Bað-Kur (4/b) sigortalýlarýnýn prim gün sayýsýný ve yaþ þartýný doldurmalarý emeklilik için yeterli olmamaktadýr. Ayrýca prim borçlarýnýn da olmamasý gerekmektedir. Ýþte Bað-Kur prim borcu olup emekli olamayanlar, bir yandan emekli aylýklarýndan mahrum kalýrken öte yandan da her ay prim borçlarý da artýyor. Bunun çözümü için SGK yönetimi ile Ziraat Bankasý emekli olabilecek sigortalýlara yönelik olarak uygun koþullarda kredi kullandýrýlmasý için SGK ile T.C. Ziraat Bankasý A.Þ. arasýnda Ýþbirliði Protokolü imzaladý.
Ziraat Bankasý ile SGK arasýnda yapýlan protokol ile 4(b) kapsamýnda olup, sigorta prim borcundan dolayý emekli olamayan kendi nam ve hesabýna çalýþan esnaf, sanatkâr ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkâný getirildi.
Bu imkândan yararlanmak isteyen sigortalýlar, baþvurularýný öncelikle Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müdürlüklerine yapacaklar, SGK’dan alacaklarý sigorta prim borcunu peþin ödemesi halinde emekli olabileceklerine iliþkin yazý ile birlikte T.C. Ziraat Bankasý þubelerine müracaat edecekler. Kredi kullanarak sigorta prim borcunu ödeyen sigortalýlara emekli aylýklarý baðlanacak olup, sigortalýmýzýn bankadan kullanmýþ olduðu kredi borcu emekli aylýðýndan taksitler halinde tahsil edilecek.
Bað-Kur (4/b) sigortalýlarý, 01 Mart 2018 tarihinden 31 Mayýs 2018 tarihine kadar bankadan aylýk 1,28 faiz oraný ile 48 ay vade ile kredi kullanabilecekler. Ziraat Bankasý ile imzalanan protokol sonucunda 4/b kapsamýnda;
1) Birikmiþ sigorta prim borcunu ödemesi durumunda yaþlýlýk aylýðý baðlanabilecek sigortalýlar,
2) Hizmet borçlanmasý (doðum ve askerlik vb.) yapýlmasý suretiyle yaþlýlýk aylýðý baðlanabilecek sigortalýlar,
3) Durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaþlýlýk aylýðý baðlanabilecek sigortalýlar bankadan kredi kullanmak suretiyle borçlarýný ödeyebilecekler.
***
Turizmcilere çalýþma izni kolaylýðý
Yabancý uyruklu iþçilerin Türkiye’de bir iþyerinde çalýþma izni alarak istihdam edilmeleri gerekiyor. Yabancýlar için çalýþma izni verilirken de bazý kurallara göre karar veriliyor.
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, geçtiðimiz yýllarda Türkiye’de yaþanýlan olaylardan olumsuz etkilenen turizm sektörüne destek saðlanmýþ; 2016 ve 2017 yýllarýnda geçerli olmak üzere turizm sektöründe çalýþacak yabancýlara ödenecek ücret düzeylerinde ve istihdam kriterlerinde kolaylýklar saðlanmýþtý. Bu yýl da bu desteklerin 2018 yýlýnda da devam etmesine karar vermiþtir.Bakanlýk bu hususta yayýnlandýðý 12.02.2018 tarihli duyurusunda, 2018 takvim yýlýnda geçerli olmak üzere;
Kültür ve Turizm Bakanlýðýndan belgeli veya belgesiz turizm iþletmeleri ile bunlarýn bünyelerinde izinli faaliyet gösteren iþletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halý, tekstil vb. gibi küçük iþletmeler), turizm seyahat acentalarý, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmalarý ile müstakil eðlence yerlerinde çalýþacak yabancýlara en az ödenebilecek ücret baþvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücretten daha düþük olamayacaðý,
Kültür ve Turizm Bakanlýðýndan belgeli turizm iþletmeleri ile belgeli tatil köyleri, eðlence sektörü, turizm-animasyon organizasyon firmalarýnca uzmanlýk ve ustalýk gerektiren iþlerde istihdam edilecek yabancýlar için en az on (10) Türk vatandaþý çalýþtýrýlmasý halinde, her bir yabancý için ayrý ayrý beþ (5) Türk vatandaþý istihdamýna iliþkin kotanýn ayrýca uygulanmayacaðý,
Kültür ve Turizm Bakanlýðýndan belgeli veya belgesiz turizm iþletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleþme ile faaliyet gösteren iþletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halý, tekstil satýþý vb. gibi küçük iþletmeler) en fazla iki yabancýya çalýþma izni kriterlerine tabi tutulmaksýzýn çalýþma izni verilebileceði belirtilmiþtir.
Bununla birlikte çalýþma izni alýnan yabancýya ait sosyal güvenlik primlerinin beyan edilen ücrete göre aylýk 30 gün üzerinden ve tam süreli olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.