Borç satýn almak ister misiniz?

Borç satýn alýnmaz, borç ödenir deðil mi? Öyle fakat ecdat özellikle Ramazan ayýnda borç satýn alarak gönülleri fethetmek gibi bir gelenek oluþturmuþ. 

Osmanlý’da imkân sahibi hayýrseverler, Ramazan’da tebdili kýyafet bakkallarý gezer, oradaki veresiye defterlerini satýn alýrlarmýþ

Yani veresiye defterindeki müþterilerin borçlarýný öderlermiþ!

Böylece borcu kimin ödediðini ne bakkal bilirmiþ ne de borçlu. 

*** 

Veresiye defterlerine ‘zimem’ denirmiþ. Bu hayýrseverliðin adý da ‘zimem’ olarak geçmiþ tarihe. 

Bu güzel geleneði Nail Olpak döneminde MÜSÝAD ihya etmeye baþlamýþtý. 

Nail bey geçtiðimiz Ramazanlarda bakkallarý dolaþarak veresiye defterlerini satýn almaya baþlamýþtý. 

Defterlerde biriken 5 bin liradan 25 bin liraya kadar biriken borçlarý ödeyerek fukarayý sevindirmiþti. 

MÜSÝAD baðýþ yapan üyeleri adýna bu güzel geleneði baþlatmýþtý. Göz yaþartýcý hatýralar vardý. 

*** 

Bu dönemdeMÜSÝAD baþkaný olan deðerli dostum Abdurrahman Kaan beye geleneðin devam edip etmediðini sordum, aldýðým cevap, ‘Tüm þubelerimize yaygýnlaþmasýný saðladýk. En son Bandýrma þubemiz bir adet, Kilis þubemiz 3’ü fýrýnlardan 32 bin lira tutarýnda 4 adet veresiye defteri satýn alýp bize teslim etti’ þeklindeydi. 

Yani gelenek geniþleyerek devam ediyor. 

Fukaranýn onurunu da koruyan bu güzel geleneði ihya eden MÜSÝAD’ý tebrik ediyorum. 

*** 

Marketlerin yayýlmasýyla bakkallar yok olmaya baþlamýþ olsa da dar gelirli bölgelerde bakkallar hâlâ misyonunu sürdürüyor. 

Bakkal amca komþusuna veresiye vermemezlik edemiyor.

Bazen borçlar birikiyor bakkal da borçlu da zor durumda kalýyor. 

Ýþte bu güzel gelenek ile hem bakkal rahatlatýlmýþ oluyor hem de borçlu aðýr bir yükten kurtuluyor.

Ne dersiniz þu mübarek günde gidip bir bakkala gücünüz nispetinde bir veya birkaç fakirin veresiye borcunu sildirmek ister misiniz? 

  

HAMÝÞ

 

Hep böyle ol AYEDAÞ!

Evvelki gün Anadolu yakasýnda orman içinde bir köydeydim. Sahur vakti 03:00 te elektrikler kesildi. Elektrik arýzayý aradýk kayýt yaptýlar. 

Doðrusu hemen gelip sorunu çözeceklerini hiç tahmin etmiyorduk. Her halde 5-6 saat sonra ilgilenirler diye düþündük. Sonra baktýk köyde elektrik var sadece bizim bulunduðumuz evde yok. Ýndik inceledik jeneratörün sigortasýnda bir arýza olduðunu tespit ettik ve mesele halloldu. 

Dönüp hemen AYEDAÞ’ý tekrar arayýp arýza kaydýný sildirdik. Fakat o da ne arýza ekibi evin önünde çalýþma yapmýyor mu! Þaþýrdýk kaldýk. Arýza ekibi kaydý alýr almaz yola çýkýp gelmiþ. Ekip yarým saat içinde dað köyündeki arýzaya yýldýrým gibi yetiþmiþti. 

Biz gazeteciler muhalefeti severiz ve genellikle eksiklikleri yazar ilgilileri eleþtirip uyarýrýz. Güzellikleri görünce de teþekkür edebilmeliyiz düþüncesiyle bu notu yazýyorum. AYEDAÞ’a bu duyarlýlýðý için teþekkür ediyor ‘hep böyle olun’ diyorum.