan, Muhammed Mursi başta olmak üzere, bütün konuşmacıları, konuşmalarının bitiminde ayakta karşılayarak selamladı.

Kuşkusuz kongrenin en çok merak edilen konularından biri de partinin yönetim kurullarında kimlerin yer alacağı idi. AK Parti’ye katılan Numan Kurtulmuş ve arkadaşları MKYK listesinde kendilerine yer buldular. Ayrıca Osman Can ve Süleyman Soylu gibi isimler de listede yer aldılar.

Asıl önemli tabloyu bu kuruldan çıkacak olan MYK listesinde görme şansımız olacak. Ancak genel başkan yardımcıları düzeyinde çok kapsamli bir değişiklik olmayacağı şimdiden söylenebilir. Bu değişikliklerin başında da kuvvetle muhtemel Numan Kurtulmuş’un kritik bir genel başkan yardımcılığını üstlenmesi yer alacak.

***

Bu kongrenin en önemli ve bir o kadar da dikkat çekici konuğu Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani oldu. Barzani, Erdoğan’ın Kürt sorununun çözümündeki rolüne dikkat çekerek, bu sürecin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Barzani’nin sözleri salonda dikkatle dinlendi ve hayli ciddi alkış aldı.

AK Parti’nin kongre sonrası yapması gereken belki de en acil iş, yurtdışından gelen katılımcıların yaptığı konuşmaları kitap haline getirmek olmalı. Şunu söylesem abartılı olmaz, bu konuşmalar hem içerik, hem de heyecan açısından salonu saatlerce ayakta tuttu. Ancak bu kadar geniş bir coğrafyadan böylesine büyük ve üst düzeyde katılımın, verdikleri mesajlar ve Türkiye’yi nasıl gördüklerini ifade eden analizlerde anlamlı hale gelmesi için acilen kamuoyuyla paylaşılması akıllıca olur.

Biz içeride ne konuşursak konuşalım, İslam coğrafyasında Türkiye’de olup biten herşey müthiş bir heyecanla takip ediliyor.

Kongredeki tablo bize şunu söylüyor: Bu heyecanın farkında bile değiliz.