Bonzai, hızlı ölüm servisi...

Yeni bir uyuşturucu belası var başımızda adı Bonzai. Ucuz, ucuz olduğu için kolay alınabiliyor ve bu yüzden çok tehlikeli. Haberini yapıyoruz ama bin türlü eksikle ve zaman zaman kaş yapayım derken göz çıkartıyor hatta merak uyandıracak kadar az bilgi veriyoruz.

Mesela şekli ve bazı etkileri esrara benziyor Bonzai’nin ama tamamen bir kimyasal. Tek bir denemede bile öldürecek güce sahip. İçinde fare zehiri kimyasalları dahil, yok yok. Etkilerinden birisi de intihara sürüklemesi. Dünyada 2004’ten beri var, az bir etken maddeyle çok üretilebiliyor, mücadelesi daha zor yani. En çok internet üzerinden pazarlanıyor bu da bir başka sıkıntı...

***

Uyuşturucuyla 2 tür mücadele edilir. Biri arzı kesmektir, bu tamamen emniyetin işi ve çok uğraş veriliyor. Diğeri talebi kesmek yani insanları uyuşturucu belasına karşı bilinçlendirmek, uyuşturucu tacirlerinin özellikle hedef aldığı ergen ve gençlere, tehlikeyi anlatabilmek. Burada da ideolojik çatlaklar giriyor zaman zaman devreye.

Laikliği istediği yerde içki içme özgürlüğü sanan bir grup okumuş-çizmiş adam var Türkiye’de. Okuyup-çizmek yetmiyor bir de anlamak lazım ya, mesela Yeşilay’dan hoşlanmaz bu adamlar. Oysa Yeşilay teknoloji bağımlılığı dahil her türlü bağımlılıkla mücadele eden bir kuruluş.

Yeşilay’ın yaptırdığı çok çarpıcı bir araştırma var, uyuşturucu kullananların çoğu başladıklarında kullandıkları maddenin zararlarını bilmiyorlarmış.

Daha çarpıcı olanı, yüzde 90 civarında çok ciddi bir grup “bir kereden bir şey olmaz” diye başlamış uyuşturucuya. Talebi kesmenin yolunun bilinçlendirme olduğunu anlamak açısından daha iyi bir bilgi var mı?

***

Bir de başımıza bela sözlerimiz var bizim. Mesela “Ottur, zararı yoktur” ya da “Ottur günahı yoktur” denir. Esrarı legal hale getirir bu cümleler kafalarda. Otun da zararları saymakla bitmez. Yemen’e bakın Kat ağacı yapraklarındaki uyuşturucunun kullanımı çok yaygın bir ülkedir, erken ölümler, patlamış gırtlak kanseri vakaları, uyuşmuş ve üretemeyen bir Yemen var bugün.

Bu tür konularda ne kadar çok hata yaptığımızı anne-bebek ilişkisinden bir örnekle açıklayayım. Arama motorlarına muskat yazarsanız, gazlı bebeklerin uyumasını sağlıyor diye yüzlerce tavsiye bulursunuz. Muskat, sanılanın aksine gaz gidermez, bebeği uyuşturup, uyutur. Bonzai bir tehlike ama asıl tehlike bu tür tehlikeli durumlarda ne yapacağımızı tam olarak bilemiyor oluşumuz...